Sierra Bernia Fjellene – tid for fjellturer

Costa Blanca kysten er ikke bare populær på grunn av de flotte strendene og uttallige soldagene. De majestetiske fjell-områdene som omringer den ”hvite” kyststripen er også et stort trekkplaster for folk fra både fjernt og nært. Sierra Berniafjellene er kanskje de mest populære blant ivrige turgåere.

I vakker kontrast fra det asurblå Middelhavet, reiser fjellkjeden seg opp fra kysten og danner vakre og samtidig dramatiske kulisser til det populære turiststedet Albir. Sierra Bernia deler Marina Alta fra Marina Baja langs Calpe, Benissa og Altea. Denne naturlige fjellsperringen kan krysses via tunneller som fører til riksvei 332 og motorveien A7.

Bli med i Facebook Gruppen: Vi som trives på Costa Blanca

Det er vanskelig å ikke legge merke til Sierra Bernia. De fleste ser fjellkjeden kanskje bare fra sine terrasser og er uviten om alt fjellene har å by på. Et titalls forskjellige fotturer kan lett la seg utforske, for den lokale turistforeningen har merket løyper både i nord, sør, øst og vest. Turene varierer både i lengde og i vanskelighetsgrad og selv har mitt følge og jeg valgt en rundtur på ca 3-5 timer.

Fottur rundt Sierra Bernia

Bilturen tar ca en time fra Alfaz del Pi til utgangspunktet for vår fjelltur. Vi tar 332 retning Calpe, kjører litt forbi Calpe og tar så av til venstre mot Jalon. Deretter tar vi første vei til venstre og følger skilt mot Sierra Bernia, helt til vi havner på en liten parkeringsplass ved en restaurant. Her fi nner vi en informasjontavle som forklarer det meste av turmulighetene og vi velger en rute som heter PRV- 7.

Løypen er oppmalt i gule og hvite streker og det er enkelt å følge merkingen. Solen steiker, selv om luften er noe kjøligere høyt oppe i fjellet. Langs den første strekningen myldrer det av modne vinranker og det er godt å ta med litt ekstra proviant i sekken. Mandeltrærne overtar etter hvert for druene og nøttene er også til dels modne for innhøsting nå. Etter kort tids gange i vakker natur full av føde, kommer vi til en vannkilde (La Font) og her begynner selve oppstigningen. Stien opp langs fjellet er ganske bratt og varmen eller er det formen? gjør det slik at vi må ta vannpauser både titt og ofte. Små antydninger til kjølige vindkast gjør opplevelsen litt lettere etter hvert som vi bestiger fjellet. Duften av rosemarin, lavendel og timian er søt og en fristes til å stoppe opp for å plukke med seg noen kvister her og der.

Vårt første mål ved turen er å gå til en tunnell som deler fjellet. Tunnellen heter El Forat og er på ca 25 meter. Den ble bygget av soldatene i løpet av den spanske borgerkrigen. De første 5-10 meterene gjennom hullet er ganske lave og vi må krype på knærne for å komme igjennom. Derretter retter den seg litt ut og foran oss har vi belønningen for strevet. Panoramautsikten er nesten ikke til å beskrive. Her ser vi blant annet Calpe, Albir, Altea, Benidorm. La Nucia og Polop, samt alle de nærliggende fjellene som Sierra Gelada, Aitana og Puig Campana.

En hær av nysjerrige gjeiter møter oss i det vi kryper ut av tunnellen og en lengre rastepause er på sin plass akkurat her. El Forat er selve klimaks ved denne turen og mange turgåere velger å snu her og gå tilbake samme veien som de kom opp. Selv er vi fast bestemt på å gå videre for å se en festning litt lenger bort i fjellet. På veien videre møter vi et engelsk par. Damen kan fortelle at hun lider av klaustrofobi og hun lurer på om vi hørte noen gråte høylydt i tunnellen.

Jeg skal aldri i mitt liv gjennom det hullet igjen, forteller damen skjelvende. Hun har ingen annen utveg enn å gå rundt fjellet. Det tar flere timer ekstra, men selv om vannflaska er snart tom og nisten for lengst spist opp, velger hun denne utveien.

Fort Bierna

Fort de Bernia stammer tilbake til 1562 og ble bygd av Phillip den andre for å unngå angrep fra piratene. Ca en times gange etter møtet med den klaustrofobiske damen kommer vi til Fort Bernia. Dette er en festning som ble bygget i 1562. Phillip den 2ndre var redd for pirater og på denne tiden var det fortsatt store opprør blant maurere og de kristne. Festningen levde aldri helt opp til sine forventninger og den ble revet 50 år senere for at piratene som levde i fjellområdene ikke skulle ta den i bruk. I dag kan en kun se ruinene av det som engang var.

Fra Fort Bernia er det ikke lange veien til en kan krysse fjellet og begynner nedstigningen til utgangspunktet for fotturen. Har du dårlige knær er dette kanskje ikke helt turen for deg, for til tider går det ganske bratt nedover. Solen steiker og vannfl aska er tom. 1 liter vann på to personer er ikke nok. Vi drømmer om iskaldt vann med isbiter. Vilde bjørnebær hjelper litt på tørsten og etter hvert dukker vinrankene opp.

Det betyr at vi straks er tilbake til sivilisasjonen. Ankler og føtter er ømme. I følge klokka har vi brukt 4.5 timer rundt fjellet. Ikke en helt lett tur i varmen, men vell verdt å ta utover høsten. Utsikten, fl oraen og fuglelivet gjør sitt til at denne fjellkjeden er blitt populær å bestige. Selv fi nner vi iskaldt vann ved en av de nærmeste fjellrestaurantene og vi tar en vellfortjent pause før kjøreturen tilbake til Alfaz del Pi.

Flora og Fauna

Dyrelivet i Sierra Bernia er variert og spennende . Her finner du foruten geiter; rev, villsvin, hauk, ørn, måker, havsule, storlire, ugler og flaggermus, for å nevne noen. Om sommeren fylles luften av forskjellige typer sommerfugler og innimellom bryter fuglesang stillheten fra fjellene.

Terrassene som kryper oppover langs fjellveggene går helt tilbake til maurernes tid. Det er imponerende å se at noen steder strekker de seg faktisk helt opp til toppen av fjellet. Her ble det dyrket druer og mandler i stor stil. I dag ligger de øverste terrassene som et minne om en svunnen tid; helt tilbake til 1500 tallet og kanskje til og med før det.

Mascarat

På 1800 og 1900 tallet var Bernia hjemmet til legendariske kjeltringer, som stjal fra de fattige og ga til de rike. En av de største passene i fjellet er oppkalt etter den mest berømte av disse bandittene. Han het Mascarat og legenden forteller at en maskert banditt stadig stoppet rike reisende i fjellet og ranet dem. Ingen visste helt hvem denne mannen var, men noen trodde det var en ung mann fra la Vall de Laguar som periodevis forsvant fra landsbyen. En dag fant naboene han liggende død ved døren av hans barndomshjem, svartkledd og maskert. De fikk sjokk da de tok av han masken og oppdaget at gutten hadde blitt spedalsk og hans tidligere vakre ansikt hadde blitt deformert.

Fakta Sierra Benia

Sierra Bernia er 9 km langt og høyeste topp er 1129 m.o.h. Foruten oppmerkede fjellturer, er fjellkjeden svært populær blant fjellklatrere. Poplære fjellrestauranter og små overnattingssteder ligger strødd litt her og der i fjellområdene og viser tydelig tegn på at fjellkjeden er godt brukt blant befolkningen den dag i dag. På internett finner du forslag til forskjellige turer samt mer informasjon om Sierra Bernia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.