Sjømannskirken Gran Canaria

Sjømannskirken på Gran Canaria finner du i Arguineguin, en gammel fiskerlandsby hvor det “det norske Gran Canaria” har slått seg ned. Sjømannskirken etablerte seg på Gran Canaria i 1987, og er et knutepunkt for nordmenn som har valgt å bosette seg på Gran Canaria. Sjømannskirken har 12 fast ansatte og mer enn 100 frivillige som holder hjulene i gang ved å hjelpe til med servering og diverse arbeidsoppgaver under konserter og andre arrangementer.

Sjømannskirken på Gran Canaria er et knutepunkt for nordmenn som har valgt å bosette seg på Gran Canaria. Brorparten av det norske miljøet på Gran Canaria befinner seg nettopp i Arguineguin. Her finnes også den norske skolen. Sjømannskirken og skolen har et tett samarbeid og det holdes konfirmantkurs for skolens elever. Enten du kommer til Gran Canaria for første gang eller du er en årviss gjest – den norske sjømannskirken i Arguineguin er vel verdt et besøk, – ikke minst på grunn av de hjelpsomme og trivelige menneskene som arbeider her.

Sjømannskirken på Gran Canaria er åpen for både fastboende og turister. Det er åpent hver dag unntatt søndager. Det er kafé hver dag og det holdes mange konserter og andre kulturelle arrangement. Hver lørdag serveres det grøt.

Her kan du blant annet få kjøpt norsk kaffe og vafler (gode), lese norske aviser, låne bøker, lese e-post, treffe andre nordmenn – både turister og fastboende – og få råd og hjelp på mange vis. Dersom du har en bærbar PC kan du koble deg opp mot internett gjennom sjømannskirkens trådløse nett. Her er det egne bord for de som ønsker å gjøre det.

Les mer om nyttige tjenester for nordmenn på Gran Canaria

Sjømannskirkens start på Gran Canaria

Sjømannskirken Gran Canaria
Sjømannskirken Gran Canaria
I 1986 besluttet Sjømannskirkens seg for å starte prøvevirksomhet på de spanske øyene Mallorca og Gran Canaria blant norske charterturister, langtidsferierende og fastboende. Ekteparet Eldbjørg og Ditlef O. Monstad kom til Gran Canaria i oktober 1987 for å starte arbeidet. De første gudstjenestene ble holdt i lånte lokaler – blant annet på taket av et kjøpesenter. Sjømannskirken ble tatt godt imot både av nordmennene og turoperatørene i området, og besøket ved gudstjenesten var godt.

I 1988 vedtok Sjømannskirken å etablere fast virksomhet på Gran Canaria med Rune Birkeland som første sjømannsprest i fulltidsstilling. Sjømannskirkens første lokaler på Gran Canaria åpnet høsten 1989. Det var et leseværelse i Puerto Rico, drevet sammen med Svenska kyrkan i utlandet. Samme høst ble det også åpnet leseværelse i Arguineguín. I 1990 kjøpte organisasjonen en villa sentralt i Arguineguin som ble innredet til sjømannskirke, med plass til både prestebolig og kontor. Selv om mesteparten av aktivitetene ble avholdt på den nye sjømannskirken, drev kirken også arbeid rundt om på øya. Gudstjenester ble i høysesongen holdt i den katolske kirken i Arguineguin. Dessuten var det gudstjenester i Puerto Rico, på den norske skolen, i St. Olavskapellet i Las Rosas og i Templo Ecomenico i Playa des Ingles. 


Fra den spede begynnelse i 1987 har sjømannskirken på Gran Canaria vokst til å bli organisasjonens best besøkte. I perioden 2000–2010 opplevde kirken en tidobling i antall besøkende. I 2009 var besøket kommet opp i 93 000, og i 2012 hadde besøkstallene økt ytterligere til over 100 000. Kirken stod dermed for ca. en femtedel av alle de norske sjømannskirkens totale besøk. Sjømannskirken på Gran Canaria er også blitt en av de mest populære alternativene for nordmenn som ønsker å gifte seg i utlandet.

Veibeskrivelse Sjømannskirken Gran Canaria
Når du kommer inn i Arguineguin, møter du etter hvert en karakteristisk rundkjøring med en hvalfinne-skulptur i midten. Her skal du ta av fra hovedveien, ned mot sjøen og inn på gaten som heter La Lajilla. Følg denne omlag 250 meter til området som heter Puesta del Sol. Her er det både et skilt med Sjømannkirken og norsk vimpel sammen med den spanske og kanariske.

Kontakt Sjømannskirken Gran Canaria
Telefon: 0034 928 735 246
Fax : 0034 928 150 078
IP-nummer: 55 55 22 54
Nødtlf.: 0034 649 867 867
Facebook
Nettsider: www.sjomannskirken.no/grancanaria

Besøksadresse Sjømannskirken Gran Canaria
C La Lajilla 18, Puesta del Sol, Arguineguín

Postadresse Sjømannskirken Gran Canaria
Iglesia Noruega,
Apt. de Correos no. 202
E-35120 Arguineguín
Gran Canaria

Sjømannskirkens historie gjennom 100 år


Kart Sjømannskirken Gran Canaria


Leave a Reply

Your email address will not be published.