Solen – beste venn og fiende

Vi nordboere er konstant sultne på sol. Mens man i land med mye og het sol som i Spania, er opptatt av å dekke seg til, kaster nordboerne alle hemninger og suger til seg de solstrålene de kan. For en blek nordmann vil overeksponering naturlig nok føre til et sjokk for huden. Selv om dere har hørt det hundre ganger før, ta forholdsregler. Det er deilig å se sitt brune ansikt i speilet, men ikke fullt så OK når man ser ut som en 75-åring i ansiktet 15 år før man burde det.

Tekst: TOM BJØRNØ

Solen er essensiell for alt liv. I små doser har den en gunstig effekt. Nå ønsker ikke vi å være noe gledesdrepere. Humøret har godt av solen og kan ha en svært gunstig virkning på bestemte former for sesongavhengig depresjon. Dessuten er det den viktigste naturlige tilførselen av vitamin D, som er uunnværlig for produksjonen av kalsium i skjelettet. 15 minutter i solen er tilstrekkelig for å dra nytte av disse fordelene.

I store doser kan solen imidlertid være svært farlig og gi skader på kort sikt som solforbrenning, også kalt erytem, fotodermatose, for eksempel soleksem (rammer 10 % av alle voksne) og akne, samt sjeldnere typer av fotodermatose, for eksempel lupus og elveblest forårsaket av soleksponering. I tillegg til pigmentforstyrrelser som flekker, melasma (graviditetsmaske) eller vitiligo, Iimmunsuppresjon indusert av UV-stråling (munnherpes) og fotosensitivitet. På lang sikt risikerer man fremskyndet hudaldring, som kommer til uttrykk i form av pigmentflekker, hudfarge med gulskjær, dype rynker og tap av fasthet og elastisitet, og de fleste menneskers skrekk: Hudkreft.

Solens skadelige effekt på huden skyldes først og fremst UV-stråler: UVB-stråler fører til at huden får farge, men er også hovedårsaken til at huden blir solbrent. UVA-strålene, er mer lumske fordi de ikke forårsaker smerte og dessuten trenger dypere ned i huden. De fremskynder hudaldringen og fører til solintoleranse, vanligvis kalt solallergi, og pigmentforstyrrelser (melasma, flekker). UVB- og UVA-stråling kan også føre til endringer i hudcellenes kjerne og skade DNA-et. Hvis denne usynlige skaden påføres gjentatte ganger, kan den på lang sikt føre til utvikling av hudkreft.

Tenk før du bretter deg ut under solen:

  • Når solen er på det sterkeste midt på dagen, bør du oppholde deg i skyggen
  • Ikke la spedbarn og småbarn oppholde seg i direkte sollys
  • Beskytt deg selv og barna ved å bruke hodeplagg, solbriller og t-skjorte
  • Velg en solfaktor som er tilpasset din hudtype.
  • Påfør tilstrekkelige mengder av solfaktorproduktet umiddelbart før du går i solen. Gjenta påføringen ofte og i tilstrekkelige mengder, spesielt etter at du har svettet mye, badet eller tørket deg med håndkledet.

  • Og visste du at enkelte mattyper forbedrer evnen vår til å tåle sol. Enkelte naturlige molekyler, for eksempel karotenoider, vitamin C i frukt og grønnsaker og vitamin E beskytter mot UV-strålene. De erstatter imidlertid ikke på noen som helst måte gode solbeskyttelsesprodukter.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.