Rimeligere skolestart i Alfaz del Pi

I den spanske skolen er det foreldrene som må holde barna med skolebøker og skolesaker, selv ikke en blyant får de ved skolen. Mange familier må spare hele året for å kunne kjøpe inn bøker og skoleuniform i september, en utgift på omlag 300-400 euro, eller sett med andre øyne: en tredjedel av månedslønnen!

Tekst: Bente Puig

Attpåtil er det krise, foreldre uten arbeid og barn uten…. naturligvis: bøker! Støtteordningene fra kommunen er minimale da rådhuset går på økonomisk sparebluss. En gruppe foreldre har tatt saken i egen hender for at skolestarten fra og med høsten 2013 skal bli 70% rimeligere.

Tiltaket går ut på å samle inn elevenes bøker ved slutten av skoleåret, og bruke dem på nytt ved skolestart. Dette gjelder alle fire skolene i Alfaz del Pi: Santísimo Cristo, Veles e Vents, Racó de l’Albir og ungdomsskolen instituto L’Arabí. Bøkene vil samles inn av hver enkelt lærer og spares til skolestart. Dette vil føre til en besparelse på 70% for foreldrene. Foreldreforeningen AMPA vil ta henholdsvis 70 og 90 euro i året for barne- og ungdomselever. Pengene vil brukes til å komplettere bokbehovet, bytte ut slitte bøker, samt til innkjøp av bokbind for på bevare bøkene.

Leiebil Alfaz del Pi – Garantert billigst
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania – Søk etter bolig i Spania

Foreningen ser for seg at den årlige avgiften vil reduseres hvert år, etterhvert som ordningen blir rutine og ekstra utgifter reduseres. Ildsjelene bak initiativet mener at prosjektet har tre store fordeler: økonomisk,
økologisk og pedagogisk. Første punkt er innlysende, og fører til en stor besparelse for foreldrene. Andre punkt «fordi i tillegg til økonomisk besparelse, sparer man også papir». Og for det tredje så «laerer barna å bli ansvarsbevisste ved å ta vare på bøkene, og ikke tegne i dem eller ødelegge dem. Fordi dersom de gjør det, må de betale for en ny bok…».
Leave a Reply

Your email address will not be published.