Siste nyheter fra Spania

Apotek i krise
Flere apotek i Valenciaregionen har nå begynt å be kundene om å betale inn depostium dersom de skal ha kostbare medisiner og disse ikke finnes på lager. Årsaken er at mange apotek sliter
økonomisk fordi regionsmyndighetene i Valencia ikke betaler myndighetens andel av medisinregningene slik de er forpliktet til gjennom loven.

I følge en talsmann for apotekene, ligger regionsmyndighetene mer enn 4 måneder etter med betalingene. Det fører til lengre ventetid for pasientene før de får sine medisiner, fordi apotekene ikke er i stand til å betale grossistene. Dette fører i mange tilfelle til at pasientene må vente dobbelt så lenge på medisiner som er skrevet ut av deres fastlege.


843 års fengsel
To ETA-medlemmer er dømt til en saftig fengselsstraff etter at de ble funnet skyldig i å ha utført en bombeaksjon mot Guardia Civils hovedkvarter i Santa Pola i 2002. Høyesterett dømte Andoni Otegi og Oscar Zelarain til 843 år i fengsel. Det skulle vel trolig bety at de aldri kommer ut igjen. De to ble funnet skyldig i to drap og 51 drapsforsøk, det samme antall som ble skadet, samt for å ha utført terrorisme.

I terroraksjonen døde en 6 år gammlel jente, datter av en Guardia Civil offiser, og en 57 år gammel mann som tilfeldigvis sto og ventet på bussen utenfor hovedkvarteret da det smalt. Bilbomben gikk av litt etter klokken 20 den 4. august 2002, og bilen var plassert inntil gjerdet som gikk rundt hovedkvarteret og barakkene til Guardia Civil. Tiden som ble valgt var utspekulert fordi det da befant seg mange familier i leilighetene. Bomben gikk av uten den sedvanlige advarselen fra ETA.


Skyldig i søsterdrap
Mannen som drepte sin 17 år gamle søster ved El Romeral i Alfaz del Pi i april 2009, er dømt til fengsel i 18 år. Det tok dommeren en uke å komme fram til straffeutmålingen etter at juryen fant broren skyldig.

Familien og den siktede ba om løslatelse fordi de påsto at drapet var et uhell. Han ble imidlertid funnet skyldig i overlagt drap og ulovlig besittelse av våpen. Det var ikke formildende at drapsmannen forsøkte å få forbrytelsen til å se ut som et resultat av et innbrudd utført av fremmede. Denne forbrytelsen vakte stor oppsikt i Alfaz del Pi, blant annet fordi familien eide og drev en bar i hovedgaten i Alfaz og var godt kjent.


Færre turister – bruker mindre
Spanske myndigheter frykter at de kan få en nedgang i turisttrafikken fra utlandet på hele 4 millioner personer i år sammenliknet med i fjor. Grunnene er flere, blant annet er Egypt og Tunis tilbake på banen som turistland etter den arabiske våren, samtidig som mange briter ventes å holde seg hjemme for å være med på OL i London denne sommeren.

Hotellbestillinger for sommeren tyder på en kraftig nedgang, og selv om spanske hotell har senket prisene, kan de likevel ikke konkurrere med Egypt og Tunis. Utslagene er mange. Turistene er her i kortere tid enn før, nå ligger gjennomsnittet på 8 hele dager, det laveste som er målt noen gang. Dessuten bruker de som kommer, mindre penger enn før, fordi også mange andre land i Europa sliter med sin økonomi. Presidenten CEHAT, en føderasjon av hotell- og leilighetsanlegg, Juan Molas, sier at foreløpige tall tyder på en nedgang på hele 6 prosent denne sommeren.Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.