Slik oppretter du en sikker tilkobling mellom internett og dine enheter

VPN er en digital tjeneste som blir brukt av mennesker verden over, og som også har økt i popularitet i Norge. De aller fleste VPN-tjenester er brukervennlige, enkle å bruke, og lett å installere. Du behøver ikke ha store datakunnskaper for å benytte deg av en VPN tjeneste. Vi skal i denne artikkelen ta for oss hvordan oppretter du en sikker tilkobling mellom internett og dine enheter med VPN.

Hva er en VPN?

VPN står for virtuelt privat nettverk, og lager en sikker og kryptert tilkobling mellom internett og dine enheter. Dette gir deg ekstra sikkerhet og anonymitet når du surfer på internett. Med en VPN kan du skjule lokasjonen og internett aktivitetene dine, slik at du ikke blir sporet. VPN er viktig dersom du bruker offentlige nettverk Wi-Fi og hotspots på f.eks hoteller eller kafeer. En slik VPN kryptering sørger også for at du kan surfe fritt, og omgå sensur når du ferdes på internett.

Fordeler med VPN

VPN tjenester ble først og fremst utviklet for bedrifter og deres ansatte. Formålet var at disse bedriftene skulle lage sine egne private sikre nettverk for deling av informatjon mellom de ansatte. Bedriftene opprettet egne nettverk, og de ansatte fikk tilgang til dette uansett hvor i verden de befant seg, noe som er meget gunstig i disse dager når så mange mennesker jobber hjemmeifra fra sine hjemmekontor.

Den største fordelen ved å en bruke VPN, er muligheten til å se på amerikanske strømmetjenester i Norge. Med en kryptert tilkobling får du tilgang til utenlandske bibliotek på Netflix og HBO, og du kan se på internasjonale streaming-tjenester som BBC iPlayer og ESPN Sports i Norge. På samme vis kan du se på norske nettsider når du er på ferie i andre land.

Hva koster en VPN?

Når du har bestemt deg å prøve en VPN tjeneste, vil det være ulike abonnementer tilgjengelig fra forskjellige leverandører. En betalt VPN vil ha forskjellige abonnementer med ulike dekningsgrader. Et godt tips er en VPN tjeneste som tillater deg å laste ned tjenesten på ulike enheter, da får du mest for pengene dine. Det beste er om en slik ordning er implementert i en prøveperiode.

Et abonnement koster mellom 15 og 30 NOK månedlig avhenging av hvilken leverandør du vil bruke, det er og muligheten til å bestille en VPN for et år av gangen, noe som reduserer den månedlig kostnaden.

Slik installerer du en VPN

Etter du har lastet ned din valgte VPN fra din leverandør, må denne installeres. På en datamaskin vil du kunne følge stegene i guiden fra din leverandør, og dette er som regel en enkel og problemfri prosess. Velger du en god aktør, skal guidene være delt opp etter hvilken enhet du bruker VPN på. Disse guidene er som regel offentlige, og du kan få adgang til dem før du registrerer deg som kunde. Skulle du likevel ha et spørsmål eller komme over et problem, kan du alltid kontakte kundeservice. Flere leverandører av VPN tilbyr live chat og telefonstøtte.

Bruker du et nettbrett eller en mobil, finnes det egne beskrivelser for hvordan en VPN installeres. Du må som regel laste denne ned fra Apple store eller Google Play.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *