Søtt er ikke alltid sukker – Maltitol

Vi koste oss med konfekt fra Valor. Selección Oro sto det på lokket. Sin azúcares añadidos, uten sukker, sto det med store bokstaver. Men sjokoladen smakte jo søtt. Hva har de brukt her, tenkte vi. Vi snudde esken og leste på produktinformasjonen at hemmeligheten heter maltitol. Googlesøk.

Tekst: Hans Svedbergh

Maltitol er en sukkeralkohol, som er vanlig i mange frukter og særlig rikelig i for eksempel kirsebær og plommer, ofte brukt som sukkererstatning. Et sukkeralkohol som fremstilles ved reduksjon av maltose ved høyt trykk og høy temperatur. Det har 75-90 % av søtheten vi finner i sukrose, og like egenskaper, med unntak av at det ikke kan brunes. Det blir brukt som sukkererstatning fordi det har færre kalorier, ikke frembringer tannråte og har mindre utslag på blodsukkermålinger. Overdrevet bruk av maltitol kan imidlertid føre til fordøyelsesproblemer. Maltitol og andre sukkeralkoholer i større mengder kan virke avførende, og de er derfor ikke tillatt brukt i drikkevarer.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Maltitol har, sammen med maltitol-sirup, E-nummer 965, og er tillatt for bruk i Norge og EU. Maltose eller maltsukker er et disakkarid bestående av to glukoseenheter. Maltose er mest vanlig i malt, og gir for eksempel vørterøl den søte smaken. Malt er et mellomprodukt ved hydrolyse av stivelse.

Sukrose, rørsukker eller sakkarose er et sukker som utvinnes fra sukkerrør eller sukkerbeter. Som søtningsstoff i matlaging er rørsukker så utbredt at det refereres til som «vanlig sukker» eller i dagligtale bare som «sukker». Sukkeret raffineres til handelsvarene råsukker, farin, raffinade og melis. Rørsukker er et disakkarid av monosakkaridene druesukker (glukose) og fruktsukker (fruktose).

Vinogastro tenkte dette kanskje var ny og nyttig kunnskap for mange av oss!

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Que Pasa som er medlemsbladet til Den Norske Klubben på Costa Blanca.


Leave a Reply

Your email address will not be published.