Reiselyst Xativa

Bare 40 minutter fra Valencia, innover i landet, finner vi Xativa, byen som er rik på kulturelle skatter. Byens største skatt er den mauriske borgen, som ruver over bybildet.

TEKST: BENTE PUIG

Xativa er kjent for sin kultur, og spesielt for borgen med sine 30 tårn. Borgen kan ses på lang avstand når man nærmer seg byen. Den stammer fra maurisk tid, og er senere preget av både iberisk og romersk styre. Den eldste delen av borgen kan dateres helt tilbake til 200 år før Kristus.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Når man skal besøke borgen, kan man kjøre bilen helt opp, men det anbefales å ta det lille ”tertit-toget” som starter utenfor turistkontoret nede i byen. Den tar deg trygt frem gjennom de smale smugene opp til borgen, og på veien opp får man utførlig informasjon over høyttalersystemet om severdighetene man passerer på ferden, både på spansk og engelsk.

Severdighetene brer seg fra arkeologiske utgravninger, til byens to paver, Calixtus III og Aleksander VI, og løvehullet der dødsdømte fanger endte sine dager i romertiden. Det foregår stadig restaurering av borgens murer og tårn, og kommunen satser stort på sin stolte attraksjon. Et syn for øyet og vel verdt et besøk. Ta på gode sko, da underlaget er av den typiske rullestenen som man finner i mange gamle byer i Spania.

Blir man sulten eller tørst under besøket, kan borgens egen kafé by på forfriskninger. Her serveres typisk mat fra Xativa, blant annet en lokal variant av ovsnbakt paella.
Leave a Reply

Your email address will not be published.