Sikker i all sin uskyldighet

Da har Bárcenas (tidligere økonomiansvarlig for PP) endelig fått forklart seg i retten. Til de 40 journalistene som hadde samlet seg utenfor rettslokalene i Madrid uttalte han at dette er noe han har ønsket lenge. Han var ved godt mot, og med et smil rundt munnen gikk han inn til avhør, sikker i all sin uskyldighet. Han er tiltalt for hvitvasking av penger, korrupsjon og skatteunndragelse ved utførsel av penger til en bank i Sveits. Hans oppgave i dag var å forklare tre ting: nemlig at alle de 38 mill. euro som er funnet rullerende på hans konto i en sveitsisk bank, slettes ikke kommer fra partiet Høyre og bestikkelser, men fra Bárcenas eget harde arbeid ved kjøp og salg av eiendommer gjennom firmaet han har sammen med sin kone.

Tekst: Nina Victoria Berg

Og ved kjøp og salg av kunst. (Malerier, som hans kone i mange år har samlet). Og sist, men ikke minst, gjennom sin geniale kunnskap og handel på børsen, noe ekspertene mener er helt umulig å oppnå over så kort tid. Bárcenas satte sine første 800.000 pesetas i banken på slutten av 80-tallet , men de riktig store pengene begynte ikke å rullere før 1999, da Bárcenas ble medlem av PP. På den tiden var det vanlig med donasjoner, og han sier han fikk 200.000 til 300.000 euro på denne måten. Men allikevel er det langt igjen til de 38 millionene euro som er funnet i Sveits. Han sier han har tjent 6 millioner euro ved kjøp og salg på den spanske børsen. Han skal også ha solgt kunst for mer enn 3 millioner euro.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Dette skal hans kone ha hjulpet ham med, da hun alltid har både samlet og vært interessert i kunst, sa han til retten. Noe som retten selvfølgelig vil kreve dokumentasjon for. Det sies også at Bárcenas har business i Canada, der han ble oppsporet i forrige uke og fotfulgt av mange journalister. Dommer Ruz bestemte etter mer enn tre timers forhør, å innfri korrupsjonspolitiets krav; nemlig å konfiskere Bárcenas pass (da sjansen for rømning er stor, som det heter i kommunikeet). Han forbød også Bárcenas å forlate landet. Dette er første gang i Spanias historie at en dommer har pålagt en korrupsjonstiltalt å gi fra seg passet sitt.

Pressen ser på dette som en stor seier, da Bárcenas går for å være en stor manipulator, og en som vet at han har stor makt og som alltid tidligere har visst å bruke denne til sin fordel. (ref: avisen Intevu .) Det snakkes da om saken Gurtel, hvor han skal ha bedt politisjefen om å skrive et kommunike der han fraskriver Bárcenas all deltakelse, noe politisjefen i dag benekter på det sterkeste. Det ble også foreslått en fotlenke, av slike vi ser på film, hvor vedkommende må holde seg innen en viss radius, men dette ble forkastet av dommeren. Bárcenas må i stedet melde seg for politiet hver 14. dag, men saken hans fortsetter i retten.

Samtidig som Bárcenas var inne til forhør holdt Høyre en pressekonferanse hvor sekretæren Dolores de Cospedal prøvde å forklare noe som overhodet ikke lar seg forklare. Nemlig hvorfor Bárcenas, etter å ha vært ekskludert fra partiet siden 2010, allikevel har mottatt store summer penger for arbeid han slettes ikke har utført, og hvorfor Høyre har betalt ”seguridad social” for et medlem som slettes ikke har vært medlem de siste tre årene. Likevel fortsatte hun nervøst å si, at hvis de hadde visst det de vet i dag, hadde de ikke handlet slik de har handlet. Ja, det er lett å være etterpåklok. Og hva annet kan man si når man har handlet ulovlig over lange tider.

Så er det bare å følge med videre. Dette kommer til å ta tid, mener ekspertene i pressen ( El Mundo og El País), som er redd for at saken helt sikkert vil bli trenert i retten. Uansett er dette nye takter både fra rettsapparatet og politiet som nå er nødt til å handle, og ikke lenger se til en annen side, fordi ”Folket” ikke lenger lar seg lure, og krever et oppgjør fra alle disse som har robbet pengene deres og er ansvarlige for at Spania i dag er på randen….
og det er da noe…….
Leave a Reply

Your email address will not be published.