Sabeltann i Madrid – flere millioner år gamle utgravninger..

Det er ikke den berømte kapteinen det er snakk om, men flere millioner år gamle dyreutgravninger i Cerro de los Batal¬lones i Madrid. Området er et av verdens viktigste utgravningsområder, og ble erklært verneverdig kulturminne i 2001.

Tekst: Bente Puig

Utgravningene ved Cerro de los Batallones i Madrid kan dateres 9 millioner år tilbake i tid. Utgravningene startet i 1991. Normalt sett er 10-15% av en dyreutgravning rester fra kjøttetere, mens i dette området er hele 99% av funnene kjøttetere. Utgravningene viser at det her har levd både sabeltann-tigre, giraffer og forgjengeren til rød panda. Sistnevnte har vært ukjent frem til nå.

Det foregår nå ti utgravninger i området, og 10 000 dyrerester fra Miocen-peri¬oden (23-5 millioner år siden) er avslørt. Eksperter mener at området fungerte som en felle som dyrene ikke slapp ut av, derfor så stor andel dyrerester. I juli måned deltok studenter i utgravnin¬gene, hvorav en geologistudent fant hele to dyrekjever med alle tenner intakt.

Det er et ensomt arbeide arkeologene driv¬er. De bryter stener med skrutrekker, og renser flatene med pensel. Alle funn blir forsiktig børstet frem og tatt ut, pakket i papir og sendt til laboratoriet ved Museo de Ciencias Naturales i Arganda. Er det store bein, blir de pakket i gass og bo¬bleplast for å unngå at de går i stykker. Rådhuset i Madrid bidrar med 30 000 euro æremerket utgravningene i Cerro de los Batallones. Rådmannen i sport og kultur, Javier Fernández, ønsker å gjøre området tilgjengelig for publikum med et besøks-senter på området.

Leave a Reply

Your email address will not be published.