Sierra Bernia og mandelblomster

Midt i januar, fjelltur, sol, mandelblomster, mye folk og fantastisk utsikt, kan vi få det bedre? For min del er dette veldig nær en perfekt dag.

Tekst: BRITA GABRIELSEN

Søndagens tur har jeg gått før, men det er en virkelig fin rundtur i fjellet. Sierra Bernia er fjellrekka som ligger som en vegg mot nord fra Altea til Font Algar. Variert terreng, ingen uendelig bakker, flere interessante steder og fin utsikt hele tida. Spanjoler er også ivrige turgåere og på helgedager med sol er det ofte mye folk ute. Og som i fjellet i Norge hilser alle på hverandre og det er rett og slett trivelig på tur. Smalt og møtes mange steder, men vi har god tid til at alle kan komme greit frem.

Sierra Bernia-runden kan en gå fra flere sider. I turbøkene er det anbefalt å kjøre til nordsiden av fjellet, nærmere bestemt nesten til Benissa og videre til Pinos og et stykke til innover fjellet derfra. Turen er fin å begynne herfra, men det er forholdsvis langt å kjøre.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Denne gangen valgt jeg å starte på Altea-siden. Kjør fra Altea og mot Callosa, noen minutter etter Altea la Vella er det skiltet mor Sierra Bernia inn til høyre. Dette er en smal, bratt vei ca 5 km opp til gårdene høyt oppe i lia. På slutten er den i nokså dårlig forfatning, men med litt forsiktighet kommer en greit rundt de største hullene i veien. Håper noe blir gjort for å utbedre den, ellers vil nok de neste regnskurene gjøre den helt ufremkommelig for oss som ikke har SUV.

Gårdene her oppe ligger utrolig flott til innunder fjellet, omkranset av mandelåkre og med fantastisk utsikt. Det er skiltet til parkering litt ned på andre siden, og herfra er det merket med de vanlige gule og hvite merkene opp mot fjellet.

Mandelblomstene som akkurat nå holder på å springe ut er virkelig et vakkert syn, rosa og hvite på bar kvist. Ser både skjøre og barske ut på engang. Selv har jeg ventet på dette lenge, og har absolutt ikke blitt skuffet. Mandelblomstringen i fjellene her er virkelig en opplevelse alle bør få med seg. Så om en ikke kan gå på tur er en kjøretur opp hit uansett noe jeg vi anbefale.

Vi starter turen på veien opp mellom de øverste husene og etter noen hundre meter kommer vi inn på rundturen som er skiltet rundt fjellet. Vi valgte å gå mot høyre her, det vil si med utsikt mot Altea og havet. Første etappe er bort til østkanten av Sierra Bernia og tunnelen denne turen er så godt kjent for. Det er tydelig sti som er lett å gå, avbrutt av noen urer med mye løs stein. En del bakker oppover, men ingen tunge stigninger. Og den ca 20 meter lange naturlige tunnelen er et artig innslag på turen. Vi må ned på huk eller knær for å komme gjennom, i hvertfall vi som er over gjennomsnittet høye.

På andre siden får vi utsikt nord og vest, ser Moraira, Pinos og veien en kjører vis vi starter turen her på nordsida. Stien går først bratt nedover og slaker så ut før den kommer ned på vei litt før parkeringsplassen og den alternative turstarten. Her er det også noen idylliske gårer og åkrer med mandeltrær. Mer skygge her og blir ny tur hit i slutten av januar for å se når alle disse står med blomster.

På ny går turen oppover lia, først på grusvei og siden over på sti opp mot skaret som fører oss over på solsida igjen. Her er det ofte å møte gjetere og geiteflokker og en ser små gårder nede i dalbunnen. Rett etter toppen kommer vi så til et annet severdig punkt på turen. Ruinene etter Fort Bernia, bygd i 1562 på ordre fra Phillip den 11. for å overvåke kysten. Var visstnok i drift i 50 år, men i dag er det kun ruiner igjen. Fortet ligger fantastisk til med utsikt langt nedover kysten og også innover landet. En perfekt rasteplass med andre ord. Fra oversiden av ruinene går det også en sti opp mot Cumbre del Bernia. Toppen er på 1.129 moh og er en fin avstikker for de som ønsker en lengre tur.

Nå er det ca 2 km igjen før vi er tilbake ved bilen. Også her noe løs steinur, men stort sett lett å gå. Rundturen tar 2,5 til 3 timer, men dette er veldig individuelt og det viktigste er uansett å kose seg på tur og nyte opplevelsen.

Ha en fin tur og nyt mandelblomstene!

Leave a Reply

Your email address will not be published.