Siste nytt i fra Spania

Lyntog i Juni
I juni skjer åpningen av den nye høyhastighetsbanen (AVE) mellom Alicante og Madrid.Presidenten i Alicanteprovinsen.

Luisa Pastor fortalte før jul at hun hadde fått denne informasjonen fra minister for offentlige arbeider Ana Pastor. Hun sa også at hun var overbevist om at det nye samferdeseltibludet ville være viktig for bedrifter og øke antall besøkende til Alicanteområdet. Kombinert med utbyggingen av El Altet, forsterker dette mulighetene for Alicante i betydelig grad, sa hun. Hun antydet at AVE ville bli innviet før de populære Hogueras fiestaene, såfremt man ikke støter på noe
tekniske problemer i sluttfasen.

Gir bort hotellmat
Hotel Regente i Benidorm har fått god publisitet etter at de bestemte seg for å pakke og gi bort overflødig mat til nødstilte familier i området. Hotelldirektør Pablo Villamediana sa at mengden av mat som blir kastet av hoteller er utrolig stor, så hva er bedre enn å gi det til familier som ellers ville gå uten mat. Etter å ha kommet opp med ideen sin, kontaktet Sr Villmediana frivillighetsorganisasjonen “Solidaridad Marina Baja” og den har tatt på seg oppgaven sammen med sosialkontoret i Benidorm med å fordele maten. I første omgang er 8 familier med minst fire medlemmer sikret mottak av mat ved lunsjtid og om kvelden .

Frekke tjuvradder
Folk som kommer til ferieanlegg på Costa Blanca som f.eks Benidorm med buss fra flyplassen har klaget over at tyver for lett får anledning til å stjele bagasje fra passasjerene før de har fått tid til å gå av. Dette skjer fordi bussjåfører har en vane med å åpne dørene til bagasjerommet automatisk så snart de stopper ved et “pick up point” eller utenfor et hotell. I tiden mellom tidspunktet dørene blir åpnet og passasjerene kommer seg ut av bussen, benytter tyver seg av til å stjele bagasje før de kaster seg inn i en ventende bil.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Vil begrense oversømmelser
La Cala de Finestratvassdraget skal kanaliseres for å hindre framtidige oversømmelser. Denne sonen blir alltid oversvømmet etter kraftig regn, og dette utgjør naturlig nok en fare området. To britiske statsborgere, som besøkte markedet i Cala i oktober 2011, mistet livet da de druknet etter å ha blitt feid bort i en plutselig flom. “Mercadillo” har etter den episoden blitt flyttet til et annet sted, men problemet gjenstår like fullt. Selv etter moderat regn vaskes området der Avenida Marina Baixa møter stranden med gjørme og grus. I september i fjor ble dette området oversvømmet enda en gang, hvilket forårsaket skader for mer enn 80.000 euro.

Den øvre delen av Avenida Marina Baixa, opprinnelig elveleie, hvor “Mercadillo” tidligere ble avholdt er nå stengt for trafikk. Ytterligere bygging betyr imidlertid at mer vann akkumuleres i det som var alltid har vært et vassdrag, og vannet flommer enda raskere ned til stranden. Myndighetene planlegger nå å kanalisere Finestrat “barranco,” og et foreløpig utkast er utarbeidet av Rådhuset, sier Finestrats ordfører, Honorato Algado. Prosjektet er imidlertid beregnet å koste opptil 2 millioner euro, og disse pengene er foreløpig ikke gjort tilgjengelig.

Trafikkdrepte i julen
54 personer har blitt drept på spanske veier i 50 fatale hendelser, under den offisielle julehøytiden som gikk fra fredag 21. desember til søndag 6. januar kl 2000. Tallet er nøyaktig det samme som i fjor. I tillegg til de omkomne, ble 23 mennesker alvorlige skadet og ytterligere 17 ble behandlet for mindre komplikasjoner.Den mest alvorlige ulykken skjedde i Castilblanco, Badajoz, der et ektepar og deres 14 år gamle sønn ble drept da de var på vei for å tilbringe nyttårsaften med slektninger i byen Herrera del Duque. Bilen de var i krasjet inn i inngangen til en sement kulvert på riksvei N-502. I løpet av nyttårshelgen ble seks personer drept i samme antall ulykker.

Krise skaper selvmord
Finanskrisen og ledigheten i Spania har kommet opp på et nivå høyere enn enkelte kan bære. Dette var bakteppet da to menn satte fyr på seg selv nær Malaga i forsøk på å begå spektakulære selvmord. Først satt en arbeidsløs 57-år gammel mann seg selv i brann i Malaga. Noen sier mannens handlinger var en del av en protest mot det han oppfattet som sosial urettferdighet og de stigende levekostnadene. Mannen ble tatt med til sykehuset “Carlos Haya” for behandling. Han døde senere av skadene. En uidentifisert sykehuskilde hevdet at hastigheten på brannen og alvorlighetsgraden av skadene tyder på at mannen med vilje satt fyr på seg selv. Venner og vitner fortalte at mannen hadde økonomiske problemer og tror det var grunnen til at han tydde til slike drastiske tiltak. I det noen kaller en “copycat” hendelse, ble en 63-år gammel mann funnet hardt skadet i sin brennende bil under en motorvei i Málaga dagen etter.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Politiet mener dette var selvmordsforsøk og tror mannen var fortvilet over å være arbeidsledig. Mannen ble tatt med helikopter til Carlos Haya sykehuset hvor han er fortsatt blir behandlet for skadene. Ettersom den nasjonale gjelden i Spania har økt, har regjeringen innført utgiftskutt og skatteøkninger som en del av flere innstrammingstiltak.

De drastiske kuttene over hele linja kombinert med 2 momsøkninger på kort tid samt skatteøkninger, har sendt den spanske økonomien inn i en resesjon, samt gjort arbeidsledigheten enda verre. Den spanske regjeringen har møtt hard kritikk over innstrammingstiltakene som har rammet arbeider-og middelklassen hardest. Arbeidsledigheten i området der de to mennene bor, er for tiden rundt 25 prosent. I følge rapporter har det vært stadig flere tilfeller av personer som tyr til selvmord ettersom fattigdom og arbeidsledighet fortsetter å vokse over hele landet. I følge de siste beregningene er nå mer enn 12 millioner spanjoler å regne som fattige.


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania nr. 1 2013Leave a Reply

Your email address will not be published.