Sjokoladefabrikken i Villajoyosa

Sjokoladefabrikken i Villajoyosa. Duften av sjokolade slår mot en. Fabrikken er enorm og moderne, med store, sorte glassfasader. På baksiden ligger det et spennende hus. Sjokolademuseet ligner nesten en gammel jernbanestasjon på utsiden, men innenfor får du se og høre historiene om sjokoladen og dens betydning for samfunnet opp gjennom årene.

Tekst: Bente Puig
Foto: Kjartan Solvang-Nielsen

Sjokoladens historie

Sjokoladen er en matvare med over 500 års historie som startet da Cristoffer Colombus mottok sjokolade i gave fra mayariket, men man vet at mayaene og aztekerne dyrket sjokoladen allerede for over 2000 år siden. Den spanske oppdageren Hernán Cortés (1485-1547) så stor nytte i sjokoladen, og brukte den som medisin på sine tropper da han erobret Aztekerriket på 1520-tallet.

På sine seilaser og oppdagelsesferder hadde Cortés med seg munker. Det var disse munkene som innførte sjokoladen i Europa. Den første sjokoladen sies å ha blitt produsert i klosteret Monasterio de Piedra i Zaragoza. Sjokoladen, som ble servert flytende (kakao), ble ansett som en eksklusiv drikk en konge verd. Fra kongehuset i Spania ble drikken brakt videre til kongehuset i Frankrike. Slik spredde sjokoladen seg i Europa, der de respektive land hadde sin måte å tilberede sjokoladen på. I Spania ble sjokoladen servert varm og tykk, mens i Frankrike ble den servert kald og tyntflytende. Det tok ikke lang tid før sjokoladen var verdenskjent.



Valor

Valor startet i 1881 og var den aller første sjokoladefabrikken i Spania. Det var oldefaren til dagens direktør som anla fabrikken. D. Valeriano López Lloret kalte fabrikken Valor fordi han var kjent i byen som Señor Valor. Han startet smått med å tilberede sjokolade for salg til husholdninger, et halvfabrikat som husmoren kunne lage egne sjokoladeplater eller kakao av. Etter hvert øynet han muligheten for kommersiell produksjon og begynte å lage sjokoladeplater med navnet Valor. I 1916 så Valor behovet for å utvide og bytte ut gammelt maskineri med nytt.




Sjokoladen ble etter hvert kjent i andre regioner. For å lette distribusjonen av sjokoladen, gikk Valor i 1930 til innkjøp av en Chevrolet lastebil som kunne ta hele 1.500 kilo. Elektrisitet fikk ikke Valor sjokoladefabrikk før i 1935. Inntil da var alt drevet manuelt eller med dieselmotorer. Fabrikken ble arbeidsplass for innbyggere i den lille landsbyen, og omsetningen gikk over all forventning inntil borgerkrigen startet. De neste to tiårene, 40- og 50- tallet, ble preget av stor økonomisk krise som varte til slutten av 50-årene. På 60-tallet snudde Valor nedgang til oppgang. Det var stabile tider og sjokoladen fikk en oppsving. Fabrikken ble utvidet, og hadde i 1968 en kapasitet på 10.000 kilo sjokolade. Fabrikken har siden blitt utvidet for å etterkomme det økende behovet. I dag er hele fabrikkområdet på 22.000 m².



Sjokoladeguden

Kukulcan sitter i et hjørne av museet, statuen utført i sjokolade er en av Mayaenes guder og mayaene mener bestemt at dette var sjokoladens opphavsmann. Så sentral i sjokoladen og mayanes historie er han at de fleste mayatemplene er bygget til hans ære. I tillegg har han en direkte rolle i spanjolenes erobring av landet. I året 3113 før Kristus kom den mytologiske guden til Yukotan. Han bragte med seg kakaoplanten, som faktisk den dag i dag heter Teobromecacao, Gudenes mat. Kukulcan bodde med mayanene i 950 år og reiste så mot solens land.

Museet kan besøkes hver hele time, med unntak av siestaen, og: Besøket er gratis!

Se Museo del Chocolate sine nettsider for mer informasjon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.