Safari Aitana – En fantastisk safaripark i Aitana fjellene

Lyst til å oppleve elefanter og løver i naturlige omgivelser i Spania? Da anbefaler vi en tur til Safari Aitana. Det er enkelt å komme dit med bil. Kjør mot Villajoyosa, forbi solgården for deretter å følge skilting mot Orcheta og Sella. Det er en skikkelig kronglete fjellvei, så turen tar gjerne en god time, selvom det ikke er stort mer enn 4 mil å kjøre. Det er godt skiltet frem til Safari Aitana, som ligger innelukket i en dal i Aitana fjellene. Vi anbefaler og ta med litt mat og snacks og ikke minst vann.

TEKST OG FOTO: KRISTIN TENNEBØ

Da vi ankommer, blir vi tatt godt i mot av Inma, som ønsker oss velkommen. Vi har “timet” det slik at vi kan være med på en guidet tur (disse turene arrangeres kl. 11 og 15.) De løse apekattene ved inngangen har allerede fått snusen på kjeksen jeg har i vesken, og Jesulín (en bavian) prøver med noe som kan virke som et smil for liksom å overtale meg til å gi han en smakebit.

I Safari Aitana kjører man egen bil blant de ville dyrene. Alt fra lamaer og strutser til apekatter og løver lever i lykkelig samhold her på savannen midt oppe i Aitana-fjellene. Vi kjører sammen med egen guide og foringsbilen. Slå gjerne følge med sistnevnte, slik at du får se mating av dyrene. Da kommer alle dyrene ut av skjulestedene sine for å få seg noen godsaker. Min sønn skratter av pur glede da han endelig for se en stor giraff (“sjiaff”, som han sier). Sharon heter giraffen, og det mest kuriøse er at en giraff sover maks 30 minutt om dagen.
– Tenk deg bare 30 minutter.

Guiden gir Sharon en banan, og vi ler da den langhalsede damen rekker “kullsvart” tunge. Vi får desverre ikke klappet giraffen, et spark fra Sharon og den kan drepe et menneske momentant. Men derimot elefantene får vi klappe, dette under oppsyn av en kvalifisert trener. Det bare lyser av glede i øynene til minstemann, og mine også forsåvidt.

På safari Aitana finnes det totalt 41 ulike dyr. Jeg fikk en lang prat med Montse Alcaraz som er kona til direktøren, David. Hun forteller at denne safarien er en familiebedrift som startet i 1975. Det var hennes svigerforeldre som startet det hele. Da svigerfar gikk av med pensjon i 1996, overtok de driften. Montse selv har mye ansvar for de nyfødte dyrene i parken, og sier hun elsker jobben sin.

Hovedattraksjonen i parken er nok den avlukkede løveparken. Her går løvene løse på et ganske stort område som er avgrenset fra resten av Safari Aitana. Her er det viktig og sørge for at vinduene er godt lukket, og er man riktig heldig kommer løvene helt opp til siden av bilen. Når vi var det var det nok litt i varmeste laget og de fleste lå og slappet av under et tre i skyggen.En hunnløve nærmet seg forsiktig på et tidspunkt, men ombestemte seg da min sønn begynte og veive og vinke i vinduet. Parken har mer enn 40.000 besøkende i året. Det er en privateid safaripark. Dette betyr at de får ingen som helst støtte fra verken kommune eller regjering. Montse sukker litt i det hun sier at det er ikke alltid like enkelt. Hun forteller at det nylig har kommet nye regler for sirkusene her i Spania og at det ikke lenger er lov å ha levende dyr.
– Men det de ikke tenkte på er hvor man skal gjøre av alle disse dyrene. Så med andre ord de blir “levert” blant annet hos oss, og mange er i dårlig form og syke.

Dette gjelder spesielt tigrene. De er så utmagret når de kommer hit at vi kan kalle det dyreplageri. Dette fordi de gir den minimalt å spise, slik at de er så sultne til en forestilling at de bare gjør hva som helst for å få seg noe mat. Heldigvis går det ikke alt for lang tid før denne loven har trådt i kraft over hele Spania. Foreløpig er det bare Cataluña og Baskerland som praktiserer dem, sier hun.
-Der kommer Margarita, sier hun plutselig. Jeg snur meg å ser mot døren, men ingen kommer inn på det lille kontoret vi sitter på. -Nei du må se ut av vinduet, sier hun. Og der er Margarita, en struts på vandring ut av parken. -Margarita er morsom, sier Montse og ler. Hun kom til parken for noen år siden. Hun har bodd hele livet sitt hos privatpersoner og var overhodet ikke vant med kontakt fra andre dyr. Så vi prøvde å la henne få bli kjent med de andre strutsene, men det gikk ikke. Hun ville ikke det, siden hun selv tenker at hun er et annet dyr. Så nå er Margarita overbevist at hun er en elefant og det er de to elefantene vi har i parken idag hun bor hos og sover sammen med, forteller Montse latterfullt.

I tillegg til Safarien, har de en egen park hvor dyr som er enten skadet eller syke oppholder seg. Her er alt fra skilpadder, hyener og løveunger som går fritt rundt. Det var herlig og kunne holde en liten løve, selvom de var ganske så viltre. Spesielt overfor mindre barn, da de ser på dem som leketøy. Montse forteller videre at mange dyr blir dumpet utenfor safarien og har fått seg et nytt hjem her. Alt fra apekatter til griser.

For de som har lyst til å gi en donasjon/pengegave til parken, for at dyrene kan ha det best mulig, settes det stor pris på dette.
– Dyrene trenger alt de kan få, vi får som sagt ingen støtte overhodet fra noen sted, så alle monner drar, sier hun og sukker.
– Men jeg vil gjerne at de som vil gi oss pengegaver, skriver ned e-mailadressen sin, slik at vi kan sende en informativ mail om hva pengene deres blir brukt til, og ikke minst takke dem.

Kontonummer for pengegaver:
2100 4679 77 0200000769
Åpningstider:
11.00-18.00 (vinterhalvåret)
11.00-19.00 (sommerhalvåret)
Mulighet for guidede turer 11.00-15.00

Priser:
Barn under 3 år gratis
Barn fra 4 til 10 år 13 euro
Barn over 10 år og voksne 18 euro
For mer informasjon gå inn på www.safariaitana.com

Se bilder fra Safariparken Safari Aitana

Skriv ut rabattkupongen og få 10 prosent rabatt i parken:


Leave a Reply

Your email address will not be published.