Selge bolig i Spania?

Skal du selge din bolig i Spania? I denne artikkelen tar vi for oss hvordan du kan selge din bolig raskt og enkelt, samt hvilke alternativer du har i forhold til å selge din bolig selv, eller ved å bruke en registrert eiendomsmegler i Spania.

Det er mye til salgs av boliger i Spania. Faktisk så mye at det mange som opplever at de ikke får solgt boligen sin. Men har du en bolig med god standard er du heldig, for dette er mangelvare i de mest populære områdene i Spania. Problemet er ikke å finne kjøperne, de er det mange av, men det å finne gode nok boliger som tilfredsstiller kjøperens krav.

Uansett om du skal selge privat eller bruke en eiendomsmegler så bør man ved kjøp og salg av fast eiendom i Spania benytte en advokat med innsikt i Spansk eiendoms- og skatterett for å kunne beskytte både selgers og kjøpers interesser. Beløpet det koster er lavt i forhold til det beløpet eiendommen koster, og vil derfor vaere en billig forsikring for å unngå problemer for kjøper og selger etter eierskiftet.

I Spania medfører salg og kjøp av eiendom transaksjonskostnader i form skatter og avgifter. Hovedprinsippet er at kjøper betaler skatter og avgifter (i underkant av 13%) og selger betaler agentprovisjon (4-5%+ mva) og gevinstbeskatning på verdistigningen i den perioden han har hatt boligen. Skatter man til Norge skal du betale gevinstbeskatning til Norge, men bare for den delen som overstiger det spanske skattebeløpet, om du har hatt boligen som fritidsbolig mindre enn 5 år. I tillegg betales en årlig kommunal eiendomsskatt i Spania for boligen.

Nødvendige dokumenter når du selger din bolig i Spania

– Kopi av skjøte for bolig
– Kopi av pass til alle eiere av bolig
– NIE på alle eiere av bolig
– Innflytningsseddel
– Oversikr siste betalte eiendomskatt kommune
– Siste strømregning
– Siste vannregning
– Siste Gasskontrakt
– Energisertifisering
– Sertifikat fra fellesvelets administrator på at det er à jour med faste betalinger og ekstraordinære poster.
– Bankens navn om du har lån
– Navn og kontaktinfo på skatterepresentant

Skatter og omkostninger ved å selge bolig i Spania

– Gevinstskatt
– Merskatt til kommunen som følge av stipulert stigning av tomteverdi (Plus Valia)
– Kansellasjon seponering av evt lån og sletting av heftelse i grunnboken i eiendomsregisteret
– Meglers honorarer og markedsføringsutgifter
– 3% av ny skjøteverdi av salget, holdes tilbake og innbetales skatteetaten dersom du ikke er bosatt og skatteresident i Spania og har boligen som din faste bopel. Hvis du ikke har hatt gevinst av salget, og betalt alle skattene dine til staten under eierforholdet, søkes disse pengene tilbakebetalt. Dette gjøres av din skatterepresentant.

Hvor kan man selge boligen sin selv i Spania?

– Spaniasommer er en annonseportal for feriehus til salg og leie i Spania. Her kan private, firma og meglere bestille annonsepakker. Spaniasommer tilbyr ulike pakker for å selge boligen din selv i Spania. De kombinerer bruk av egen nettside, samt annonsering på Finn.no. Prisene starter fra kr 1750 NOK og oppover etter hvilke tilleggstjenester du ønsker. Les mer om Spanisasommer

– Finn.no har egen seksjon for salg av eiendommer i utlandet. Etter press har Finn.no nå åpnet for at også private skal kunne selge sine boliger som privatperson. Tidligere var det kun mulig gjennom en eiendomsmegler. Prisene starter på kr 3500 NOK. Les mer om Finn

Slik gjør du boligen klar for salg i Spania

Tips til hva du kan gjøre for a selge boligen din.

Bilder

Det du ser er det du får, så et tips kan være å ta investeringen med å bestille skikkelige bilder fra en fotograf. Ser det pent ut på bildene, vekker objektet større interesse. I Spania er det ikke vanlig at eiendomsmeglerne bruker egne fotografer som tar seg av bildene på boligen din. Det er ofte megleren som har med seg et digitalkamera og tar bildene selv. Så ikke forvent vidvinkel bilder, eller redigerte bilder av veldig god kvalitet.

Ting og tang

Den største feilen folk gjør som går igjen er å la mange løse og personlige ting stå rundt i boligen. Det blir oppfattet som uryddig, og tar seg dårlig ut på bildene av boligen. Her er noen tips for de viktigste rommene i boligen din.

Fasade

I motsetning til boliger i Norge, så er boligene i Spania stort sett mur og fliser. Dette gjør at kostnaden er lav i forhold til å friske opp med ny maling i lyse farger både inne og ute. Er det fliser på gulvet fra tidlig 80 tallet med blomsterdekor og drueklaser, da burde du vurdere å skifte disse ut til noe mer tidsriktig. Sjekk vinduer, vinduskarmer, og takrenner. Tett huller i veggene etter bilder, erstatt gamle lamper, og sørg for at alle lyspærer virker.

Badet

Legg ned dolokket, fjern tannbørster, hygieneartikler, dobørste og bosspann. I tillegg sørg for at å tørke av speilet, og at vannkrannen skinner. Heng opp diskrete håndduker i like farger, og at det er en ny dorull i holderen, og luft godt.

Kjøkken

Noen glemmer å fjerne oppvasken fra benken når boligen skal selges. Ta vekk oppvaskbørster, vaskemiddel, brødrister og andre ting som ikke er nødvendig å ha stående fremme. Sørg for at kran og vask er skinnende ren.

Stue

Fjern alt av magasiner, fjernkontroller, private bilder og andre personlige eiendeler. Kjøper skal forestille seg at det er de som skal bo i boligen din, så ikke ødelegg denne følelsen med dine egne personlige eiendeler. Sørg for at eventuelle malerier henger rett.

Soverom

Re opp sengen, og legg over et fint sengeteppe. Legg alle personlige eiendeler i skuffer og skap. Luft godt og slipp inn lys. Det gjelder å skape en god romfølelse i boligen, og få den til å virke lys og luftig. Din innsats kan være avgjørende om du får solgt eller ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.