Sommer i Spania – Hete sommertips

Hvert år dør mennesker av varme i Spania, og det er gjerne eldre som er spesielt utsatt. Men ”heteproblemer” kan ramme mennesker i alle aldre. Hva gjør man for å unngå ”heteproblemer” i sommer?

TEKST: BENTE PUIG

#1 Bruk aircondition!

Bruk aircondition flittig i sommervarmen, men pass på at det ikke blir for kaldt slik at overgangen fra inne- til utetemperatur blir for brysk. Da kan man lett bli forkjølet.

#2 Drikk mye!

Vann er beste tørsteslukker, kaffe og alkohol de verste! Både koffein og alkohol har en drenerende virkning, og er derfor ikke å anbefale i heten. Det er heller ikke å anbefale å drikke iskalde eller sukkerholdige drikker.

#3 Lette klær!

De beste sommerklærne er av fint lyst stoff, som sitter løst og dekker huden så mye som mulig.

#4 Små måltider!

I sommerheten bør man spise lite, men ofte. Måltidene bør være rike på frukt og grønnsaker, samtidig som man reduserer bruken av proteinrik mat som for eksempel kjøtt.

#5 Salt binder vannet!

Salt binder som kjent vannet i kroppen, og er derfor helt essensielt i sommervarmen. Drikk saltholdige drikker (agua con gas, Gazpacho, sportsdrikker) for å opprettholde væskenivået i kroppen som går tapt ved svetting. Salt mat er også å anbefale. Har man fra legen fått forbud mot salt, bør man konsultere legen først.

#6 Unngå hard fysisk aktivitet!

Dersom du skal drive fysisk aktivitet i heten, bør du begynne smått og øke aktiviteten gradvis. Aktiviteten bør helst ikke gjøres midt på dagen når det er som varmest, men om morgenen eller i kveldingen. Dersom du føler deg svimmel, sliten eller er på punktet til å besvime, sett deg ned, helst i skyggen med noe å drikke.

#7 Hold øye med barn og eldre!

Fra og med 65 års alder tåler man dårligere ekstreme temperaturer, og jo eldre man er desto verre blir det. Mange eldre opplever også en økt tørstebehov med alderen. La aldri eldre, barn eller husdyr bli igjen i bilen i heten. Det hjelper heller ikke å parkere i skyggen. Den skyggefulle plassen blir fort opphetet og solfyllt.

Andre hyppige problemer i heten er kramper og solforbrenning. Ved kramper hjelper det med hvile og sportsdrikker. Ved solforbrenning kan man lindre symptomene ved å avkjøle det utsatte området, og i verste fall få medisinsk hjelp. Man kan også oppleve utmattelse på grunn av hete. I ekstreme tilfeller kan dette føre til hjerteatakk selv om man fra før ikke er hjertesyk. Symtomene på utmattelse er kald og fuktig hud, rask, men svak puls og overfladisk hyperventilering. Her gjelder også å søke medisinsk hjelp og prøve å senke kroppstemperaturen med kalde omslag. Personen kan også få noe kaldt å drikke.

#8 Solstikk

Solstikk er noe som rammer mange mennesker hver sommer. Kroppen blir overopphetet, huden rød og pulsen rask. Dette er bare noen av symptomene på solstikk. Hvordan vet man om man har fått solstikk? Dersom man har noen av følgende symptomer bør man få medisinsk hjelp: Høy kroppstemperatur, rød og tørr hud, rask puls, hodepine, svimmelhet, forvirring, kvalme eller bevissthetstap. Vær rask med å søke medisinsk hjelp, prøv å senke kroppstemperaturen med kalde omslag (ikke dynking eller spyling med vann). Dersom personen er bevisstløs eller kaster opp, legg personen på ryggen med hodet bakover for frie luftveier.

#9 Solbeskyttelse!

Man bør ikke sole seg midt på dagen når solen er som sterkest. Bruk solbeskyttelse 15 eller mer. Smøres på huden 30 minutter før soling, helst før en går hjemmefra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.