Slanger i Spania

Slanger i Spania. I Spania finnes her 13 ulike typer slanger. Det verserer mange historier om farlige og giftige slanger i de spanske skoger, og den farligste perioden er om våren og sommeren ettersom de er i hi under de kjøligere månedene av høsten og vinteren. Men sannheten er at det ikke er mange flere farlige dyr i Spania enn det er i Norge.

Mens det er mange slanger i Spania, er de i hovedsak funnet i de fjellrike og skogrike områder. Generelt sett er slanger sjelden sett (med mindre du er en en ivrig turgåer, eller klatrer.) og svært få mennesker blir bitt. Slangene holder seg langt unna mennesker, og treffer du på en er de minst like skremt som deg, og angriper kun hvis de føler seg truet. Ser du overkjørte slanger i veikanten eller finner et slangeskinn er det en god indikator på et sunt og variert landskap hvor det befinner seg slanger. Slanger er nyttige da de konsumerer store mengder gnagere og andre skadedyr.

Slanger er ganske utbredt i Spania, er det usannsynlig å se en ettersom de holde seg godt unna mennesker. Av de anslagsvis 50 slangebitt dødsfall i året i Europa, er det bare 3-6 som skjer i Spania, så ikke bekymre deg for mye. Av disse 1-3 oppstår i Catalonia hvor det er det høyeste risikoområdet. Oddsen for død ved slangebitt i noen del av Spania er mer enn 13,3 millioner til en eller sagt på en annen måte de samme odds som å vinne i Lotto. Det er en mye høyere sjanse for å dø av et bie eller vepsestikk, men det er også svært sjeldent.

Farlige og giftige slanger i Spania

Det er 13 forskjellige slange typer i Spania, men bare fem av disse har gift som er livstruende for mennesker. Her finner du en oversikt over giftige og farlige slanger i Spania.

Lataste sin Viper

Lataste sin Viper slange Spania
Lataste sin Viper er tilstede i på den spanske halvøya. Den er grå og kort (rundt 50cm) og kjennetegnes av sitt trekantede hode og et sikksakk mønster på ryggen. Den lever i tørre, steinete områder. Vær spesielt forsiktig når du sanker ved og ikke å stikke fingrene inn i hull eller sprekker hvor denne slangen kan befinne seg.

Seoanes Viper

Seoanes Viper Slange Spania
Denne slangen er farlig. Den lever i Galicia, León, Biscayakyststripen (Cornisa Cantábrica) og Baskerland.

Asp Viper

Asp Viper Slange Spania
En meget giftig slange i cobra familien hvor giften fra et bitt kan føre til hjertestans og døden. Det er ikke mange i Spania, og er antatt å være begrenset til Pyreneene. Hvis du blir bitt av denne giftige slangen, må du søke legehjelp umiddelbart.

False Smooth Snake

False Smooth Snake slange Spania
Denne slangen er ikke aggressiv, og blir hovedsakelig sett i Catalonia. Men uansett hvilken slange du ser i Spania, er det anbefalt å holde seg unna.

Den Adder eller Common Viper

Den Adder Slange Spania
Finnes i de fleste deler av Europa, inkludert Spania. Et bitt av denne slangen er meget smertefullt og kan være farlig, spesielt for barn og eldre mennesker. Det kan også være dødelig for noen som har en dårlig helsetilstand. Hvis du blir bitt, få medisinsk hjelp umiddelbart.

The Montpellier Snake

Montpellier slange Spania
Slangen er gråsort, eller oliven med en hvit buk og kan vokse til over 6 fot lang. Hoggtennene er giftige. Dens bitt er ikke dødelig, men er ubehagelig og smertefult, og du rådes til å oppsøke lege dersom bitt. Denne slangen lever i åpne, solrike områder rundt Middelhavet.

Hva gjør du hvis du blir bitt av en slange?

Hvis du blir bitt av en giftig slange, forbli rolig og søk legehjelp umiddelbart. Ring et nødnummer på mobilen, tlf nummer 112 og prøv å holde bite området godt under posisjon av hjertet. Unngå unødvendig bevegelse etter man er bitt. Spjelk, dersom bittet er i armen eller beinet. På den måten unngår man at giften sprer seg i kroppen. Sørg for hurtigst mulig transport til lege eller sykehus. Den syke skal kjøres eller bæres, og ved kvalme eller oppkast, bør vedkommende sitte oppreist eller legges i sideleie for at hindre at eventuelt oppkast skal komme ned i luftveiene og i lungene.


Hvor syk man blir av slangebitt er avhengig av arten, slangens størrelse, mengde innsprøytet gift, antall bitt og lokalisasjon av bittet. De fleste blir bitt på armer og bein. Farligst er bitt i hodet og på overkroppen. Offerets vekt, alder, helsetilstand og individuelle følsomhet mot giften spiller også en rolle.Mange slangegifter virker langsomt (4 – 20 timer etter bittet), men man bør ikke utsette transporten, da andre forhold også kan spille inn, særlig hos allergiske personer eller barn, der giften virker raskere).

Tidlige symptomer av et slange bitt

Lokal smerte, hevelse og misfarging på bittstedet. I løpet av de første 10-15 minutter til få timer etter bittet kan det oppstå allmenne symptomer som angstfølelse, utilpasshet, kvalme, oppkast, hodepine, svimmelhet, svette, åndenød, blødninger, hjertesvikt og sjokk, muskelkramper, forvirring,, lammelser, bevisstløshet og død.

Symtomer etter 6-24 timer etter et bitt

Lokale (rundt bittstedet): Tiltagende og massiv hevelse av hele armen, selv om bittet sitter helt ute på hånden. Det oppstår ofte blæredannelse og blødninger i hud, underhud og muskler. I tillegg kan det oppstå blodpropper i de omkringliggende blodkar. Nekrose (vevsdød) av hud, bindevev og muskler er en nærliggende risiko.

Allmenne symptomer: Tiltagende grad av omtåkethet, oppkast, åndedrettsproblem, feber, synkende blodtrykk og sjokk. Det kan også oppstå blødninger fra slimhinnene (f.eks. tannkjøttet), blodig oppkast og avføring, blod i urinen, føleforstyrrelser, lammelser (ofte først i ansiktet), – senere kan åndedrettslammelse inntre.

Les også om giftige og farlige edderkopper i Spania