Slik ser du NRK i Spania

Vi får stadig henvendelser fra lesere som opplever at man ikke kan se norsk TV i utlandet. Det er selvfølgelig ekstremt irriterende å reise til utlandet bare for å oppleve at man ikke kan se på favoritt TV programmene sine som NRK, TV2 Sumo, Viaplay og lignende. Heldigvis er det en relativt enkel løsning på dette, som vi skal forklare i denne artikkelen.

Hvorfor kan du ikke se norsk TV i Spania?

Hovedgrunnen til at du ikke kan se norsk TV i Spania er fordi mange TV kanaler er geoblokkert utenfor Norge. Det vil si, at du vil møte en svart skjerm dersom du befinner deg utenfor Norge, altså ikke har en norsk IP adresse på datamaskinen din, nettbrettet ditt eller mobiltelefonen din.

Årsaken til at mange norske TV kanaler er geoblokkert er fordi eierne kun har kjøpt rettighetene til å vise TV programmene innenfor Norges grenser. Dermed vil det faktisk være ulovlig å vise programmene til mennesker som befinner seg utenfor Norge.

EU direktivet har gjort det noe enklere

Heldigvis har EU nylig vedtatt portabilitetsdirektivet, som har gjort at man nå kan se betalte TV programmer fritt innenfor EUs grenser. Formålet med EU er nettopp å gjøre det likt for alle menneskene som bor innenfor EU, slik at dette er et ledd for å oppnå dette formålet. 

Portabilitetsforordningen medfører dermed at du kan se TV programmer som TV2 Sumo, Viaplay, Netflix og lignende selv om du bor i Spania, og ikke altså har norsk IP adresse. Dette er naturligvis en stor fordel for oss Spaniabeboere.

EU direktivet gjelder foreløpig ikke NRK

Merkelig nok gjelder EU direktivet kun betalte TV-tjenester, og ikke gratistjenester som NRK eller for eksempel SVT i Sverige. Man kan selvfølgelig innvende på dette og si at NRK er en betalt tjeneste siden alle betaler kontingent, men sånn er det altså ikke i EUs syn. 

Dette innebærer at man fortsatt ikke kan se NRK i Spania. NRK har selv uttalt at de jobber med å gjøre NRK tilgjengelig innenfor EU, men det ser ikke ut som om dette arbeidet går særlig raskt. Det er neppe å forvente at dette blir gjort med det første.

Så hvordan ser man NRK i Spania?

Merk først at det ikke er alle TV serier du ikke kan se i utlandet på NRK. Du kan se de fleste programmer NRK har produsert selv, men særlig sportsrettigheter og lignende er det altså ikke mulig å se. 

Løsningen for å se NRK utenfor Norge generelt er å benytte seg av en VPN-tjeneste. En VPN-tjeneste er en tjeneste som lar deg endre IP adresse til andre land. Dermed kan du benytte deg av en VPN til å endre IP adresse til Norge. Dermed vil NRK tro at du befinner deg i Norge selv om du i realiteten er i Spania, og dermed vil du omgå geobegrensningen.

Det er en rekke forskjellige VPN tjenester du kan benytte deg av. Sammenligningstjenesten vpnportalen.no har testet flere VPN tjenester for NRK her. Her kan du se et utvalg av hvilke VPN tjenester som hvert fall alltid fungerer med NRK.

Når kan man forvente å se NRK uten VPN?

Som vpnportalen skriver i testen så er man nesten nødt til å benytte en betalt VPN tjeneste for at du skal kunne se NRK. Dette er selvfølgelig ekstremt irriterende at man i tillegg til å betale en NRK kontingent man kanskje ikke har så lyst til å betale, men da i tillegg må betale en avgift til et VPN selskap for å kunne se NRK utenfor Norge.

Et betimelig spørsmål er selvfølgelig hvor lenge man er nødt til å gjøre dette. Det er dessverre vanskelig å svare på helt konkret, men vi håper NRK snart vil finne en løsning på dette, slik at borgere innad i EU i det minste skal kunne strømme NRK fritt. 

Hva om jeg reiser utenfor EU?

Dersom du for eksempel skulle ta turen videre fra Spania nedover til Afrika er det dessverre andre regler som gjelder. Her gjelder ikke portabilitetsforordningen, hvilket medfører at du ikke kan se på noen norske TV programmer overhodet, med unntak av noen få lokalproduserte programmer.

Dette innebærer at dersom du befinner deg utenfor EU, må du også benytte deg av VPN for å se TV programmer som TV2 Sumo, Viaplay, Viafree og lignende.


Leave a Reply

Your email address will not be published.