Siste nytt fra Spania

Torrevieja rådhus innfører regler for bruk av telefon
Ordføreren i Torrevieja, Eduardo Dolón, har innført regler for bruk av rådhusets telefoner etter skandalen der to rådmenn ble avslørt etter å ha ringt sextelefoner for flere tusen euro på rådhusets regning. Ordføreren har meddelt at de gjeldende rådmenn har betalt tilbake pengene. Rådhuset vil nå, foruten å innføre regler, la hver enkelt forbruker få tilgang til å kontrollere eget forbruk og på den måten enklere kunne redusere forbruket. Dermed kan også rådhuset bedre kontrollere et fornuftig og økonomisk forbruk.

Tektst: Bente Puig

Økning av strømprisene
Fra og med 1. januar ble strømmen enda dyrere i Spania. Prisene økte med 3% for de som følger TUR-satsene (Tarifa de Último Recurso), som de fleste spanske husstander gjør. Økningen er dog 1% lavere enn forutsett. El-prisene har hatt en økning på i alt 8% det siste trimesteret av 2012, og økningen denne gangen ble spådd til 4%. Grunnen til prisøkningen er nye innførte avgifter, samt økning av bompenger og moms.

Lite fyllekjøring i julehelgen
Politiet og Guardia Civil har hatt promillekontroller gjennom hele julen. Kun 3% av de kontrollerte i Benidorm viste positivt, som er en nedgang fra i fjor jul. 3% kjørte også uten gyldig forsikring og EU-kontroll. Til tross for gode tall i Benidorm, døde 19 personer i Spanias juletrafikk i perioden fredag 21. desember til andre juledag. I samme periode ble det gjennomført hele 16 millioner kjøreturer i hele Spania i forbindelse med julefeiringen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Færre konedrap i 2012
For første gang siden 2003 er det registrert en nedgang i antall konedrap i Spania. I 2012 døde 46 kvinner i hendene på sine ektefeller og samboere. Kun åtte av kvinnene hadde anmeldt mannen for mishandling, og syv av dem ba om og fi kk beskyttelse. 36 var spanske kvinner og 10 var utenlandske (4 av disse hadde politibeskyttelse). 12 av kvinnene var i alderen 21 til 30 år, en i alderen 18-20, en under 16 år, 6 i alderen 31 og 40, 7 i alderen 41 til 50 år, ni mellom 51 og 64 år og 10 mer enn 64 år. 59 kvinner ble drept i 2011, og 73 i 2010.

Kransekake med spanske mandler
I Budstikka kan vi lese at i Norge spises rundt 300 000 kransekaker i året. Landets eneste marsipanfabrikk ligger på Billingstad, og mandlene de kommer fra Spania. Hver måned ankommer store trailere med spanske mandler og losser hos Pals på Billingstad. Så mye som 270 tonn mandler importeres årlig til Pals. Her starter prosessen med skålding i egen skåldemaskin, pressing i egen stenpresse der oljen presses ut, blanding med ingredienser som sukker og fersk ggehvite, og til sist vakuumpakking i 2,5 eller fem kilos pakker med marsipan. I tillegg lages kransekakemasse tilsvarende et forbruk på 300 000 kransekaker per år. Er det noe Spania har mye av så er det mandler, men marsipan er heller en skjelden vare. Derfor kjøper vi norsk marsipan på den spanske supern laget av distriktets smakfulle mandler.

Krise i Syd-Europa gir rimeligere vin på polet
Den økonomiske krisen i Sør- Europa gjør at prisene på rødvin, hvitvin og champagne dumpes. Prisen på flere vinsorter har blitt halvert siden november. Markedet for dyre viner blir mindre, og det generelle prisnivået faller. Spanske vinprodusenter trenger å eksportere, og helst utenfor EU der etterspørselen er større, og må dermed dumpe prisene. Det er ikke bare vin som har blitt billigere, men også fransk Champagne. Enkelte typer av de edle dråpnene har mer enn halvert utsalgsprisen.Leave a Reply

Your email address will not be published.