Sommer og maneter

Mange gleder seg til sommerens sol og badeliv. Til nå i sommer har det vært tilnærmet fritt for maneter langs kysten, men som vanlig når vi kommer litt utpå og vannet blir varmere, dukker disse ekle manetene opp bare for å gjøre livet surt for de badende. Mens vi i Norge er vant til gruppen “stormaneter”, bestående av brennmaneter og glassmaneter, er det andre farer som lurer utenfor strendene i Middelhavet.

Portugisisk krigsskip

Først og fremst er det Physalia sp. også kalt “portugisisk krigsskip” mange frykter her. Bare navnet er jo nok til å skremme folk. Dette er strengt tatt ikke en manet i vanlig forstand, men likner så mye at den blir regnet som en likevel. Krigsskipets stikk regnes for å være veldig kraftig, og fører til brent hud og hevelse. Et stikk kan i verste fall føre til døden, selv om det skjer ytterst sjelden.

Manetens tentakler kan være inntil ti ganger giftigere enn på en vanlig brennmanet, og et sammenstøt kan ofte være ekstremt smertefullt. For personer med hjerte- eller pusteproblemer kan et sammenstøt med portugisisk krigsskip ende med døden. Mer vanlig er det at sjokket over smerten, kan føre til panikk og i verste fall til drukning. Hvis du er i vannet og får øye på et “portugisisk krigsskip”, hold hodet kaldt og svøm vekk så forsiktig du kan, så du ikke kommer borti tentaklene.

Denne maneten blir observert også stadig lenger nordover i Atlanterhavet, og også i Nordsjøen. De har i flere tilfeller blitt vasket opp på britiske strender, og det er trolig bare et tidsspørsmål før de kan oberveres langs norskekysten. Det er i hovedsak klimaendringer og havstrømmer som gjør at den potensielle dødsmaneten stadig kommer lengre nordover. Det er imidlertid den lille plageånden «Pelagia Noctiluca» som denne sommeren har slått til mot solhungrige turister.

Pelagia Noctiluca

Maneten er knappe fire centimeter i diameter, men brenner uhyggelig sterkt. De opptrer i flokk, som en «graut», langs hele kysten. Badevakter sier de aldri har sett så mange maneter i Middelhavet før. Tidlig i juli trålet spesialfartøyer opp nesten fem tonn maneter langs kysten utenfor Malaga og Torremolinos. Myndighetene kjemper en desperat kamp for å redde badesesongen for turistene de er så avhengige av. Derfor leier de inn flere båter som formelig tråler havet for maneter. De blir tatt i land og gravd ned. Er du på stranden i fint og stille vær, men ser det røde flagget, kan du være rimelig sikker på at det er observert maneter i umiddelbar nærhet.

Tips hvis du kommer i kontakt med maneter

Hva gjør du så dersom du blir rammet av manet. Hittil har det vært en folkelærdom at eddik må være bra, men den gang ei. Eddiken vil nemlig gi full aktivering av neslecellene til de vanligste brennmanetene. Dette gjelder også “portugisisk krigsskip”. Unntaket er derimot tropiske kubemaneter. Da vil eddiken hindre at det utsondes mer gift fra brenntrådene. Kubemaneten holder mest til i Australia, Thailand og andre tropiske områder. Derimot har det kommet en solkrem på markedet som viser seg å beskytte mot manetstrålene. Forskere sier at beskyttelsen er opptil 80 prosent. Denne kremen inneholder stoffer som for eksempel enkelte fiskeslag, som hvitting har. Hvittingen gjemmer seg i manetenes tentakler mot ytre fiender.

Blir du rammet, må giftstrålene vaskes bort og først når trådene er fjernet kan skaden behandles. Prøv å plukke bort branntrådene med pinsett eller noe annet som hindrer direkte kontakt med dem. Lidokain gel lindrer direkte. Kortikosteroidkremer er bra ved kløe og allergiske reaksjoner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.