Siste nyheter fra Spania

Tekst: Bente Puig

Sommeravslutning med Ratolíns
Lørdag 2. juni er det barneteater i Casa de Cultura i Alfaz del Pi i forbindelse med sommeravslutning for skoleåret 2011-2012. Det er Mascarat Producciónes som står bak oppføringen av barnemusikalen “DEBAJO DE UN BOTÓN” (Under en Knapp) regissert av Manolo Troncoso. Stykket er beregnet på barn i alderen 1 til 7 år. Stykket handler om musene Ratolíns som bor i den gamle systua til Señor Martín.

Blant lek og sang mottar de den gode nyheten om at deres fetter Gruyer, som bor på en ostefabrikk i Frankrike, kommer på besøk. Det eneste problemet er at Gruyer ikke kjenner alle sangene som Ratolins pleier å synge, og publikum må hjelpe til med å lære den franske fetteren de viktigste sangene som Al pasar la barca, Debajo de un botón, Veo Veo etc. Teateret starter kl. 18.30, og billettene kan kjøpes for 3 euro i Casa de Cultura.

Harley-treff i Albir til helgen
Chapter Costa Blanca Spain arrangerer i samarbeid med Harley Davidson Alicante og Harley Owners Group “FUN DAY” med motorsykkeltreff i kaktusparken i Albir søndag 3. juni. Arrangementet starter kl. 9.00 om morgenen med oppmøte av motorsykler og påmelding for 10€. Alle Harley-bikers som melder seg på treffet får utdelt en pose med t-skjorte, reklameartikler, spise-bong og lodd i lotteritrekningen som skjer på ettermiddagen. Etter lunsj er det duket for ruten som går langs kysten på Costa Blanca. Når motorsyklene kommer tilbake til Eukalyptusparken er det musikk og underholdning. Her finnes også stands med motorsykkelartikler, parken er åpen for alle.

Skulpturutstilling i Alicante
Tre skulptører fra henholdsvis Berlin, Alicante og Jeréz stiller ut ved vinregulativet la Sede del Consejo Regulador de la D.O.P. Alicante i Calle de las Monjas nummer 6. Utstillingen av skulpturer åpner 31. mai med musikk og vin kl. 19.00, og er åpen frem til 30. juli i år. De tre skulptørene er elever fra Fine Art akademiet i Murcia som lager skulpturer i metall og kunstig stein. Kunstneren fra Berlin, Jennifer Rotter, har også stilt ut ved Klein Screuder fundasjonen i Alfaz del Pi tidligere i år.

843 år for terrorangrepet i Santa Pola“843 års fengsel er for lite”, sier ordfører i Santa Pola Miguel Zaragoza som kommentar til straffen
de to ETA-medlemmene Oscar Zelerain og Andoni Otegi fi kk for terrorangrepet i Santa Pola i 2002
der en jente på 6 år og en mann ble drept. “Da forventer jeg at de blir sittende i hvert fall hele 20 år uten noen som helst særbehandling”, uttalte ordføreren som fordømmer drapet på to uskyldige mennesker og etterlyser en unnskyldning til ofrenes familier.

Inem født i arbeidsledighetskø
En 42 år gammel nigeriansk kvinne sto i arbeidsledighetskø ved arbeidskontoret Inem i Madrid da fødselen satte igang. Kvinnen var bare 35 uker på vei da vannet gikk og fødselen startet. Det ble ikke tid til å reise på sykehus med kvinnen og den lille jenta ble født på arbeidskontoret. En brasiliansk psykiater som også skulle søke om arbeidsledighetstrygd hjalp til med fødselen. Jenta ble oppkalt etter stedet hun ble født og har dermed fått navnet Inem.

Hvordan finner duene veien?
Brevduer med sølvhylse lenket til foten har de fl este stort sett bare sett på film, men vi vet at de fortsatt eksisterer. De fl yr flere kilometer, og bomturene er få. Det store spørsmålet er: hvordan finner duene veien? Selv ekspertene har ikke helt svaret på denne perfekte orienteringsevnen, men mange tror at solen og jordens magnetisme kan ha en innvirkning. En annen forklaring er at duene blir ikke sendt hvor som helst. De blir født og oppvokst på en duefarm, og blir sluppet fra et annet sted og finner veien hjem med nøyaktig presisjon. Duenes topografiske hukommelse er som hos trekkfuglene helt eksepsjonelle.

Solcelleflyvning fra Sveits til Spania
El Solar Impulse står bak historiens første fly som har gjennomført en flyvning på 26 timer kun med solenergi. Flyet tok av fra Payerne i Sveits og landet i Madrid 17 timer senere før den satte kursen mot endelig mål Rabat i Marokko, en reise på hele 2500 kilometer uten en eneste dråpe drivstoff. Over Pyrineene lå fl yet på 8500 meters høyde. Flyet er like langt som en Airbuss: 63 meter og en vekt på 1600 kilo. Vingene på flyet består av 12 000 solcellepaneler.

Far til 23 000 avkom
Avlsoksen Xacobeo har 23 000 avkom, og hans DNA har de siste åtte årene vært den mest ettertraktede i Spania. Han er 2 meter høy og enestående i sin kategori. Hans avkom er de kuene som gir aller mest melk i forhold til melkekuer som har andre fedre. De aller fleste melkebonder i Spania i dag har melkekuer med Xacobeo som far. Også utenlandske melkebonder betaler dyrt for oksens DNA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.