Slik kjøper du bolig helt trygt i Spania

Det har vært en betydelig prisnedgang på feriehus i Spania, og da snakker vi om rundt 40 prosent nedgang fra toppen i 2007/2008. Tidligere er det eldre som har stått fremst i køen for boliger i Spania. Nå får de konkurranse fra yngre kjøpere. Hytter og peiskos på fjellet i Norge blir byttet ut med feriebolig i varmere strøk. Her kommer noen gode råd på hvordan du kan kjøpe bolig trygt i Spania.

Tenk over hvor mye du er villig til å betale for en bolig. Sett opp et budsjett slik at du klarere ser hva du har å rutte med til boligdrømmen. Det er lett å bli revet med av et hus som er dyrere enn man har råd til. Sett opp kriterier for hva du trenger, og gi dette til megler, slik at de kan finne hva du er på jakt etter, og ikke kaste bort tid på det som ikke passer deg.

Trenger du finansiering bør du sjekke hvor du får de beste lånebetingelsene. Spanske og norske banker har ulike modeller. Det er i de fleste tilfeller dyrere med boliglån i Spania, og pga av krisen er det ikke mange banker i Spania i dag som tilbyr finansiering.

Gjør undersøkelser over hvor i Spania du ønsker å bo. Område og beliggenhet er viktigst. Se etter gode naboforhold og steder som ikke er folketomme deler av året. Sjekk også hvordan infrastrukturen fungerer utenom sesong.

Har du familie er det også viktig å finne ut av fritidstilbud, og eventuelt barnehage og skole. Kontakt gjerne megler i god tid før du planlegger å reise på visningstur. De kan hjelpe med å finne flere alternativer. Du trenger ikke kontakte mange meglere. De selger ofte de samme boligene, og samarbeider med hverandre. Sett av noen dager og reis på visningstur. Se på flere boliger i ulike områder, bruk god tid.

Når du har funnet et område du kunne tenke deg å bo i, så test det ut før du bestemmer deg for å kjøpe bolig i området. Ta en ferie der eller hvis mulig, lei boligen for en periode for å kjenne på trivsel, og for å bli kjent med området.

Hold deg til ferdigstilte prosjekter. Det er en stor risiko for at nybyggprosjekter aldri blir fullført. Krisen rammer også byggmesterne, og mange har fått boligdrømmen spolert. Unntaket kan være store utbyggere med godt rykte.

– Mva på NY eiendom er 10%, fra og med 01/01/2013 samt at 1,2% dokumentavgift også skal betales.
– På brukte boliger skal betales 8% overdragelseskatt, notarius publicus honorarer, register mv, totalt ca 11-12 % av prisen på boligen.

Har du funnet deg et hus du ønsker å kjøpe, så gi et bud godt under prisantydning. Rådfør deg med megler, og sett deg et tak for hvor høyt du er villig å gå. Megler skal jobbe for deg for å sikre deg boligen for en lavest mulig pris.

Skriv aldri under på noe eller betal inn forskudd, før papirene på boligen er gått gjennom av en fagmann. Sjekk om det er gjeld som henger ved boligen, de faktiske eierforholdene og om det følger med heftelser.

Når du har kjøpt bolig, kan det være lurt å skrive et testamente, slik at du sikrer deg mot spansk arverett.


Les mer forbrukerstoff om bolig i Spania

Leave a Reply

Your email address will not be published.