Siste nytt fra Spania

Nedgang for Mas i Katalonia
Katalonias konservative og nasjonalistiske CIU-blokken mislyktes i å oppnå sitt uttalte mål om et absolutt flertall i det regionale valget som ble avholdt 25. november. Selv om CIU ble det største partiet, var de langt unna absolutt flertall, som var en forutsetning for at de skulle kunne gjennomfære en folkeavstemming om katalonsk uavhengighet fra Spania i den neste fireårsperioden. Det katalanske parlamentet har totalt 135 delegater men Arthur Mas parti fikk redusert sin gruppe fra 62 til 49. Mas la ikke sjul på sin skuffelsen, og anklaget statsminister Rajoy for å ha påvirket regionsvalget med sine advarsler mot uavhengighet. Den nest største gruppen er fortsatt sosialistpartiet PSC, men også de mistet plasser, fra 28 til 22 delegater. PP økte med et mandat til 19, mens de venstreorienterte ERC,
som også er for suverenitet, doblet sine mandater fra 10 til 20. Sammen med et annet venstreparti, har nasjonalistene flertall i Nasjonalforsamlingen, selv om fargene er forskjellige.

Høy kausjon for Kongens svigersønn
Iñaki Urdangarin, Kongens svigersønn, vil måtte legge ut fire millioner euro i kausjon hvis domstolen som behandler hans sak der han er anklaget for underslag av offentlige midler aksepterer statsadvokatens påstand. Ektemannen til prinsesse Cristina, den yngste datteren til kong Juan Carlos og dronning Sofía, har vært under etterforskning de siste 18 månedene for angivelig å ha skaffet kontrakter uten offentlige anbud mellom 2004 og 2007 gjennom Noos Instituttet, en non-profit assosiasjon han var president for. PP regjeringene i Valencia-regionen og Balearene tildelte Noos 6 millioner euro for kontrakter for eventer innenfor sport og turisme . Det meste av pengene havnet i private selskaper eid av Urdangarin og hans forretningspartner, Diego Torres, som også møter det samme kausjonskravet. Skandalen, som ble kjent på slutten av fjoråret , var et alvorlig tilbakeslag med kong Juan Carlos. Prinsesse Cristina og Urdangarin har siden vært borte fra alle kongelige seremonier.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Protester mot rettsgebyr
I en enestående protest, arrangert av dommere og anklagere ble det fredag 26. november holdt demonstrasjoner over hele Spania som krevde at regjeringen trekker tilbake forslaget om å innføre rettsgebyr for privatpersoner som tar inn saker for rettssystemet. De har også krevd at justisministeren Alberto Ruiz Gallardon blir fjernet fra sin stilling, fordi det er han som står bak forslaget. 300 mennesker samlet seg utenfor Justisdepartementet i Madrid i protest mot det de mener er farvel til likeverdig rettferdighet i Spania, fordi mange rett og slett ikke vil ha råd til å ta sine saker inn for domstolene. Demonstrantene krevde samtidig bedre arbeidsforhold i domstolene. “Departementet har begynt å innføre reformer i lovgivningen, noen av dem allerede er på plass, som begrenser grunnleggende rettigheter og bryter effektiviteten av juridisk tilsyn,” sa dommer Rafael Fluiters fra Madrid. Blant dem som møtte opp for å demonstrere var høyesterettsdommer Santiago Pedraz, sjefen for Madrids provinsdomstol, José Luis Armengol, og talsmann for dommerforeningen, Joaquim Bosch.

Demonstrantene blåste i fløyter utenfor Justisdepartementet og krevde Gallardons avgang. Dersom rettsgebyrene ikke blir trukket tilbake for privatpersoner vil det koste fra 100 til 1200 euro pr sak. Startavgiften for skilsmisse er f.eks satt til 300 euro. Avgiftssystemet ble avskaffet av sosialistene i 1986 for å tillate lik tilgang til domstolene for alle borgere. Den konservative regjeringen klarer å pusse på seg de fleste grupperinger, hvem ville vel ha trodd at dommere og anklagere ville komme sammen for å protestere foran Justisdepartementet? Startavgiften for filing for skilsmisse er satt til 300 euro.

Mafialedere må slippes fri
En tabbe av påtalemyndigheten har ført til at de viktigste bakmennene i den store hvitvaskingskandalen som inkluderer den kinesiske mafiaen, må slippes fri. Kay Yang regnes som hovedmannen Gao Pings høyre hånd, og han må slippes fri fordi han ble sittende i varetekt i mer enn 72 timer uten at det ble reist anklage mot ham. Over 100 mennesker ble arrestert i denne saken, som er beskrevet som en av de største økonomiske kriminalsaker i Spania på mange år. Høyesterett har innvilget umiddelbar løslatelse for Yang, og vil trolig gjøre det samme for andre medlemmer av mafiaen, inkludert Gao, hans kone, og den påståtte leder av hans gjeng med “håndtlangere”, Li Haibo. Disse forventes å bli løslatt de kommende dagene. Med andre ord en skikkelig brøler av spanske påtalemyndigheter.

Alfaz reduserer “terasseskatten”
Alfaz del Pi politiske ledelse har besluttet å halvere avgiftene bar og restauranter må betale for å ha bord, parasoller, reklameskilt o.l. utenfor establissementene. Det opplyser talsmannen Toni Such. Reduksjonen skal gjelde i 1 og 3. kvartal hvert år, og blir innført pga de eksepsjonelle økonomiske tilstandene. Avgiftsletten tar til å gjelde øyeblikkelig og vil vare inntil det innenlandske BNP har kommet seg opp på minimum 2 prosent pluss igjen.

Lærer norsk i Alfaz
15 arbeidsløse sjanjoler vil få sjansen til å lære norsk på gratis kurs i Alfaz del Pi. Det er ikke første gang det arrangeres norskkurs i Alfaz, men tidligere har deltakerne måtte betale for seg. Sammenhengen er mange spanjolers ønske om å prøve lykken på det norske arbeidsmarkedet. I tillegg vil det også være lettere å få jobb i nærområdet med et så stort antall norske kunder i forretninger og på kontorer. Kurset går over 10 uker, og deltakerne må bare betale et depositium på 25 euro, som de får tilbake når kurset er fullført.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania
Leave a Reply

Your email address will not be published.