Spania barberer helsebudsjettet

Nye 7 milliarder euro skal spares på helsebudsjettene i år. Disse innsparingene kommer i tillegg til innsparingene som ble annonsert i forbindelse med fremlegging av statsbudsjettet.

Tekst: Tom Bjørnø

Ytterlighere 3 milliarder euro skal barberes vekk fra utdanningsbudsjettet. I budsjettet er det fra før foreslått innsparinger på 27,3 milliarder euro. Mye av innsparingene ønsker regjeringen skal gjøres ved økt effektivitet, fjerne duplikate tjenester og rasjonalisere der det er mulig.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Endringene skal tre i kraft straks. Så skulle man tro at Spania vil innføre egenandeler på helsetjenester. Det skjer ikke, ihvertfall ikke foreløpig. Det skal fortsatt være gratis å oppsøke lege. Helsetjenesten i Spania har pr i dag en gjeld på 20 milliarder euro, og helsetjenestene i regionene hadde stoppet opp dersom sentralregjeringen i Madrid ikke hadde overført ekstra penger. PSOE sier i en kommentar at helse og utdanning ikke vil være i stand til å fungere med så store innsparinger. De mener tiltakene setter systemene, slik vi kjenner dem i dag, i fare.

Skatte- og administrasjonsminister Cristóbal Montoro sa tirsdagen etter påske at reformene innenfor helsevesenet vil være klare i løpet av to uker. Han antydet igjen at folk som tjente mye, burde betale mer for medisiner, men det har regjeringen allerede avvist. Han lot i stedet pekefingeren peke mot utlendigner, som han mener utnytter det spanske helsevesenet.

Det må bli slutt på at utlendinger fra Nord-Europa kommer hit og får tjenester som ikke er tilgjengelig i deres eget land, sa han. Myndighetene i Valencia har allerede proklamert at mennesker som benytter helsetjenster i deres region, skal betale, dersom de ikke er hjemmehørende her. Det gjelder også spanjoler.

Denne artikkelen er tidligere publisert på nettsidene til Aktuelt Spania i 2012.
Leave a Reply

Your email address will not be published.