Siste nytt i fra Spania – Økonomi

Ny pengeskandale i PP
Spania er ikke ferdig med Gurthelsaken, før en ny stor sak rammer regjeringspartiet. En tidligere representant for PP innrømmer at det har vært vanlig praksis å betale toppledere i partiet med konvolutter fylt med kontanter i tillegg til ordinær lønn. Dette støtter opp om påstandene om at partiet opererer med svarte fond, der bonuser deles ut til de politiske topplederne. Tidligere delegat til Cortes, Jorge Trías Sagnier (1996-2000), sier at statsminister Rajoy og generalsekretær Maria Dolores må komme med en offentlig forklaring på hvordan finansieringen har foregått i partiet, selv om de to bidro til å stoppe denne praksisen. Trias Sagnier er den første PP-representanten som har innrømmet at slik praksis eksisterte. Han mener at også opposisjonen, og da spesielt Sosialistpartiet, bør fortelle om de også har benyttet denne tvilsomme praksis. PSOE har svart med å levere en anmeldelse til Høyesterett der de ber Retten vurdere om PP har forbrutt seg mot loven. “Hvis man ikke skal kunne tro på de som er plassert i de styrende organer i denne nasjonen, hvordan kan de kreve av borgerne at de skal ofre?” konkluderer Trías Sagnier. I et forsøk på å avverge en eksplosiv situasjon i PP, gikk statsminister Rajoy straks etter ut og lovet en granskning av hans organisasjons økonomi og gavepraksis. Den første revisjonen vil bli utført internt i partiet av kasserer Carmen Navarro, og resultatene av denne vil bli oversendt til ekstern revisjon. Spania ble rystet noen dager tidligere da offentlige tjenestemenn fra Sveits fortalte i retten at de hadde sporet 22 millioner euro på en hemmelig konto tilhørende tidligere økonomisjef Luis Bárcenas, som sammen med Álvaro Lapuerta hevdes å stå bak snuskeriet i PP.

Denne nye saken har kommet opp i kjølvannet av Gurthelsaken, som gjelder korrupsjon og skatteunndragelser. Nå skal alle regnskaper i partiet helt tilbake til 1990 undersøkes. Det var da tidligere statsminister Maria Aznar overtok som leder av PP. TV-stasjonen Telecinco tok opp denne skandalen i sitt program “El gran debate” lørdag 19. januar. Stasjonen hevder at de indirekte ble truet av regjeringspartiet før debatten, med “at vi følger med”.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

-Jobb mer, til lavere lønn!
I en rapport fra EU heter det at stadig flere mennesker i unionen arbeider til lønninger det ikke er mulig å klare seg på. Nå har også butikkjeden El Corte Ingles kastet seg på karusellen. I den pågående prosessen med lønnsdevaluering har kjeden foreslått for fagforeningene at de ansatte skal miste en av sine ekstra utbetalinger samt bonuser de får for å jobbe på søndager og helligdager. De har også foreslått at de ansatte skal jobbe flere timer i løpet av året, og at deres lønn skulle være direkte knyttet til forbruk. I dagens klima med lav etterspørsel som vil føre til lavere lønn. Fagforeningene for medlemmenr som dekker butikker som El Corte Inglés, Carrefour, Ikea, Cortefiel, C & A, Alcampo og Leroy Merlin, sitter ved forhandlingsbordet for å hamre ut en ny tariffavtale for sektoren, gjeldende for de neste fire år. “Bedrifter må akseptere at i dagens økonomiske klima kan de ikke forvente å ha den samme fortjeneste som de hadde i oppgangstider, de kan ikke forvente å konsolidere de marginene med å kutte lønnen til sine nsatte.”sier fagforeningene.

Salgsøkning
Det spanske statistiske sentralbyrået INE har nettopp publisert tallene for omsetning av eiendommer, og de viser en solid økning for Alicanteprovinsen. 1023 boligeiendommer ble solgt i provinsen i november, og det er en økning på hele 21,2 prosent sammenliknet med samme måned i 2011. INE melder at det er fjerde måned på rad at omsetningen av eiendommer øker i Alicante, mens den faller stort sett overalt ellers i Spania. Økningen de siste 4 månedene var henholdsvis 10,1, 5,22, 17,87 og altså 21,2 prosent. Utlendinger står for en stor del av omsetning i Alicante.


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania nr.2 2013


Leave a Reply

Your email address will not be published.