Sov deg frisk – Psyke kropp og sjel

Søvn blir skøvet lenger og lenger ned på prioriteringslisten vår, og de anbefalte syv til ni søvntimene er ganske så innskrenket. Mangelen på god nattesøvn får følger i hverdagen, og kan i verste fall føre til sykdom.

TEKST: EDNA SOMERSET

Vi har alltid hørt at vi skal sove syv til ni timer hver natt for å føle oss opplagte dagen etter, men kun et fåtall av oss gjør det. Nylige studier viser at gjennomsnittsmennesket i den vestlige verden sover seks timer og tyve minutter, femtien minutter mindre enn for to år siden. Tendensen er langt fra positiv når en tredjedel av befolkningen faktisk sover mindre enn fem timer per natt. Ikke rart at en av fire klager over utmattelse!

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Søvneksperter mener at dårlig nattesøvn går som en rød tråd gjennom de fleste tilfellene av depresjon, diabetes, overvekt, hjertefeil og skilsmisse. Søvn er like viktig som trim og “fem om dagen”, allikevel blir det nedprioritert.

For tredve år siden sov folk i ni timer. Samfunnet var bygget rundt en god natts søvn. Butikkene stengte på ettermiddagen og tv-kanalene avsluttet programmene før midnatt. Mens vi har avansert i helse og sikkerhet, har vi gått i revers når det gjelder søvn.

Kroppen vår er bygget slik at den vil gå i “resetmode” etter en hel dags gjøremål. På kvelden dropper produksjonen av stresshormonet kortisol betydelig, noe som tillater kroppens vokse- og reparasjonshormoner til å arbeide. Optimalt tidspunkt for denne “reparasjonen” er mellom klokken ti og to på natten. Jo lenger du strever for å holde deg våken, desto lengre hindrer du “reparasjonshormonene” i å gjøre sin jobb.

Mange tror at man kan lære kroppen å trenge mindresøvn. “Jeg trenger ikke så mye søvn, jeg”. Dette er helt feil. Man kan venne kroppen til å sove for lite, men behovet for mer søvn er like fullt tilstede.
Grunnen til at vi legger oss sent er sjelden fordi v i har så mye å gjøre. Som regel blir man sittende å se på tv, surfe på nett og sjekke siste kommentarer på Facebook. Det er det vi erstatter den dyrebare søvnen vår med. Bruk juleferien på å endre søvnvanene, sørg for at ni timers nattesøvn blir en vane.

For å få det til finnes noen enkle søvndyssende knep som for eksempel å unngå å gjøre husarbeide etter klokken åtte på kvelden. La kroppen gå i hvilemodus. Sett timeren på 21.30 når du surfer på nett. Demp belysningen, og skru for all del av tv´en. Sett på leselampen og les noe lettleselig, ikke noe som vekker interesse eller spenning. Eller ta et varmt bad. Sørg for at soverommet har ideell sovetemperatur på mellom 20 og 22 grader, og drypper du lavendelolje på hodeputen i tillegg vil du garantert havne i drømmeland før midnatt.

Sov godt!




Leave a Reply

Your email address will not be published.