Skal du åpne gamle viner?

Kanskje har du kjøpt en gammel flaske vin, eller hentet en fra kjelleren? I utgangspunktet er det jo enkelt å åpne en flaske vin, men noen flasker byr likevel på problemer. Det er så godt som alltid gamle viner som er vanskelige å åpne. Korketrekkeren er en del av utfordringen, men det er også korken.

Av: Hans Svedbergh

Det er svært varierende kvalitet på korker. En fersk kork er fast, elastisk og har varierende lengde. Slottstappede fra Bordeaux har lange korker av god kvalitet, mens de brukt i Piemonte av samme årgang er forbausende korte og av dårlig kvalitet. Mer om selve korken ved en annen anledning.


Morken kork

Tenk på lagret vin. Etter ”40 år” er ikke en kork en like effektiv stopper som den opprinnelig var. Elastisiteten er redusert, og korken er gjennomtrukket og morken. Ofte har korken i tillegg festet seg til innsiden av flaskehalsen. Denne kombinasjonen gjør at de fleste tradisjonelle korketrekkere egner seg dårlig til oppgaven å få korken ut i ett stykke. De etterlater seg mange ganger bare et hull, eller at bare den øverste delen av korken kommer ut. Resten av korken ”graves” ut, resultatet blir sjelden godt. Korksøl i vinen eller enda verre, bunnfallet kommer i bevegelse, noe som gjør en eventuell dekantering vanskelig.
En trekker uten skrue

Løsningen på utfordringen kan være å bruke en to-stolpe-trekker. Den består av håndtak med to stålfjærer med forskjellig lengde, kort og lang. Den lengste føres ned langs den ene siden på korken og deretter den korte vis a vis. Jekker ned til håndtaket treffer flasketuten, vrir rundt for å løsne korken fra flaskeveggen samtidig som du trekker og vrir i samme bevegelse. Ofte får du korken ut i én bevegelse. Men det hender at operasjonen resulterer i at du skyver korte og fuktige korker ned i vinen eller at de tørre og litt lengre brekker. To-stolpe-trekkeren er likevel å foretrekke fremfor de vanlige trekkerne, som sjelden fungerer.

Løsningen på problemet

Den desidert beste trekker til å åpne gamle flasker er en Durand-trekker. Den kombinerer den tradisjonelle trekkeren med to-stolpe-trekkeren. Først skrur du den ”tradisjonelle” skruen forsiktig ned i korken. Når du nå bruker den neste delen, med stålbladene, presses ikke korken ned i flasken. Vri rundt og hele korken kommer ut i ett stykke.

Nå kan du jo alltids lure på hvor ofte du trenger et slikt avansert verktøy for hånden, men har du først tilgang til og er glad i eldre viner er en slik trekker en god investering. Det er bare en Durand som garantert holder nervene i ro når gamle flasker skal åpnes.

Den koster ca. NOK 700,- og kan bestilles på nett. Det er en rimelig trekker når du skal åpne en flaske Chateu Latour 1970 til € 550,- pr flaske.

Sjekk ut www.thedurand.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.