Sommerminner – en spanjol på tur til Norge

Vi tilbød en av våre spanske venner å bli med til Norge denne sommeren. Mot å beise og male, ville han få fri reise, kost og losji. Som sagt så gjort.

Tekst:Tom Bjørnø

Hans forestillinger om livet i Norges skoger var romantiske nok. ”I Norge er alt rolig. Til og med regnet er roligere i Norge enn Spania,” mente han. Nytt speilreflekskamera var på plass, her skulle opplevelsene lagres for barn og barnebarn. Før vi overlot ham noen dager alene, formante vi ham: Det er huggormår i år, det vil si: Ha på støvler i skog og mark! Vær forsiktig i møte med elgen, særlig hvis den har kalv, osv. Vår spanske venn smilte overbærende, og lot ikke til å ta advarselene på særlig alvor.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Nå ville vår venn leve naturen fullt ut. Han lot som om utedassen ikke fantes og gjorde det på sin måte, skodd med sandaler. Hjertet gjorde sikkert et ekstra byks da han oppdaget en ekstraordinær stor huggorm knapt en meter fra foten, der han satt på huk.cHan fortalte aldri om han rakk å bli ferdig med sitt ærend, før han like sjokkert som ormen, forlot åstedet i rimelig stor fart.

Men vår venn er en tøffing, fikk summet seg og kom over sjokket, men heretter med støvler til skogs. Likevel, han holdt etter dette øye med hva som rørte seg å bakken før han løftet blikket, bare for å se rett inn i et par hjorteøyne gangen etter. Fornøyd med sine opplevelser fra norsk natur, lånte han en sykkel på låven. Han hadde hørt om ”Kongens utsikt” og ville oppleve dette formidable synet.

Dagen var fullkommen da han i en sving holdt på å kjøre på en elg. Mye større enn han hadde tenkt seg! Elgen stikker vanligvis av når den hører noen går. Det er verre med sykkel. Denne spanjolens møte med norsk natur, har sikkert ført til krisemøte blant dyrene i skogen.

Utenom alt dette, vår venn fikk beiset det han skulle, innimellom bygene med styrtregn. For riktig å knuse forestillingene på forhånd, sendte værgudene ned 100 liter pr kvm på et døgn. Vel blåst, nå måtte det handles til barnebarna, og hva med en halvliter øl på en sivilisert bar? 100 euro ble til 800 norske, mye penger å handle for…

Men det var før han oppdaget det norske prisnivået. To T-skjorter og tre halvlitere senere, var han blakk. “Men det er nå ihvertfall et fredelig land, selv om alt er dyrt, ikke sant?” Sa han, noen timer før regjeringskvartalet gikk i lufta i Oslo sentrum.. ..

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2011.
Leave a Reply

Your email address will not be published.