Rudis Music Shop

Vidt spekter av instrumenter, lydutstyr og verksted. Topp dét med kvalitet og god service, så har du beskrevet musikkbutikken med stor “M” i Alfaz del Pi. Eierne er selv anerkjente musikere fra sine respektive land, og kan derfor gi innførende informasjon og veiledning i valg av instrumenter og utstyr, til og med på norsk…… Og hva har så Elton John med dette å gjøre?

Tekst: Bente Puig

Jeg befinner meg midt i musikkeventyret, observerer, lytter… Det kommer kunder inn hele tiden, både spanske, hollandske og norske. Noen klunker på pianoet. Mens det i spanske musikkbutikker generelt utøves «no tocar»-politikk (ikke rør), er det fullt mulig å prøvespille instrumentene i denne butikken. Her kan man også få service på sitt eget språk. Eierne Rudi Fabeck og Rick Allen, henholdsvis fra Belgia og England, snakker tilsammen 6 språk, deriblant norsk.

Rick er ansatt som musikklærer ved Hønefoss Kulturskole, og er ekspert på blåse- og messinginstrumenter, samt keyboard. Akkurat nå har han permisjon fra skolen på ubestemt tid. I tre år bodde og jobbet han i Norge før han valgte å bli med på driften av Rudis Musicshop i Alfaz del Pi. Det ligger i kortene at det er Rick som yter service på norsk. Selv har Rick lang bakgrunn som musiker. Han studerte saxofon, fløyte og piano ved Royal College of Music i London. Det er her Elton John kommer inn i bildet. Rick og Reginold Dwight, som er Elton Johns egentlige navn, var studiekamerater, spilte sammen og delte tekster med hverandre. Vennskapet ble et varig sådan, og de har fortsatt å holde kontakten etter studiene. Rick minnes da Elton John kom i kontakt med lyrikeren Bernie Taupin som skrev «Your Song». – Reggie viste meg teksten og lurte på hva jeg synes om den. Jeg spilte den på piano, og vi var vel ikke helt overbevist noen av oss. Reggie slet endel med selvtillitten på den tiden, han var småtykk og med runde briller. Jeg husker han sa: «med mitt utseende er det er nok ingen som vil like meg». Men Magnet Records ga han en sjanse, and the rest is history, sier Rick. «Your Song» er til dags dato fortsatt en av Elton Johns største hits som alle kjenner.

– Jeg bruker Eltons private email for å kommunisere direkte med han. I den forbindelse måtte jeg undertegne en spesiell bruksavtale med han, minnes Rick og smiler. Vennskapet og samarbeidet med Elton John åpnet mange dører for Rick innen musikk, tv og radio. Rick har turnert over hele Europa med forskjellige band sammen med kjente artister som Tommy Cooper, The Searchers, The Sweet, Bruce Forsyth, The Troggs og mange flere. Han har også lang erfaring som programleder både i radio og tvstasjonen BBC i England, men det er musikken som alltid har ligget hans hjerte nær. Han har vært musikklærer ved flere akademier både i England og Spania.

Rudi Fabeck er et kjent navn i Holland, Belgia og Frankrike. Han startet sin musikerkarreiere allerede som 15-åring, både som musiker og tekstforfatter. Han står bak omlag 200 tekster brukt av kjente og ukjente artister. Selv har han gitt ut 9 plater og seks singler. Flere av disse ble på 80-tallet store hits som ble spilt på radio etter gode kritikker fra musikkpressen. I flere år turnerte Rudi i hele Europa, også som oppvarmingsband for den engelske gruppen Level 42. I 1993 valgte han å takke ja til tilbudet om spillejobber på Costa Blanca. Han turnerte langs kysten som «Rudi West», men etter flere år på scenen i Benidorm ville han gjøre noe annet, og startet musikkbutikk i Alfaz del Pi.

Sammen har Rudi og Rick komponert musikk både for hobby og for profesjonell bruk. De har komponert stykker for blant annet tv-reklamer på hollandsk tv. I dag er det butikken som opptar all deres tid, og det blir lite tid til å dyrke sin lidenskap som tekstforfattere. – Men lidenskapen er der, understreker Rudi.

Rudis Music Shop startet i et mindre lokale midt i byen. Det var Rudi som startet det hele. Lokalet ble raskt for lite, og i samme forbindelse som Rick ble forretningspartner flyttet de butikken til et større lokale litt lenger ned i Alfaz del Pi i mars i fjor. Butikken er oversiktlig, utvalget er stort og innbydende. Selv for en som ikke har interesser i musikalsk retning er det spennende å se det rike utvalget. Enkelte objekter vekker ekstra nysgjerrighet, som for eksempel en søt mini-fiolin for 3-åringer, sopran saxofon, kontrabass og skotskrutet sekkepipe.

Denne saxen er mitt eget merke «Avant», sier Rick stolt. Han har gjort som sin musikerkollega Kenny G og produsert sitt eget merke. I egen serie har han også sopran-saxen som Kenny G er kjent for. Messinginstrumentene er vakre å se på, og enda vakrere å lytte til.

Gitarer henger på rekke og rad på den ene langveggen. Dette er Rudis spesialfelt i tillegg til lydanlegg. Det er gitarer i alle varianter, også autentisk spansk gitar. Prislappen viser 220 euro. I Norge ville den kostet minst det dobbelte. Generelt ligger prisnivået på rundt halvparten av norske priser, også når det gjelder lydanlegg. Det er også mulig å få brukte instrumenter for en rimelig penge.

– Det er veldig høy kvalitet både på de nye og brukte instrumentene, sier Rick som i tillegg reparerer dem. Ethvert instrument blir bokstavelig talt tatt i med silkehandsker. «Instrument-doktoren» har alltid de hvite «kirurghandskene» lett tilgjengelig. Måten å behandle både instrumenter og kunder på er profesjonelt. «Gutta» vet hva de gjør, og det gir en trygghet. Blide og imøtekommende er de også. Er du på utkikk etter noe spesielt, eller er du bare nysgjerrig, ta turen innom. Hvem vet om det kanskje ligger en musiker i deg også?


Leave a Reply

Your email address will not be published.