Søvngjengeri en alvorlig sykdom

Å gå i søvne kan medføre voldelige episoder med selvskader og skader på andre. Studier viser at søvngjengeri (somnambulisme) også medfører psykiske helseskader som søvnproblemer, forlenget nattesøvn og psykiske problemer.

Tekst: Melissa Thelwall

– Vi ser større hyppighet av tretthet, slapphet, insomnia, depresjon og angst hos pasienter som lider av somnambulisme, uttaler Yves Dauvilliers, direktør ved søvnlaboratoriet ved sykehuset i Montpellier (Frankrike), i rapporten har har utarbeidet. Han mener at somnambulisme blant voksne kan regnes som en sykdom som bør tas på alvor. Undersøkelsen Dauvilliers utførte på 200 pasienter viser at 22,8% av de som lider av somambulisme har slike episoder
hver natt, mens 43,5% har det hver uke. Studien viste også at 58% har voldelig adferd når de går i søvne. I 17% av tilfellene gjaldt det vold mot parter, hvorav de vanligste skadene var blåmerker, neseblødning og benbrudd. En av deltakerne meldte om benbrudd og kraniebrudd da han i søvne hadde hoppet ut av soveromsvinduet i 3. etasje.

Leiebil Spania – Garantert billigst
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania – Søk etter bolig i Spania

Somnambulisme er en søvnforstyrrelse som rammer 4% av den voksne befolkningen. Når de sover er hjernen delvis våken, noe som gir rom for kompleks adferd med total ubevissthet. Eksperter mener at sykdom-men har en sammenheng med stress og sterke følelsemessige positive følelser (overlykkelighet), lite søvn, hardt nattarbeid og i noen tilfeller bruk av narkotika og alkohol.
Leave a Reply

Your email address will not be published.