Rødvin en ungdomskilde

At rødvin er godt for hjertet vet vi, men at et glass om dagen er veien til evig ungdom er en ny oppdagelse.

TEKST: BENTE PUIG

Resveratrol, som man finner spesielt i rødvin, er en antioksydant som beskytter hjertet vårt og er kjent for sine egenskaper mot eldring. Stoffet finnes i druer og produkter laget av druer, som for eksempel vin. Forskere ved universitetet Wisconsin-Madison i USA har kommet frem til at stoffet er reneste ungdomskilden. Etter å ha gjort forsøk på rotter, har de kommet frem til at selv små mengder av stoffet har en foryngende effekt, også på hjertet.
– Hvordan har det seg at franskmenn og spanjoler som spiser mye fett har

Trenger du leiebil? Garantert billigst

så lite hjerteproblemer i forhold til amerikanerne, spurte forskerne seg. Svaret er helt enkelt – rødvin! Ett glass rødvin til måltidet har større helsemessig gevinst enn man tidligere har trodd. Resveratrolet i vinen beskytter ikke bare hjertet, men utsetter også kroppens generelle aldringstegn. Forskerne brukte middelaldrende rotter i sine undersøkelser. De ble delt opp i tre grupper. Den ene gruppen levde på normal diett, den andre på en lavkaloridiett med 20-30% mindre kalorier.

Lavkaloridiett er kjent for å bidra til ung kropp og sinn. Den tredje gruppen ble tilført små mengder resveratrol. Forskerne studerte den genetiske profilen hos de tre gruppene for å se hvilken innflytelse resveratrol har på genene i hjerte, muskler og hjerne. De fant ut at i bare hjertet finnes 1029 gener som med årene endrer seg og reduserer hjertets funksjon. Med tilførsel av resveratrol fant de ut at hele 92% av disse endringene ble unngått. I de rottene som fulgte normal diett gikk eldingen sin vante gang.

Studien konkluderer med at et glass vin til maten har en stor helsemessig gevinst på hjertets aldringsprosess, minst like viktig som et sunt kosthold med lavt kaloriinnhold og lite fett.

Effekten av resveratrol i muskelvev og hjerne var ikke like revolusjonerende som i hjertet, men viste at stoffet medvirket til å holde muskler og hjerne i form. Med et sunt kosthold og tilførsel av resveratrol kan man forebygge aldring i muskelvev med 26%, og i hjernen 13%.

Hjerte- og karsykdommer blant eldre er den største årsaken til dødsfall i den vestlige verden, noe forskerne ønsker å endre på ved å informere om vinens helsemessige egenskaper for bedre livskvalitet.
One thought on “Rødvin en ungdomskilde

Leave a Reply

Your email address will not be published.