Santa Barbara i Alicante en tusen år gammel historie

På toppen av Benacantil fjellet ruver det gedigne fortet. Uansett hvor du befinner deg i Alicante, ser du Santa Barbara 166 meter over bybildet. Fortet har vært et yndet mål for erobring opp gjennom tidene. Til tross for stadige angrep og ødeleggelser, har fortet klart seg gjennom de tøffeste slag. Til glede for alle turister og historieinteresserte i vår tid.

TEKST: BENTE PUIG

Den enkleste måten å komme seg til fortet på er å enten ta toget inn til Alicante og gå av i havnen, eller parkere bilen i det store underjordiske parkeringshuset i havnen. Fra havneområdet er det to minutter å gå til heisen som bringer deg opp til fortet. Står du med ryggen til stranden, vil du se inngangen til heisen rett over gaten. «Castillo de Santa Barbara» står det på et stort skilt. En lang tunnel fører deg inn til heisen. Det koster 2,40 pero person tur/retur, og du kan velge om du vil gå av på nedre eller øvre plan i borgen. Borgen består nemlig av tre platåer, hvorav det øverste er det eldste.

Bli med i Facebook Gruppen: Vi som trives på Costa Blanca

Video Castell de Santa Barbara

I år 713 ble en avtale signert mellom den romerske lederen Teodomiro de Oriola og den muslimske lederen Abd Al-Azis, der det het at Lucentum, som Alicante da het, skulle overgis muslimene og kalles Medina Laqant. Etter en tid ble situasjonen langs kysten ustabil, de egyptiske fatimienes ideologi og militære tropper ble større og mer faretruende, og påsatte branner ble stadig mer utbredt i byene langs kysten. Muslimene så seg derfor nødt til å bygge en mur rundt Medina Laqant. I år 900 startet de byggingen av borgen. Livet foregikk så innenfor bymurene. Når man idag går inne på området kan man bare forestille seg hvordan livet var her inne på borgen, med markeder, kjøpmenn, salmakere og smier.På midten av 1300 tallet ble Spania og Alicante gjenerobret av ibererne. De lot borgen beholde sin arabiske stil. På 1400 tallet ble muren sterkt ødelagt under det som kalles «krigen mellom de to Pedro´ene». Disse skadene ble reparert på 1400 og 1500 tallet samtidig med at borgen ble bygget ut med blant annet en kirke, matforråd, kjøkken, spisesal, stall, sykehus, møller, ovn osv.

Under tronarvestriden mellom Felipe de Borbón V og erkehertugen Carlos, ble borgen og byen 31. juli 1706 bombardert av engelsk/hollandsk flåte i hele åtte dager uten stans. Dette endte med engelsk overtakelse av borgen 8. august. Borgen bærer fortsatt preg av angrepet i form av kulehull på flere steder. To år senere, om vinteren 1708, kom borbonernes tropper ledet av D´Asfelf og okkuperte borgen 3. desember, men engelskmennene var vanskelige å knekke og borgen forble under deres styre.Det var da D´Asfelf fikk den geniale planen om å sprenge deler av borgen i luften. De spanske troppene laget en lang tunnel under borgen. Da tunnelen sto ferdig i februar 1709 fyllte de denne med sprengstoff. Etter stadige avslag fra kommandant Richard om å forlate borgen, tok D´Asfelf han med ned i tunnelen for å vise han alt sprengstoffet som befant seg der for å se om dette kunne skremme han vekk. Dette var 28. februar. D´Asfelf fortalte han at dersom Richard og hans folk ikke forlot borgen, ville denne sprenges 4.mars. De fikk altså fire dager på seg til å forlate borgen.

 
Men Richard ble ikke skremt av trusselen, så 4. mars mistet både han og 20 soldater livet i tidenes eksplosjon. 19. april forlot engelskmennene borgen. Alicante ble da den siste byen i Valencia til å fris fra troppene som støttet erkehertug Carlos i tronarvestriden. I tiden som kom etter Kong Carlos II sin død, ble borgen ombygget og modernisert. Nesten alt av det gamle arabiske fortet ble revet ned, både bygninger, tårn og murer. På borgens nederste platå bygget de et artilleri som i dag kalles «Macho del Castillo». I tillegg bygget de et moderne sykehus, guvernørens hus, fengselsceller, lager for sprengstoff, militaer kartell, Santa Barbara kirke, brødovn, kjøkken, lagerrom og oppsamlingstank for regnvann.

På 1800 tallet mistet borgen sin innfl ytelse og militære funksjon, og ble gjort om til fengsel. De innsatte var stort sett politiske fanger, mange av dem kunstnere. Det er funnet mange brev, dikt og tegninger som beretter fagnenes liv på borgen. Inne i artilleriet kan man den dag i dag se inskripsjoner i gulvet gjort av fangene, men de blir mer og mer utydelige som årene går da de ikke er beskyttet. Vi som besøkende tråkker rett oppå disse historiske minnene, der kommunen egentlig burde ha laget glassgulv for å bevare dem. Noen av fangene som satt der var markesen Valdeflores, greven av Luminares, lederne av separatistbevegelsen på Cuba, general Juan Prim og general

Guvernør Nicolás Peris

På Plaza de la Torreta ser vi et monument dedikert til guvernøren av borgen, Nicolás Peris. Dette monumentet forteller historien om hvordan han kjempet for borgen under kongeriket Castilla, og døde med nøklene i den ene hånden og sverdet i den andre i slaget mot Jaime II av Aragon i 1296. Jaimes styrker angrep borgen med kanoner og sverd. Historien forteller at Peris falt om på bakken med sverdet i et hardt grep i høyre hånd, og nøklene til borgen i venstre. Så hardt knyttet var nevene at for å få løs nøkler og sverd måtte hendene hans kuttes av.

Resten av kroppen skal ha blitt delt opp i småbiter og gitt til hundene. På våpenskjoldet til Santa Barbara borgen ser vi Peris avskårne hånd med nøklene i grepet.

Bilder fra Castell de Santa Barbara

Leave a Reply

Your email address will not be published.