Spania dumper på kredittverdighetslisten

Fredag 27. april ble Spania dumpet ytterligere to hakk ned på Standard & Poors liste for måling av lands kredittverdighet. I tillegg ble det offentliggjort statistikker som viser an arbeidsledighet på 24,4% for årets første kvartal, samt at detaljehandelen falt med 3,7% i mars. Handelen har nå falt 21 måneder på rad.

Tekst: Bente Puig

– Spania er i en krise av enorme proporsjoner, uttalte utenriksminister José Manuel García-Margallo etter offentliggjøringen, og understreket at dette er forferdelige tall for landet og regjeringen som skal prøve å rette på skjevhetene i landets økonomi. En arbeidsledighet på 24,4% betyr at halvparten av spansk ungdom er uten arbeid, og utsiktene til økonomisk vekst er svekket da regjeringen er nødt til å gjennomføre innsparinger på 42 milliarder euro i budsjettet for 2012.

Grunnet dårlige utsikter til økonomisk vekst ble altså Spania nedgradert på kredittverdighetslisten, og det fryktes også at den spanske stat må sprøyte 50 milliarder euro i ny kapital til bankene, et tall som kan bli så høyt som 160 milliarder. Dersom dette blir eneste utvei, vil landets statsgjeld nå uhåndterlige dimensjoner. Eksperter mener at det mest sannsynlige vil være at EUs krisefond går direkte inn i spanske banker med nødvendig kapital.

Regjeringen på sin side mener det ikke vil være behov for statlig innsprøytning av kapital. De arbeider nå med å få utenlandske investorer til å kjøpe ut den store eiendomsporteføljen fra det spanske bankvesenet, men troverdigheten er såpass svekket på det internasjonale markedet at dette kan bli vanskelig, mener eksperter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.