Rundtur i varmen Costa Blanca!

Noe om coole steder på varme dager! Sommeren på Costa Blanca, ja, den kan bli skikkelig varm! Og ennå varmere blir den hvis du spaserer ute i gata midt på dagen. Eller sitter på strandgrillen nær sjøen og blir stekt!

TEKST: K.J. HERMANRUD
FOTO: KARIN EICKEL HERMANRUD

Det er vel ikke uten grunn at spanierne holder seg innendørs fra 14 – 17 om sommeren og heller ikke uten grunn at engelskmennene, de som ofte blir skikkelig lyserøde etter solbadet, blir sett på som sprø fordi de går ut midt på dagen i tropesola. Men ferie er jo ferie, eller? I´m on Holiday, damn it! Her kommer et morsomt indisk ordspråk: Mad dogs and Englishmen walk in the noonday sun! Viktig å huske på selv om du har aldri så mye ferie! Vi er nordboere, og ikke vant til tropevær.

Det kan virke som om alt koker

Hva skal du så gjøre når tempen ryker over 35 grader, – Ja, – hva skal du gjøre? JO, – enten dra en tur opp i berglandet innenfor kysten, hvor du finner fjellvinder og skygge. eller dra ned til sjøen og sitte i skyggen med havbrisen som kjøler ned svette kropper. Coole vinder, (og viner), kalt kildevann og skygge! Eller bli med en venn utpå i båt for derute blir det aldri helt varmt.

Aktuelt Spania vil her foreslå noen turer til noen slike hyggelige utfartssteder , – steder hvor du kan sitte fredelig i skyggen og nyte en kald øl, eller spasere rundt å få nye inntrykk. For dem som har mer energi vil vi komme med forslag til turer, kortere og lengre. Her burde være noe for enhver smak med både fjell og fjord. Vi tar utgangspunkt i Albir hvor redaksjonen ligger. Kjør opp på landeveien 332 og dra så sørover mot Vilajoyosa. Ta den første avkjøringen, nord for bykjernen, og kjør forbi Costa Blancas største båtbyggeri for fiskebåter og langs havet sørover mot sentrum, med alle de glad-malte fasadene. Parker langs stranda, – og hvilken strand!

VILAJOYOSA

Villajoyosa Spania
En spansk pueblo med kjempestrand, nesten alltid vind og en romantisk gamleby med smale, skyggefulle smug hvor sola ikke trenger ned. Slik så det ut i byene i middelalderen. Her inne i skyggen merker du ikke hvor varmt det er. Og når du så kommer tilbake til den mangefargede sjøfronten så ligger det et hyggelig lite iskremsted like til venstre når du står og ser utover sjøen. Herlig hjemmelaget is og hyggelige folk. Stranda er en av de fineste på Costa Blanca og ikke så overfylt som lenger nord. Tar du deg en dukkert, finnes det etterpå et uttall skyggefulle vannhull og spisesteder langs strandpromenaden; – som f.eks. El Panchito.

Fra Vilajoyosa er det på tide med litt mere dramatisk natur så vi kjører inn i landet mot Orcheta og Sella. Veien CV- 770 går nordover fra Vilajoyosa. Etter noen km kommer du forbi innsjøen Embalsa de Amadorio og landsbyen Orcheta. Men vi kjører videre nordover. Ved krysset etter Orcheta er det merket vei til Finestrat, nr. 758, og den tar vi østover bare noen km. Plutselig kommer vi til denne fjell-landsbyen med slik en dramatisk beliggenhet! Finestrat har bare 6.000 innbyggere og ligger rett opp mot fjellet Puig Campana på 1410 m.o.h. Om dette fjellet er det fortalt mange sagn og eventyr. Navnet betyr bjelle og det kan se slik ut. Fjellet er et yndet mål for klatrere og om sommeren blåser det ofte rundt Puig Campana noe som er med på å kjøle ned Finestrat. Fjellfolk elsker Puig og her er uttallige ruter merket for dem som liker å vandre eller klatre. Byen Finestrat ligger på en knaus, en typisk spansk småby med smale gater og hvite hus. Gamlebyen er meget spesiell og en del av den ligger ytterst på knausen med panoramautsikt til hav og fjell. Midt i bykjernen ligger kirken. Her ser du på forsiden ved inngangsdøren en rekke kulehull fra Francos bødler som brukte stedet som rettersted.

El Castell de Finestrat

Fortet som ligger rett opp fra kirken, er Finestrats høyeste punkt med en utrolig 360 graders utsikt. Fortet ble bygget i det 13. århundre så her har det vært slossing i mange hundre år. I gamlebyen finner du flere kunsthåndverkere som driver sine verksteder; – en lager lærbelter, vesker og bager, en annen jobber i tre og et par kunstmalere har også slått seg ned her. Blir det for varmt?. OK: Fra bykjernen, kjør fra hovedgata opp mot fjellet Puig Campana. Smal og svingete vei, ca. 200 m. Deroppe ligger den skyggefulle, kjølige kilden: La Font de Moli. Her henter mange sitt drikkevann og det påstås at Molivannet er spesielt helsebringende. Har du en flaske kan du ta med deg litt. Vil du ta en tur, går du videre oppover mot Puig. Du kan selv regulere hvor langt du vil gå. Bra, merkede stier. Ta med deg drikkevann fra kilden!

Vel nede i byen igjen ligger Restaurant Moli i hovedgata, – et bra utvalg av tapas, så der kan du ta en pust i bakken. Etter denne avstikker´n til Finestrat kjører du samme vei tilbake igjen: Vei 758 vestover mot krysset og videre nordover til SELLA. Plutselig ser vi landsbyen liggende som en maurtue mot de høye fjellene rundt. En utrolig fin pueblo. Sella ligger også nær fjell og har et av Spanias beste klatreområder.

Når du kommer inn i byen ligger det et par restauranter på venstre side. Bar Maria med flott utsikt er best. Lunsj fra 14-16. I sesongen serveres det vilt her, så spør hva de har. Rimelig og bra er også Bar Paco på Plaza Major i gamlebyen. Hvis du nå begynner å bli litt trøtt så ligger det i Sella en meget bra Bed & Breakfast. Husk at det er ingen skam å stoppe en stund! Denne varmen er ikke å spøke med! Spør etter B&B Villa Pico med svømmebasseng, utsikt, god frokost, kjølig terrasse, og rimelige priser. Kan anbefales..

Fra Sella kjører vi videre nordover på den samme veien: 770. Her har vi de høyeste fjellene i Pais Valencia med toppen Aitana på nesten 1600 m. Veien er god, men svingete. Ved kapellet Ermita de Segoró kommer et veikryss og her fortsetter vi på 770 mot Benasau. Her kommer vi inn på hovedveien 70 mellom Callosa og Alcoy. Nå er vi i fjellverdenen med fantastiske topper og utsikt rundt det hele. Selve pueblo Benasau er ikke spesiell, men her er noen vannhull og spisesteder hvis dette skulle være nødvendig. Men vent heller til Benimantell litt lenger østover.

BENIMANTELL


Benimantell er en liten fjellby litt vest for Guadalest; – som er den største turistattraksjonen i hele fjellheimen. Men nettopp derfor er det koselig og roligere i denne lille byen Benimantell. Midt i hovedgata i Benimantell ligger Meson Rafel et godt og hyggelig spisested med rimelig mat. Etterpå bærer det videre bort til GUADALEST.. Parkering mot betaling. Som regel er det kø for å komme opp til selve fjellbyen gjennom en trang tunnel. Utsikten til innsjøen nedenunder er utrolig vakker. Svalt på plazaen med anledning til forfriskninger og mat. Når du føler for det så kjører du nedover mot kysten igjen. En ny, flott vei som er nummerert 755. Ta av ved Polop.

POLOP DE LA MARINA

Polop i Spania
Polop i Spania

Polop er en landsby i et dalsøkk mellom fjellene Sierra Bernia og Puig Campana. Flere fjell rundt byen omgir denne flotte plassen og Polop kneiser så fint på toppen med en gammel borg og maurisk begravelsesplass. Du kan spasere opp til toppen og her får du en utsikt til berget det blå og langt og lenger enn langt! På plazaen i gamlebyen ligger Sankt Peters kirken fra det 17. århundre. I nærheten ligger det et par hyggelige spisesteder. Det beste er kanskje El Cau midt på torget i Polop. Den drives av engelskmannen Brian og har et meget godt utvalg av britisk og kontinental mat; – som wraps, smørbrød og pasta. Søndagsstek og fish and chips. Bra entrecote. Adresse: Plaza Purisima 1..

En annen herlig, skyggefull plass, perfekt for tropiske sommerdager er restauranten El Moli, i CHIRLES, i utkanten av Polop. Du kjører bratt ned etter skiltet og ender opp på en parkering ved en elv. Herfra ser du den skyggefulle oasen, under digre trær, med restaurantbordene langs elvebredden. Jeg har aldri opplevd at det er varmt her. Hyggelige priser, god BarBQ.

Enden på visa.

Så triller vi videre fra Polop og til la Nucia. Her kjører vi gjennom byen og så går det en vei nedover til venstre mot havet og Altea. Men her har jeg ennå et tips: Kjør nedover til venstre mot havet. Drøye 100 m. i svingen på høyre hånd ligger en skyggefull oase med en liten kafé, La Favara, i en hule ved siden av fossen. Et funn på varme dager for fossen og de store trærne kjøler ned parken. Parkér hvor du kan. Alt er tillatt, også på fortauet. De har grill og lammekotelettene er meget bra.

Etterpå triller vi ned mot Altea og Middelhavet igjen. Vil du prøve ett sted til? Et kjølig sted, selv på hete dager med en utsikt du ikke finner maken til er Fiskerkneipa ute i Alteahavnen! Kjør ut moloen mot enden og parkér ved fiskehallen. Opp én trapp ligger terrassen med kneipa. Nesten alltid sitter det her en gjeng med sjøulker og diskuterer nattens fangst, eller gud vet hva. Sjømat av alle slag, store skyggefulle parasoller, 360 graders blikk fra fjell til hav med Altea midt i bildet. Nesten alltid en kjølig bris fra havet. Godt spise og godt drikke. Og så var eventyret ute. En fin liten rundtur med sjø og fjell, med sol og skygge, men forhåpentlig ikke for varmt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.