Skrik- verdens høyeste tilslag………

Aldri før har et kunstverk fått like høyt tilslag som Skrik ved Sotheby´s Auksjon i New York i mai i år.

Tekst: Bente Puig

Maleriet Skrik av Ed¬vard Munch (1863-1944) skiftet nylig eier, da den amerikanske mangemilliardæren Leon Black kjøpte ver¬ket for 119,9 millioner dollar (91 millioner euro) ved Sotheby´s auksjon¬shus 2. mai i år. Black er en 61 år gammel magnat som har bygget seg opp et imperium med blad- og bokforlag. Han er styremedlem i Museum of Modern Art i New York (USA), og besitter en formidabel privat kunstsamling som inneholder originaler av de største mestrene i klassisk kunst og im¬presjonisme.

Skrik er ett av verdens mest anerkjente verk, og dét opp gjennom hele kunstens historie. 2. mai satt verket his¬torisk rekord som det dyreste kunstverket noensinne omsatt på auksjon. Direktøren ved auksjonshuset mener at Skrik er ett av få verk som virkelig har gjort seg bemerket i verdens kunsthistorie, og setter verket på en god plass nummer to etter Mona Lisa. – Maleriet definerer moderniteten, og har en øyeblikkelig gjenkjen¬ningseffekt, sier Shaw til The Wall Street Journal.

Det var litt før kl. 20.00 på kvelden 2. mai, et¬ter at roen hadde sen¬ket seg i salen, at Skrik åpnet auksjonen og hele syv pengesterke kjøpere bød om kapp. Summene var astronomiske, og til slutt var det budkrig mel¬lom to anonyme kjøpere som deltok via telefon. Kl. 20.12 fikk den ene, som i ettertid viste seg å være Leon Black, tilslag på 117 millioner dollar eller 91 millioner euro. Salgsprisen slo dermed rekorden fra 2010 da Pi¬cassos Desnudo gikk un¬der hammeren for 106,5 millioner dollar eller 87 millioner euro.

Denne versjonen av Skrik er den eneste av fire som er i privat eie. To andre versjoner har blitt stjålet flere ganger de siste 20 årene. Begge ble fun¬net og befinner seg på museer i Norge. Skrik er kunsthistoriens mest stjålne kunstverk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.