Siste nyheter fra Spania

Ut på tur….
Hver femte nordmann drar på reise uten forsikring, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring til VG.

Selskapet som er en del av If Skadeforsikring, måtte ut med 475 millioner kroner i skadeoppgjør for utenlandsreisende i fjor. Totalt ble det utbetalt 1,5 milliarder kroner i reiseerstatninger fra norske forsikringsselskaper i fjor, en økning på 12 prosent fra året før, melder Tryg Forsikring.

Dropper man forsikringen, kan personlig konkurs være en realitet. Hun nevner f.eks et tilfelle i Thailand der en uforsikret nordmann måtte punge ut med over 600.000 kroner etter en bilulykke. Og en norsk student i USA ble bitt av en klapperslange. Sykehusregningen lød på svimlende 900.000 kroner. Han var heldigvis forsikret. Å bli syk i USA koster, Et enkelt legebesøk for noe så normalt som influensa, kan koste opp mot 15.000 kroner.


Vil ha tilbake land
Granada, Valencia, Sevilla og Córdoba, vil Al Qaeda ha tilbake på islamske hender. Det er en terrorgruppe i nettverket, Ansar Al Din, som i et et internt dokument sier at de steder i Spania som tidligere var styrt av muslimer, må bli frigjort, og Al- Andalus må gjenopprettes.

Den spanske sikkerhetstjenesten har fått kjennskap til dokumentet etter å ha infiltrert gruppens interne kommunikasjon. Etter å ha studert dokumentet mener de det er klart at et av Al Qaidas klare mål er å få spanske områder inn under et nytt islamsk Maghreb. “Cadena Ser” melder at denne gruppen har fått tak i en rekke nye våpen etter Mohammar Ghadaffis fall i Libya, og er på offensiven i land som Mali og Timbuktu i Afrika.

Vitner hevder at gruppen er ansvarlig for hundrevis av henrettelser i disse områdene de siste ukene. I følge sikkerhetstjenesten i Algerie har gruppen økonomiske støttespillere i land som Frankrike og Canada.


Solenergi i Valencia
Alberto Fabra, presidenten i Valenciaregionen og Baldomero Falcones, styreformann i FCC, et multinasjonalt konstruksjonsselskap, har inngått en avtale om bygging av et kjempestort solenergianlegg i Alhorinesfjellet ved Villena, Alicanteprovinsen. Anlegget vil skape 750 nye tiltrengte jobber og produsere 110.000 Megawattimer pr år. Prisen for byggingen av anlegget er anslått til 240 millioner euro. Fabra uttrykte sin takknemlighet overfor FCC, fordi de valgte Valenciaregionen som sted for sin nyeste investering.

Dette blir samtidig et stort skritt videre i Spanias satsing på alternativ energi generelt og soleneergi spesielt. Anlegget tar sin plass, hele 230 hektar går med til denne satsingen, som blir lokalisert nær hovedveier som A-31, N-344 og CV-656. Kort ved vil også den nye AVE-linjen mellom Alicante og Madrid gå, når den står ferdig om kort tid. FCC startet sin virksomhet i Spania, men har etter hvert utviklet seg til å bli et stort multinasjonalt selskap med over 90.000 ansatte på verdensbasis. Overskuddet i 2011 var 17 milliarder amerikanske dollar.


Amerikansk kritikk av Spania
Obama administrasjonen har nettopp gitt ut en rapport om tilstanden i andre land i 2011, og det som står skrevet om Spania er ikke lystelig lesning. Rapporten er full av kritikk mot politivold, korrupsjon og diskriminering av papirløse innvandrere.

Spesielt blir politiets behandling av demonstrantene mot kutt i helse og utdanningssektoren kritisert. Politiet gikk blant annet hardt til verks under urolighetene i Valencia og Barcelona. Videoer fra demonstrasjonene i Barcelona gikk verden rundt, da politiet slo løs på demonstranter av begge kjønn, mens de satt på bakken med hendene i været. Disse endte med over 120 skadde personer, inkludert 37 polititjenestemenn.

Rapporten sier at Spania har innført begrensninger i innvandringen av papirløse, og at disse blir diskriminert ved hjelp av etnisk og rasemessig profilering. Kjønnsbasert vold mot kvinner og jenter var også et problem. Amerikansk UD bemerker samtidig en rekke korrupsjonssaker i Spania, særlig på provins- og kommunalt nivå, og talte hele 730 korrupsjonssaker som ble åpnet i det spanske rettsapparatet i fjor.


Svindeltabbe
En spansk mann og en rumensk kvinne er arrestert i La Nucia, mistenkt for forsikringssvindel. Paret meldte til politiet 17. april at de var utsatt for innbrudd i sitt hjem i kommunen. I sin liste over tapte artikler og penger ble det oppgitt smykker, kontanter, stereoanlegg etc, totalt verdt 90.000 euro. De oppga også en safe på 300 kg ble stjålet.

Nå har det seg slik at La Nucia har en rekke sikkerhetskameraer montert. Politiet greide derfor å søke seg fram til en van på det spesifiserte tidsrommet, som stoppet utenfor parets hjem. Her knuste tre maskerte menn et vindu og tok seg inn. På videopptakene kan ikke Guardia Civil se spesifikt hva som ble stjålet, men en ting var sikkert, tyvene tok ikke safen på 300 kilo.

Hadde ikke paret nevnt safen på sin tapsliste, ville neppe Guardia Civil kunne motbevise resten av listen. Nå ble i stedet paret arrestert for svindel, mens politiet søker etter de tre innbruddstyvene.Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.