Skiresort Javalambre – kun to timer fra sol og strand

Det er nesten ikke til å tro, følelsen av snaufjell, 16 preparerte løyper, flotte skistasjoner og et meget effektivt heissystem. Javalambre er det nærmeste senteret som kan sammenligne seg med norske forhold, og det er bare en busstur unna.

TEKST OG FOTO: KJARTAN SOLVANG NIELSEN

Synet som møter meg er fantastisk. – Dessverre er det altfor lite snø, har jeg tenkt hele veien opp mot anlegget som ligger på 2000 meters høyde. Plutselig i stekende januarsol dukker nedfartene opp i det fjerne, som sprakende hvite tepper som er rullet nedover de bare fjellsidene. Optimismen i bilen stiger og jeg kjenner den utålmodige kriblingen i kroppen som alltid melder seg når skiene skal på.
– Det er ikke noe problem så lenge det er mindre enn ti grader pluss om natten, forteller Asunción med et stort smil når hun tar i mot meg og følget ved bakkene. – Her kjører snøkanonene hele natten og grytidlig begynner preppemaskinene og presse løypene slik at de er klare til bakkene åpner klokken ti.

Vi lar oss ikke vente på og virker nok noe utålmodige når vi blir vist rundt på anlegget. Forfait (dagskort) blir ervervet og stappet i venstre bukselomme, skiutleien krever skrifting i form av høyde og vekt før skiene tilpasses og skoene spennes fast, bakkene venter, klirringen fra heisene som allerede er i gang høres på avstand og skientusiastenes hormoner begynner å bruse av forventningen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Den første bakken ser litt stakkarslig ut og vi har til å begynne med større forventninger til egne skiferdigheter enn bakkens utfordringer. Stolheisen
er ikke i gang enda så det blir skålheis opp den første bakken, noe som ikke akkurat styrker forventingene til dagen. Vi tar skammelig feil. På toppen åpner det seg fantastiske bakker, vakker utsikt og solen begynner å varme.

Nyinnkjøpt dunjakke ble liggende i bilen, det var det nok mer tøy som burde. Bakkene viser seg å være utfordrende nok. I stor frimodighet setter jeg utfor det bratteste henget, blir overasket av at de runde kantene på leieskiene plutselig får tak og segler som en ekte utforkjører kast i kast de neste par hundre meterne. Bratt, isete og utrolig morsomt!

Et fall skaper rungende latter, jeg merker at følelsen av manglende kontroll bobler fra magen til hjernen og jeg elsker dette, elsker ski, elsker sol, elsker å falle. Konklusjonen er jo klar, bakkene krever sin mann og det er herlig!

Solen steker etterhvert, men bakkene holder utrolig nok en god standard hele dagen. Det er midt i uken og lite folk i bakkene og på restaurantene. Herlig
iskald øl lesker strupen, mens lunsjen blir svinekjøtt med grovsalt og raspet rå hvitløk over. Maten inntas med åpne slalomstøvler på solterrassen og det
nærmer seg utrolige 20 plussgrader i skyggen. Dette er vinterliv som vinter bør være, påske hele tida, snø som ligger der den skal være og ikke i hagen og oppkjørselen hjemme.

Javalambre er både et dagsreisemål og fint for weekender. Fra kysten tar du enten egen bil, eller så reiser du med Smil til fjellene flere ganger denne våren. Da slipper du kø og alt er ordnet for deg på forhånd. Javalambre er det du trenger av vinter, det du bør få med deg av skiglede og et friskt pust i en ellers blå hverdag med sol og turgåing på vakre Costa Blanca.




Leave a Reply

Your email address will not be published.