Sitron og appelsin i mat

To friske gode drikker som smaker godt når du er litt sulten. De kan serveres som et lite mellommåltid eller som en forrett. Det er rett og slett en liten tapas i et glass.

Saften av sitron har en syrlig, frisk og rund smak som egner seg godt i dressinger, marinader og sauser. Det er perfekt til å balansere syreinnholdet i forskjellige retter og marinader fordi de den har en god og nøytral sur smak. Helt nødvendig sammen med skalldyr og velegnet til fisk og som tilleggs garnityr til alle retter laget av råvarer fra havet. I desserter og bakverk er sitron ofte brukt som smakstilsetning, da brukes både sitronsaft med syrer og de aromatiske oljene i skallet.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Sitronskall kan strimles opp som smak og pynt på sjokoladekake, fruktretter, fromasjer og andre desserter. Bruker du skallet bør du kjøpe økologisk eller biodynamisk dyrkede sitroner som ikke er sprøytet. Sitron skiver kan legges i vann for å smaksette drikkevannet. Sitronen setter en frisk og leskende smak på vannet, velger du økologiske sitroner uten sprøytemidler blir vannet syrlig og friskt, mens det av sitroner som er sprøytet får en bitter smak som kommer fra sprøytemidlene som ligger utenpå skallet.

I oljebaserte dressinger kan du bytte ut eddiken med sitronsaft. Bland en del sitron med 3 deler god olivenolje og smak til med salt pepper og hakket hvitløk. Bland dressingen i salaten like før servering.
Sitron heter på latin Citrus limon.

En god limonade lager du ved å ta 2 sitroner som deles i skiver og 30- 50 gram sukker å blande det i en liter vann. Det skal stå og trekke i kjøleskapet i 12 timer. Du må røre i blandingen for å løse opp sukkeret, drikkes kaldt.

Sangrita
Til ett glass
Saften av 2 appelsiner
Saften av 1 lime
2 dl. Tomatjuice
En knivsodd kajennepepper, sterk paprika
1 vårløk
Bland alle ingrediensene og smak til med kajennepepper. Sett en hel fersk vårløk i glasset og server straks.

Appelsinfersken
Til 4 glass
1 fersken
1 banan
1 appelsin, uten skall
10 blader fra frisk sitronmelisse
2 dl fruktyoghurt
2 dl appelsin juice
Skrell banan og appelsin. Del all frukten i biter og ha det i en blender med resten av ingrediensene. Server straks.

Lemon Curd
2 ½ ss sitronsaft, presset
½ ss sitronskall, revet
25 gram smør
1 dl melis
1 egg
1 eggeplomme

Denne britiske favoritten med en syrlig smak brukes som syltetøy på ristet brød eller scones. Den kan røres inn i litt yoghurt til frokost eller som et lekkert utgangspunkt for is dessert. Server den som en lett sitronkrem ved å røre litt i vispet krem eller prøv den til dessert pannekaker. Denne lekre gylne røren er ferskvare og kan oppbevares opptil to uker i kjøleskap.

Riv sitronen og press ut saften. Bland sitronsaft, sitronskall, smør og melis i en kasserolle. Smelt over lav varme. Ta kasserollen av varmen. Visp egg og eggeplomme og rør inn i sitronsmøret. Rør mens du varmer opp igjen over svak varme. Sitronrøren er ferdig når den tykner. Ta av varmen og avkjøl. Oppbevares i et tett glass.

Herlige sitronkjeks
½ dl sitronsaft av presset sitron
100 +100 gram smør
6 dl hvetemel
1 ts bakepulver
½ ts salt
½ dl sukker
1 egg
2 ss sitronskall, fint revet
1 ½ ss valmuefrø

Pynt:
1 ss sitronskall, revet
1 dl sukker
1 ss valmuefrø

Nydelige små lekre kjeks. De holder seg en ukes tid om du oppbevarer dem i tett boks. Oppskriften gir 50-60 kaker.
Varm sitronsaften og tilsett 100 gram smør og la det smelte. Ta 100 gram smør og sukker og visp dette i mikser. Tilsett egg og sitronsmør. Visp dette et par minutter til blandingen er lys. Bland bakepulver og salt i hvetemelet, og tilsett dette deigen sammen med sitronskall og valmuefrø.

Pynt
Bland sitronskall og sukker. Rull ut ca. 60 små kuler av deigen og rull disse i sitronsukkeret. Legg dem på bakepapir. Klem ut hver kjeks med undersiden av ett glass. Strø over valmuefrø, og trykk med glasset en gang til slik at frøene kommer inn i kjeksen. Stekes i ca. 200 grader i 10 minutter. La de avkjøle på rist. Server gjerne med god appelsinmarmelade.

Tips:
Lag en mugge med appelsiner kuttet i små biter, med og uten skall. Pass på å få også med saften når du skjærer frukten. Hell over godt med rødvin, og sett i kjøleskapet. Ved servering tar du en god øse av vin/frukt fra muggen over i en annen mugge. Tilsett like deler rødvin og Casera. Vips så har du en lekker Tinto de Verano.Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.


sitron og appelsin i mat

To friske gode drikker som smaker godt når du er litt sulten. De kan serveres som et lite mellommåltid eller som en forrett. Det er rett og slett en liten tapas i et glass.

Leave a Reply

Your email address will not be published.