Shiatsu – Følelsen av å sveve opp og bli der

Jeg tror jeg har funnet min optimale “behandlingsform”. Nemlig shiatsu. For meg var det en opplevelse jeg sent vil glemme. Det er et harmoniserende og revitaliserende avbrekk i en hektisk hverdag.

TEKST: MELISSA THELWALL

Antoinette van Belle har tidligere jobbet på Sha Wellness Clinic i Albir de siste to årene, og har nå begynt hos meg på Salu Salu. Hun er engelsk og nederlandsk, men har bodd i Spania i åtte år. I tillegg til Shiatsu er hun også utdannet yogalærer, og underviser både klasser og privat.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Hva er Shiatsu?
Direkte oversatt betyr det fingertrykk og er en flere tusen år gammel japansk massasjekunst, som er basert på den tradisjonelle kinesiske akupressur og qigong. Shiatsu har som mål å fremme en selvhelbredende prosess hos mottakeren ved at man harmoniserer og øker sirkulasjonen av chi, kroppens vitalenergi. Behandlingen utføres med klærne på og massøren trykker og strekker med meditativ ro langs kroppens energibaner (meridianer).

Det blir lagt stor vekt på pusten. Antoinette benyttet flere små puter til seg selv som hun roterte rundt på mens jeg lå på matten på gulvet. Hun brukte hele kroppen sin og bøyde og tøyde mens hun ba meg fokusere på pusten. Og jeg kjente at jeg forsvant mer og mer inn i en drømmeverden. Etter timen min følte jeg en total ro over meg som jeg tok med meg resten av dagen.

Hvordan virker Shiatsu?
Målet til terapeuten er at pasienten kommer i en meditativ tilstand der kroppen kan helbrede seg selv. Det stimulerer det hormonelle systemet, lymfebanene, åndedrettet, blodomløpet og fordøyelsen. Avslapning er det samme som å tone ned det sympatiske nervesystemet da det ofte er overstimulert
– dette kalles stress.Shiatsu øker produksjonen av oxytocin og endorfiner i kroppen, og senker produksjonen av adrenalin og kortison. Lymfesystemet er kroppens avløpssystem og
Shiatsu fungerer på samme måte som lymfedrenasje. Stress får ofte diafragma (pustemuskelen) til å stramme seg, slik at man puster ufullstendig. Shiatsu
befrir åndedrettet, som igjen virker befriende på resten av kroppen og bevisstheten.

Jeg personlig merket at jeg fikk bedre kontakt med følelsene i kroppen etter noen dype pust. Stadig mer forskning peker på hvordan kroppen reagerer
på hvordan du tenker og føler, og at dette er prosesser som er i stadig forandring og som det er mulig å innvirke på. Kroppen vår sitter oftest på
ressurser den har glemt bort eller på annen måte mistet kontakt med. Ved å lytte kan man lære. Husk å puste rolig med magen og stopp gjerne opp noen ganger bare for å nyte øyeblikket der og da.
Leave a Reply

Your email address will not be published.