SLUTTE MED BRØD?

De fleste har vel hørt dette med at vi bør kutte ned på brødspisingen. Nordmenn som er vokst opp på matpakke bestående av to skiver, en med gulost og en med salami skal liksom bare slutte å spise brød?

Det som er så sunt og fiberrikt, som gir energi og er perfekt å legge i matpakken. Det som babyer “bør” begynne å spise siden de mangler tenner, eller det som endene i parken “lever av”.

Nei, det går ikke an. Brød er jo mat. Og mat må vi ha for å overleve.


Av: Melissa Thelwall www.melissaspania.no

Dere har hørt dette før og er sikkert lei av det evige maset om å kutte ut brød og annen stivelsesrik mat. Men jeg syns skremmende få tar dette på alvor. Selv om brødet er byttet ut med grovt brød, pastaen er byttet ut med fullkornspasta, det er havregrøt til frokost og Pizza Grandiosa har fått speltbunn (og blitt nøkkelhull-merket) betyr ikke dette at det er sunt. Dessverre!

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Dr. Erik Hexeberg utførte sin egen test hvor han den ene dagen startet med en vanlig norsk frokost bestående av to skiver kneipp, et glass juice, en frukt og noe magert pålegg. Han målte blodsukkeret sitt før og etter, og kunne konstantere et meget høyt blodsukker. Han byttet ut kneippen neste morgen med et kjent grovbrød som skal være både sunt og med lav GI (glykemisk indeks, som sier noe om hvordan matvaren påvirker blodsukkeret). Han droppet juicen og drakk et glass melk istedet. Igjen målte han blodsukkeret før og etter, og overraskende nok ga dette brødet høyere blodsukkerstigning enn kneippbrødet. Hele denne testen ligger på Lavkarboklubben.no, og er verdt å ta en titt på. Vi måtte le da han viste oss målingene. Han hadde til og med tatt bilde av frokosten sin hver dag den uken. Gurimalla for en trist og lite fristende frokost, spør du meg.

Litt fakta:
Kostholdet til våre forfedre var dominert av kjøtt i ca 2 millioner år. Naturligvis dreide det seg om kjøtt fra ville dyr, og ikke industriprodusert kjøtt fullt av antibiotika, hormoner, nitritt og andre tilsetningsstoffer. Det eksisterer fremdeles tradisjonelle folkegrupper som lever i ”steinalderen” for eksempel kungsanfolket i Kalahari-ørkenen og inuitter på Grønland. De har meget god helse både fysisk og psykisk, og sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdom, diabetes og fedme glimrer med sitt fravær. Jordbruks-revolusjonen gjorde det naturligvis lettere å fø befolkningen, men det dukker opp noen essensielle spørsmål: Kan en mattype som korn, som mangler så mange essensielle næringsstoffer, være gunstig for vår helse? Hvorfor mangler vi evnen til å bryte ned de skadelige antibeitestoffene som finnes i korn? Hvis det var meningen at vi skulle spise korn, hvorfor er vi ikke utstyrt med nebb?

Korn inneholder relativt lite protein, ikke noe vitamin A, C, D, K, B12 og har et ugunstig forhold mellom omega-3- og omega-6-fettsyrer. Dessuten inneholder proteinet gluten, som er årsak til cøliaki – en kronisk tarmsykdom. En frokost bestående av brødskive med geitost, et glass med appelsinjuice og en banan, kan raskt føre til høyt blodsukker og følgelig høy insulinproduksjon. Det er nemlig slik at karbohydrater oppfattes av kroppen som sukker enten de kommer fra frukt, juice eller brødskiver, og kroppens reaksjon på det er å skille ut insulin i blodet. Et kronisk høyt insulinnivå er direkte helseskadelig, og ved siden av type 2-diabetes (aldersdiabetes) fører det blant annet til følgende:

– Økt risiko for hjerte- og karsykdom fordi det gir økt koagulering, økt triglyserider i blodet, økt blodtrykk og åresammentrekninger – Høye konsentrasjoner av urinsyre som avleirer seg i ledd, i blæresteiner og nyresteiner.

– Fedme, siden en annen av insulinets funksjoner er å lagre overflødig glukose til fett.

– Økt risiko for kreft i bryster, prostata, tykktarm, lever og bukspyttkjertel.

– Ubalanse i produksjonen av magesyre, noe som leder til plager som halsbrann, sure oppstøt, dårlig ånde, treg fordøyelse og uførdøyd mat i avføringen.

– Økt risiko for demens.

– Økt utskillelse av magnesium, hvilket bidrar til høyt blodtrykk, kramper i musklene og blodårene, – økt infarktrisiko og beinskjørhet.

Kan det ligge noe i dette? Kan brødet være med på å gjøre oss syke over tid? De som nekter å gi opp skiven sin får vente og se. Imellomtiden kan eks-brødspiserene bake sitt eget, næringsrike brød og ha det kjekt med et stabilt blodsukker. Eller kutte det ut og fylle tallerkenen (eller matboksen) sin med massevis av annet godt. For det er nemlig mulig å slutte med brød.
Leave a Reply

Your email address will not be published.