Så er´e Sankthans igjen.

En fest i Europa som går rett tilbake til tida før kristen-dommen. Lysfesten hvor de feiret årets lengste natt med å tenne bål og hylle sommeren.

Tekst: K.J. HERMANRUD

Denne festen hadde ulike navn i ulike land, men den hadde én ting til felles, – nemlig bålet med dans rundt flammene; – hånd i hånd. Det var en feiring av fruktbarhet og lys. De kristne gjorde den 23. juni om til en helgens dag , – en feiring av den hellige Johannes Døperen. Men den gamle skikken med å brenne bål, ja, – den ble med på lasset! I dag er Sankthans igjen i mange land blitt en feiring av årets lyseste natt. Med festing og brenning av Sankthansbål. Men Johannes Døperen selv, han har kommet noe i bakgrunnen. Her skal vi se på Sankthansfeiring i et par tre land som vi har tilknytning til:

Spania.
Visste du at de feirer Sankthans nesten på samme måten, her i Spania som vi gjør det i Norden: 23. Juni om kvelden feirer spanierne Sankthans. Mest der hvor det er strender, men også i innlandet tennes det store bål med tilhørende strandparties med dans og musikk. Bålene er kalt tequeros som betyr dans. Hele natta blir det festet i lyset fra bålet. Men mens det i Norden blir kaldt om kvelden i juni så er det her sørpå herlig varmt, hele natta. Langs kysten mellom Barcelona og Alicante har de spesiell mat på Sankthans, bl.a. en kake som heter Coca de San Juan. Bålene brenner hele natta og av og til settes en dukke på toppen som forestiller en heks. Lenger nordpå i Galicia har de en skikk at når bålet er brent ned såpass at det er ufarlig å hoppe over, springer spreke menn over bålet 3 ganger mens der roper: Meigas Fora: Bort med Heksa. Om det hjelper, – se derom tier historien.

Fiestaen er definitivt til ære for helgenen San Juan og er mere religøs i Spania enn hos oss i Norden. Om kvelden, 23. juni, er det messe i kirkene til ære for helgenen og det ringes også med klokkene. Skikken ved havet er at kvinner som vil bli svangre legger seg i sjøkanten og lar ialt ni bølger vaske over dem. Det foreligger ingen statistikk som viser hvor effektiv denne svangerskapskuren er. Men kanskje, hvis du ligger der lenge nok, kommer det noen….

Danmark
Danmark har de lange, flotte strendene og på Sankthans ligger bålene tett langs hele det yndige, og du kan kanskje høre noen som synger Midtsommersangen til Holger Drachmann: Vi elsker vort Land. Den synger danskene hver Sankthansaften. Her er et vers hvis du noengang kommer til å feire Sankthans i Danmark:
“Vi elsker vort land, men ved midsommer mest, når hver sky over marken velsignelsen sender, når af blomster er flest, og når kvæget i spand giver rigeligst gave til flittige hænder; når ikke vi pløjer og harver og tromler, når koen sin middag i kløveren gumler: da går ungdom til dans
på dit bud sankte Hans! Ret som føllet og lammet, der frit over engen sig tumler,”
Gir ikke denne sangen et herlig bilde av dette blide, flate landet med sin høye himmel, sitt frodige, grønne landskap og hav?

Norge
Norge har på mange måter den samme feiring av Sankt Johannes som de andre nordiske land. På den 23. juni feirer nordmennene over hele landet denne ildfesten med bål! En gammel skikk var at jenter skulle legge blomster under puten sin denne natta. Da ville de drømme om ham de skulle gifte seg med! Langs kysten er det vanlig å dra ut med båt smykket med bjerkeløv og flagg. Indre Oslofjord er alltid full av slike festkledde båter på Sankthans. Bålene i Norden ble tent for å skremme bort heksene som på denne, årets lyseste natt, alle sammen, fløy til heksetreffen på fjellet Bloksberg i Harzgebirge i Tyskland. Er du sur på noen og vil at de skal forsvinne kan du si: Dra til Bloksberg! Bålet skulle også minne oss om heksebrenningen som ble utført i Norden fra 1540 til 1693. Ingen hyggelig skikk. I Norge er det vanlig å ta med en picnickurv ned til bålet. Der sitter du og knasker kyllingbein og drikker et godt glass og blir varmet opp av Sankthansbålet. Koselig.

Hvor skal du dra på Sankthansaften?
På Albirstranda er det alltid Sankthansbål og fest. Likeledes i San Juan, en pueblo sør for her, rett nord for Alicante. Her er det også en skikkelig fest. Og drar du til Alicante på stranda der er dette den største av alle Sankthansfestene på Costa Blanca. Ha en hyggelig kveld!



Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.