Spania evaluerer Ryanair

Generalsekretæren i transportdepartementet, Carmen Librero reiser i dag, tirsdag til Dublin for å diskutere de siste alvorlige hendelsene som har rammet det irske lavprisselskapet Ryanair.

Tekst: Tom Bjørnø

Selskapet volder nå spanske myndigheter mye hodebry, og Rafael Catalá, Spanias minister for transport, infrastuktur og bolig, sa på en pressekonferanse i går at utviklingsminister Ana Pastor har bedt om et møte med EU-kommissær for transport og visepresident av EU-kommisjonen, Siim Kallas, for å evaluere situasjonen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

En talsmann for pilotforeningen SEPLA har sagt at dersom Ryanair ikke gjør noe, vil det hele ende med en katastrofe. De sier at selskapets sparepolitikk kan føre til kompliserte øyeblikk og hevder at Ryanair har dratt lavkostprinsippet for langt. SEPLA mener Ryanair beveger seg på grensen av loven ved å kjøre med så lite drivstoff at pilotene ikke har mulighet til å ta andre beslutninger ved for eksempel uvær på ankomstplassen.

Ryanairsjefen Michael O’Leary på sin side, har i to åpne brev publisert på selskapets nettside, kritisert de spanske myndighetene og anklaget utviklingsminister Pastor for dokumentforfalskning. I brevene sier han at Ryanair ikke er et fremmed flyselskap, men et europeisk et, med 28 års erfaring. Ryanair er Europas største selskap i den forstand at de har flere avganger enn noe annet selskap, og at de har et og annet avvik, men at pilotene i alle tilfeller har fulgt EUs regler for sikkerhet. I brevene går Michael O’Leary langt i å kritisere noen artikler i El Mundo, og hevder han har vært utsatt for falske og unøyaktige historier i spanske medier.

Konflikten mellom Spania og Ryanair har utviklet seg etter at flere fly fra Ryanair har hatt nødlandinger pga tekniske problemer og mangel på drivstoff, der fly har blitt omdirigert pga dårlig vær. Bare de siste dagene har fly fra Ryanair nødlandet i Madrid og Barcelona pga trykkfall i kabinen.


Denne artikkelen er tidligere publisert på nettsidene til Aktuelt Spania i 2012.
Leave a Reply

Your email address will not be published.