Skrik- verdens høyeste tilslag………

Aldri før har et kunstverk fått like høyt tilslag som Skrik ved Sotheby´s Auksjon i New York i mai i år.

Tekst: Bente Puig

Maleriet Skrik av Ed¬vard Munch (1863-1944) skiftet nylig eier, da den amerikanske mangemilliardæren Leon Black kjøpte ver¬ket for 119,9 millioner dollar (91 millioner euro) ved Sotheby´s auksjon¬shus 2. mai i år. Black er en 61 år gammel magnat som har bygget seg opp et imperium med blad- og bokforlag. Han er styremedlem i Museum of Modern Art i New York (USA), og besitter en formidabel privat kunstsamling som inneholder originaler av de største mestrene i klassisk kunst og im¬presjonisme.

Skrik er ett av verdens mest anerkjente verk, og dét opp gjennom hele kunstens historie. 2. mai satt verket his¬torisk rekord som det dyreste kunstverket noensinne omsatt på auksjon. Direktøren ved auksjonshuset mener at Skrik er ett av få verk som virkelig har gjort seg bemerket i verdens kunsthistorie, og setter verket på en god plass nummer to etter Mona Lisa. – Maleriet definerer moderniteten, og har en øyeblikkelig gjenkjen¬ningseffekt, sier Shaw til The Wall Street Journal.

CashBackCard TIPS: Visste du at du kan få Cashback på alt av kostnader på reise, opphold og aktiviteter i hele Spania? Med fordelskortet og Appen Cashback, får du penger igjen av det du bruker på blant annet fly, hotell, leiebil, flyplasstransport, bolig, restauranter, shopping, fornøyelsesparker, og mye annet. Fordelskortet er gratis, og er en del av verdens største shopping program, og kan brukes i over 47 land i hele verden. Les mer om Gratis Fordelskort i Spania

Det var litt før kl. 20.00 på kvelden 2. mai, et¬ter at roen hadde sen¬ket seg i salen, at Skrik åpnet auksjonen og hele syv pengesterke kjøpere bød om kapp. Summene var astronomiske, og til slutt var det budkrig mel¬lom to anonyme kjøpere som deltok via telefon. Kl. 20.12 fikk den ene, som i ettertid viste seg å være Leon Black, tilslag på 117 millioner dollar eller 91 millioner euro. Salgsprisen slo dermed rekorden fra 2010 da Pi¬cassos Desnudo gikk un¬der hammeren for 106,5 millioner dollar eller 87 millioner euro.

Denne versjonen av Skrik er den eneste av fire som er i privat eie. To andre versjoner har blitt stjålet flere ganger de siste 20 årene. Begge ble fun¬net og befinner seg på museer i Norge. Skrik er kunsthistoriens mest stjålne kunstverk.

Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
Takk for at du deler