Sjømatfestival i Galicia

En herlig sjømatfestival nær Atlanterhavet. Et kulinarisk høydepunkt, vel verdt en reise til Galicia i oktober! Nei, dette er ikke noe småtteri! Hvert år kommer det godt over 200.000 sjømatglade til den lille byen O´Grove, for å ta del i måltidene.

Tekst: K.J. Hermanrud
Foto: Karin Eickel Hermanrud

Helt siden 1963 har de i O´Grove feiret sin Festival de Marisco og siden 1980 åra er festivalen registrert som en turistattraksjon i Madrid. I dag er festivalen kjent i vide kretser med matglade og har fått sin plass i Baedeker.. Fiskebyen O´Grove på 11.000 innbyggere ligger ved Ria Arousa og i denne fjorden er det flere gode fiskebanker.

Den spanske delstaten Galicia i Spanias nordvestlige hjørne er kjent for sin utrolig gode sjømat. Særlig er bacalao i alle former kjent der oppe samt allslags muslinger og blåskjell. På festivalen blir det bl a. servert. langusta a la plancha,(grillet hummer), tigres, (bakte muslinger), almejas a la marinera, (mini-muslinger i vinsaus), mejillones al vapor,( blåskjell), pulpo, (blekksprut), vieras, (jakobsmuslinger), og arroz con mariscos, (sjømat med ris). Alt kommer rett fra havet og her er det ingen oppskrudde festivalpriser, men rimelige hverdagspriser. En herlig matfest med musikk, folkedans og sekkepipe. Sekkepipe, sa du sekkepipe? Ja, for menneskene i Galicia er av gallisk avstamning, som skottene, og derfra har de tatt med seg sekkepipa. De berømte Gaiteros går i tog og spiller. Ingen stiller seg nøytral til sekkepipemusikk. Enten liker du den ellers så hater du den.

Det hele starter den 5. oktober kl. 13 i Messeparken nær havna på stranden til Ria de Arousa fjorden. Da er det åpning av sjømatbodene og musikk fra flere kjente grupper. Så ruller det slag i slag med innslag som blåsjellfest, folklore og folkesangfest med gruppen Avelaína. Denne sjømat-turen kan du lett binde sammen med en tur til Spanias mest berømte katedral i byen Santiago de Compostela. Naturen i Galicia er særs vakker med fjorder og grønt gress. Og så er det mange spor etter vikingene her! Kanskje det var en idé og dra sammen i en gruppe med venner eller familie. Går du på: XLIX Festa do Marisco en O Grove så får du mer informasjon.Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.