Ro ned og slapp heeelt av med Yoga

Jeg kjenner jeg puster rolig og helt ned i magen. Vi har litt avspenning på slutten av yogatimen, og jeg gleder meg til å ”sveve” gjennom resten av dagen. Normalt pleier jeg å stresse litt da det er mye jeg vil rekke før kvelden innhenter meg igjen. Simpelthen å være tilstede uten å gjøre noe er en fin øvelse. Det gjelder å roe ned tempoet litt og ha tillitt til at alt ordner seg.

TEKST: MELISSA THELWALL

Vi har alltid noe som må gjøres; innkjøp, jobb, unger, klesvask, trening, matlaging og selskaper bare for å nevne noen. Det er mer enn nok å ta seg til. Hvordan i all verden skal vi klare å gjøre alt dette på en rolig, avslappet måte uten å bli overveldet?

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Jeg som småbarnsmor er en ”racer” på å gjøre alt på en gang samtidig som jeg gjør litt til. At ordet multitaske har blitt en gjenganger sier jo litt. Har vi mistet kontakten med det naturlige liv, menneskelige relasjoner og et naturlig tempo?

Det som aldri endrer seg er vårt behov for kjærlighet, samvær og nærhet. For å fremelske disse verdiene kreves det at du tar det med ro. Jeg tar meg selv i å bære babyen på ryggen i i bæretøy, lage middag, sjekke mailen og synge med storesøster samtidig. Multitasking på høyt nivå. Og kanskje mormor ringer på Skype fra Norge og vil slå av en prat. ”Joda, vi står her på kjøkkenet og lager mat vi!” svarer vi til mormor og hun svarer med at ”ja, sånn er det å ha småbarn, Melissa”. I gamle dager hadde folk et annet forhold til mat enn i dag. Vi melket kua i fjøset og vi plantet grønnsakene i hagen bak huset.

Gamle og unge levde sammen som en familie og alle bidro med sitt til å sette sammen et fint måltid. Og når en spiste så gjorde man kun det. Ingen tv, aviser, jobbartikler som tok fokuset bort fra å nyte og fordøye maten.Hva skjer egentlig med kroppen når vi stresser over lengre tid?
Stress bryter ned kroppen og når det ikke blir nok tid til restitusjon gjennom avslappning så sier det seg selv at man blir syk til slutt. Et tydelig eksempel er Barack Obama som har blitt helt grå i håret på bare 2 år.

Slik setter du ned farten:
Noe av det viktigste er at du finner en rytme og rutine i hverdagen du trives med. Her er noen forslag som fungerer for meg:

– Begynn dagen med noen yogaøvelser, trekk pusten godt gjennom nesen og pust forsiktig ut gjennom munnen. Dette skaper ro og klarhet med en gang og gjør deg klar for dagens gjøremål.

– Skap rolig tid til deg og din familie. For eksempel ha en tv-, internett- og mobilfri kveld slik at dere kan gjøre noe hyggelig sammen i lag.

– Legg deg tidligere så du står opp utvilt. Og ikke stress om morgenen, en langsom start legger grunnlaget for resten av dagen.

– Gjør noe helt annet enn du pleier å gjøre. Hva med en 20 minutters meditasjon i pausen din?

– Er du stresset, snakk gjerne med andre. Ikke hold stresset eller problemene inni deg. Det hjelper å sette ord på eller skrive det ned. Da finner du som regel svaret og kan gå videre.

– Ha det moro og ikke ta livet altfor alvorlig! Glede og evnen til å se det morsomme i situasjoner funker som bare det, sier forskerne!

Så da ønsker jeg en fredfull dag til alle mine faste lesere. Og kanskje vi sees på yoga?
Leave a Reply

Your email address will not be published.