Siste nyheter fra Spania

Kutt i ordførerens lønn

PP-regjeringen halverer ordfører-lønningen til ordføreren i Benidorm, Agustín Navarro. Han har da en av de laveste ordførerlønningene i Alicante- provinsen. Hans glanstider, hva lønnsnivå gjelder, er nå over. Navarro har mer utbetalt enn delstatspresidenten i Valencia som tjener 67 615 euro i året, og langt mer enn de fl este ordførere i provinsen. Hittil har han til og med hatt høyere lønn en statsminister Mariano Rajoy, som har en årlig lønn på 78 185 euro. Fra nå av vil det kun være ordføreren i Villena som tjener mindre enn Navarro. Reduksjonen av ordførerlønningen ble tatt opp i plenum fredag 27. april, og det var oposisjonspartiet PP som forlangte reduksjonen. Flertallet i plenum, også medlemmer fra ordførerens parti (PSOE) stemte positivt for forslaget. Ordføreren selv uttalte at det var på tide å stramme inn livremmen, og gratulerte talsmannen for PP, Antonio Pérez, for initiativet. Ordførerens lønning reduseres fra 92 033 euro til 46 661 euro i året.

Mattematikkolympiade

Lørdag 28. april startet matteolympiaden i Alfaz del Pi, for 21. året på rad. 130 elever fra Marina Baixa deltok på denne første fasen av olympiaden. Bare tre går videre til finalen i slutten av juni i år. Skole- og undervisnings rådmann Isabel Muñoz og talsmann for den lokale regjeringen Toni Such ønsket deltakerne lykke til.

Forbundet raser mot ufaglærte turistguider i Valencia

Faglærte turistguider i Valencia raser over alle ufaglærte som praktiserer som guider i byen nå i disse cruisetider. Presidenten i guideforbundet Asociación Ofi cial de Guías de Turismo, José Vicente Niclós, mener at det største problemet er inntrengingen av denne type arbeidsfolk med manglende kunnskaper og uten garantier. – Denne type guider tilbyr sine tjenester for 30 euro, langt rimeligere enn offisielle guider. Ofte er det studenter som snakker flere språk, men som mangler totalt kunnskap om byen og som ikke har kjennskap til dette serviceyrket, sier Niclós. Han synes også det er synd at det valencianske turistministeriet har forenklet eksamenene for guider. Tidligere forlangte de blant annet at man skulle kunne to språk, i dag forlanger de kun ett. Niclós oppfordrer alle offisielle guideselskaper til å forenes i kampen mot inntrengningen av ufaglærte for å beskytte sine stillinger.

Gateartister må være selvstendig næringsdrivende for å opptre i Benidorm

Rådhuset i Benidorm har godkjent planene om å regulere mengden av gateartister i bybildet. Fra nå av må gatemusikanter, sjonglører, dansere, mimeartister og andre gateartister betale en årsavgift på 75 euro i halvåret for å utføre sin kunst i gatene, samt at rådhuset forlanger at vedkommende er selvstendig næringsdrivende. Dette må dokumenteres med bekreftelse på siste innbetalte trygdeavgift og offentlige skatter. Det vil utstedes 20 tillatelser på årsbasis. Det kreves også at artistene har vært oppført i manntallet i Benidorm minimum 6 måneder. Rådhuset vil også ha kontroll på tider og stedene artistene opptrer, og tillater opptredener kun ved 10 forskjellige plasser i byen blant annet ved Paque de Elche, Ponientestranden og avenida Ametlla del Mar. For gruppeopptredener, mer enn to personer, tilegnes Parque de Elche og Paseo de Colón, Plaza SSMM los Reyes de España og Plaza de Castelar. Tilsvarende ordninger finnes allerede i Barcelona, Bilbao og Alicante. Kulturministeren i Benidorm, Eva Mayor, mener dette tiltaket forbedrer kvaliteten på gateunderholdningen og at det en gang i året gis rom for nye artister. Det vikitigste med dette er regulere støynivået for naboene som den siste tiden har klaget på støy. Det har vært en enorm økning i antall artister den siste tiden. Dette har ført til konfrontasjoner med beboere og artister seg imellom. Heretter vil de mest komersielle gatene som Paseo de la Carretera, plaza de la Cruz, Martínez Alejos og Gambo, bli fritt for gateartister.

17 dager i kinesisk fengsel

I følge kinesiske myndigheter skal to unge gutter fra Extremadura være skyldige i å ha stjålet en bærbar datamaskin, og har i skrivende stund sittet 17 dager i fengsel i den kinesiske byen Hongzhou. Begge risikerer minst tre års fengsel. De fengslede guttene får kun ha kontakt med sine advokater som holder familiene orientert. I følge advokatene skal guttene, etter forholdene, ha det bra. De spiser tre måltider om dagen og har tilgang til toalett og dusj. Guttene er aktive breakere, og det var dansen som førte dem til Kina. De skal ha deltatt på en fest der det ble servert endel alkohol. Guttene bestemte seg for å låne den bærbare datamaskinen til eieren av diskoteket de hadde opptrådt på for å se på videoer med breakdance. Guttene sier de leverte datamaskinen tilbake når de var ferdige med å se på videoene. Advokatenes fremste mål nå er å få guttene på spansk jord med hjelp fra den spanske ambassaden i Kina.

Romerske utgravninger på Kanariøyene

Turister ved Isla de Lobos, 3 kilometer nord for Fuerteventura, gjorde historiske funn da de lå på badestranden. Mens de lå og solte seg fant de tilfeldigvis små keramikkbiter og bløtdyr i sanden. Funnene viste seg å være rester av en romersk bosetting. Funnet viser at det her kan ha foregått produksjon av purpur og fi skeekstrakt (grum). Dette er første romerske utgravning på Kanariøyene, og dette snur nå opp ned på øyenes hittil kjente historie. Det har ikke tidligere vært gjort funn som bekrefter romerske bosettinger på øyene. Lederen av de arkeologiske utgravningene, Carmen de Arco Aguilar, hevder at det ikke finnes rester av purpurproduksjon syd for Larache i Marokko. Funnene som nå er avslørt ved straden på den populære turistøya er keramikk, metallbiter, kull, ben av geiter og store skjell. Keramikkbitene er fra store krukker som mest sannsynlig ble brukt til frakt og oppbevaring, men også rester av dagligdagse ting som tallerkener og krus er funnet. Arkeologene mener at det her kan ha foregått uttrekk av purpur fra bløtdyret Murex. Purpur ble brukt av romerne til å farge tøyet til høyerestående personer, da fargen var en luksusartikkel som i senere tider ble kontrollert av staten i form av monopol.

Halvferdig park mangler byggetillatelse

Miljøverngruppen Los Verdes anklager den sittende regjeringen i Torrevieja for brudd på miljøvernloven og hevder de mangler byggetillatelse på byggeprosjektet ved Los Balcones. På dette området i Los Balcones, som på folkemunne kalles “ilo ilo”, holder kommunen på å anlegge en park som berører naturparken Las Lagunas de la Mata. Los Verdes mener at kommunen har startet arbeidet uten å ha fått tillatelse fra plan- og byggeetaten i kommunen. De hevder også at den sittende PP-regjeringen ikke har søkt kystdepartementet “Costas” om å få anlegge park i området. De mener at begge deler er helt nødvendig for å kunne gjennomføre et slikt prosjekt. Prosjektet er halvferdig, og kan ved manglende tillatelse risikere å bli stoppet og sanksjonert. Ordfører Eduardo Dolón skal nå ha søkt de rette instansene om byggetillatelse. Tolv kanariske palmer er tatt bort i forbindelse med byggingen da disse var sterkt angrepet av insektet picudo rojo, mens de resterende palmene er behandlet med forebyggende behandling. Flere nye palmer er også plantet i parken som skal være et friluftssted for store og små, med lekeapparater og benker.

Javiera Mena

Den chilenske sangeren Javiera Mena kommer til Spania enda en gang, og gjentar suksessen fra sist. Denne gangen vil hun turnere med kjente nasjonale artister som Hidrogenesse, Los Punsetes, Pegasvs, Triángulo de Amor Bizarro og Diadermin. Sist hun besøkte Spania opptrådte hun til fulle hus ved Teatro Lara i Madrid og BAM i Barcelona. Siden den gang har hun reist i USA og Mexico der hun opptrådte i Vive Latino foran 17 000 mennesker. Mens hun forbereder sin tredje plate for 2013, turnerer hun nå i Spania og besøker Valencia 24. mai i Sala Wah Wah, A Coruña 26. mai i Playa Club, Barcelona 7. juni ved Apolo, Bilbao 9. juni ved Sala Fever og Madrid 15. juni ved Sala Ocho y Medio. Billetter kan kjøpes på Ticketmaster.

Styringsrenten i fritt fall

Styringsrenten Euribor fortsetter å synke, og avsluttet april med 1,368%, det laveste nivå siden juli 2010. På ett år, og hele 92 ganger på rad, har renten sunket fra 2,086% til 1,386%. Dette er gode nyheter for alle lånekunder som denne måneden får sine lån justert ned. Rentenedgangen gir en nedgang i månedlig lånebeløp på i gjennomsnitt 52 euro ved et gjennomsnitts lån på 150 000 euro over 25 år, en nedgang på over 600 euro i året. Dette gjelder de som har fl ytende rente. Mange har på grunn av krisen valgt en fastrente som ligger på rundt 3-4%, og må vente helt til fastrenteperioden er over for å kunne følge styringsrentens fall.

Momsøkning i 2013

Regjeringen innfører en midlertidig momsøkning i 2013, og vil på denne måten få inn 8 000 millioner euro ekstra. Oposisjonspartiene beskylder den sittende regjeringen for brudd på valgløfte. Finansminister Luis de Guindos forsvarer seg med at den økonomiske tilstanden i Spania var langt verre enn det den avtroppende regjeringen opplyste om, og at det derfor er helt nødvendig med
harde tiltak for å få økonomien opp og stå igjen. Han bedyrer at dette er en midlertidig løsning som er helt nødvendig for landet. Han vil forløpig ikke si noe om hvor mye momsen skal økes, og utelukker heller ikke økning av andre avgifter. Samtidig med økning av momsen, vil regjeringen senke den sosiale avgiften for arbeidsgivere. Statsminister Rajoys første prioritet er landets økonomiske krise, og bekrefter reformer hver fredag fremover for å få landet på rett kjøl.

Blant verdens beste

Den danske restauranten Noma i København er for tredje året på rad kåret til verdens beste, etterfulgt av de spanske El Cellar de Can Roca i Girona og Mugaritz i Guipúzcoa. For tre år siden ble den prestisjefylte restauranten El Bulli i Cataluña forbigått av Noma som verdens beste. Restauranten Arzak i San Sebastián forble i år på en åttendeplass, men kan smykke seg med å ha verdens beste kvinnelige kokke Elena Arzak, datteren til innehaveren av restauranten.

Leieboere svartelistes

Mange utleiere sliter med leieboere som ikke betaler husleien, og lovverket beskytter ikke utleier, tvert om! Mange boligeiere kvier seg derfor for å leie ut sine boliger. Per i dag kan det ta hele fem år før en konfl iktiv utleier kan bli kastet ut av en leid bolig. Den sittende regjeringen i Spania ser nå på muligheten for å danne et offentlig register over konfl iktive og dårlig betalende leieboere, samt styrke lovverket for utleier. En slik plan vil inngå i reform 2012 “Programa Nacional de Reformas 2012”. Regjeringen vil også se på muligheten for å innføre hjelp til å betale husleien for de med lav intekt. I perioden 2013 til 2016 vil staten iverksette en plan for å ta i bruk alle boligene som i dag står tomme som følge av boligkrisen, og sakte med sikkert vil halvferdige byggeprosjekter bli ferdigstilt.

Prisøkning på tog

Spanske statsbaner Renfe satt opp prisen på kort- og mellomstore distanser med i gjennomsnitt 10,9% fra 1. mai. Hurtigtoget AVEs priser vil ikke affekteres i første omgang, men Renfe ser ikke bort fra en fremtidig økning også der. Kortdistanser øker i gjennomsnitt med 11,69% og en multibillett med 9,39%. Dette gjelder over hele landet bortsett fra i Barcelona, der en kortdistansebillett blir stående urørt på 2 euro. På mellomstore distanser øker billettprisen med 12,85% og 5,74% på multibillett. Prisøkningen er den største på fem år. I 2011 brukte 412,6 millioner mennesker i Spania kortdistansetog, en økning på 3% mot året før. 32,5 millioner reiste med mellomdistansetog, samme antall som året før. 23 millioner reiste med hurtigtog.

Franco i skolen

Informasjonsbrevet elevene ved enkelte skoler i Alicante har hatt med seg hjem faller ikke i like godt i jord hos alle foreldre. Ungdomsskolene i provinsen vil innføre “Represión y Franquismo” som en obligatorisk del av historietimene. Mange historielærere ønsker emnet velkommen, og mener at Franco-tiden er en del av spansk historie som dagens barn bør vite om. De mener det er beklagelig at mange barn i dag ikke vet hvem Franco var. Foreldreforeninger er enige i at Franco-tiden er en del av historien, men er usikre på om dette er rette tiden å innføre emnet i undervisningen. Talsmann for organisasjonen Asociación Alicante en Libertad, José Berná, minner om at all tilleggsundervisning som ikke inngår i pensum er valgfritt.

GPS i skoene

Sko med innebygget GPS som med vibrering leder deg på rett vei, er nyeste oppfinnelsen til oppfinneren Xaviér Verdaguer fra Cataluña. Katalaneren er bosatt i USA de siste fire årene. Her driver han selskapet Innovalley der oppfinneren har produsert diverse produkter som GPS-skoene og håndveske som lader mobilen med solenergi. Skoene skal lanseres av et kjent spansk skomerke, og GPS systemet vil fungere slik at du registrerer destinasjonen på Google Maps via mobilen. Skoene vil da vibrere i venstre og høyre fot etter hvilken vei GPSen fører deg. Verdaguer er opptatt av at produktene han lager skal være enkle, pene og rimelige. Vesken som lader mobilen vil koste 80 euro på markedet. Andre oppfinnelser er en jakke med en knapp i ermet for telefon, motorsykkelhjelm med muligheten for å surfe på nett og innhente informasjon. For andre året på rad presenterer katalaneren ett av sine produkter på den internasjonale konferansen “Imagine” i USA, et program som gir et dusinvis av unge oppfinnere fra hele verden muligheten til å treffe andre oppfinnere og presentere sine ideer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.