Reise med barn uten mas og unødvendig stress

Er du gravid eller har små barn kan reisen i seg selv være mer utfordrende enn selve ferien. Det er mye man må tenke på. Etter mange turer til Norge med barna mine har jeg opparbeidet meg litt erfaring på godt og vondt. Jeg har noen gode tips og råd jeg deler med stor glede i håp om at dere som enten er gravide og/eller har baby/barn kan slippe mas og tjas og unødvendig stress på veien!

TEKST: MELISSA THELWALL

Da jeg var 8 uker på vei var jeg så trøtt at jeg kunne sovne når- og hvor som helst. Jeg spurte på innsjekking om det var noen ledig seter til overs, og joda, helt bakerst var det en rad jeg kunne få. Og ett minutt etter take-off hadde jeg sovnet på tvers med medbragt pute og teppe. Jeg våknet da hjulene deiset i bakken på Gardemoen.

Jo større magen blir, mer utfordring blir det å reise. Det kan være lurt å kjøpe støttestrømper som du tar på deg om morgenen. Drikk MYE vann, spesielt hvis du skal fly. Ikke glem at du kanskje må sitte lenge om gangen, så sørg for å kle deg i noe som sitter løst, spesielt over magen. Ta av deg skoene og hev bena så fort du har anledning. Har du mulighet til å sitte, sett deg ned. Har du mulighet til å ligge, legg deg ned! Og unngå bruk av ringer, man pleier som regel å hovne litt opp.

Noen tips på flyturen

 • Husk å kjøpe vann etter du har gått gjennom sikkerhetskontrollen, det er billigere enn ombord. Putt en genser i håndbagasjen som du kan rulle og legge i korsryggen for å bevare svaien (tips fra mannen min som er kiropraktor)
 • Varme sokker
 • Sliter du med kvalme og oppkast kan det være lurt å be om flere ”spyposer” og ha våtservietter med seg. Husk tannbørste!
 • Tørre kjeks og annen snacks kan lette på kvalmen og blodsukkeret. Unngå de med mye sukker, det gjør alt bare verre. Salt demper kvalmen hos mange.

 • Nyfødt

  Man kan fint reise med nyfødt. Den første tiden sover barnet mye og det gjør det faktisk ganske enkelt å komme seg fra A til B. Skal du ut og fly anbefaler jeg sterkt at man bruker bæretøy. Og da snakker jeg ikke om Babybjörn. Et elastisk sjal er utrolig praktisk, babyen sitter ergonomisk riktig og du kan både amme og kose til enhver tid. De fleste flyplasser lar deg gå gjennom sikkerthetskontrollen uten å ta ut barnet, noe som er fint om du har et tungt sovende kolikkbarn for eksempel inni sjalet ditt.

  Det er mange inntrykk og støy for en baby under reisen og da spesielt på store flyplasser. Godt Bæretøy hvor du bærer barnet inntil brystet ditt gjør at babyen kan ”gjemme seg” når det har fått nok.

  Andre reise tips

  Det kan være lurt å ta med minst to ekstra klesskift og nok med bleier og våtservietter. Du kan bli forsinket på reisen. Spør om du kan ta med vognen helt frem til gaten. Reiser du alene og har du mye å bære på er dette befriende (og du kan shoppe litt ekstra på tax free!).
  Ammer du bør du legge babyen til brystet både ved take off og landing for å unngå ørevondt og gråting.

  Små barn

  De barna som er store nok bør fortelles på forhånd at man må sitte rolig på fanget til mor eller far når flyet letter og lander. Gjør det til noe spennende, sørg for å få vindusete når du sjekker inn så dere kan titte ut og snakke om husene som blir mindre og mindre. Ofte blir barna trøtte underveis og da er kosebamser og kosekluter som lukter kjent godt å ha. Hvis ikke f yet er fullt kan du være heldig og få lagt ned barnet der det er ledig.
  De fleste flytter velvillig på seg om de må velge mellom gråt eller stillhet (les sovende barn).

  Jeg kan ikke rose bæring nok. Ofte har jeg puttet barnet i bæretøyet jeg har med og gått en liten tur opp og ned midtgangen så barnet sovner. Så er det bare å sette seg ned igjen og så får man en veeeeeldig lang klem mens man kan lese avisen og ha armene fri. Stikk gjerne innom Salu Salu om dere vil ha en demonstrasjon.

  De større barna trenger lek og moro så husk:
  – Dvd-spiller
  – Klistremerker
  – Et par nye bøker
  – En overraskelse, gjerne en pakke (så får du kanskje tid til å lese avisen)
  – Ekstra skift om det er lang reise og eventuelt varmere klær om reisen er fra Spania til Norge på vinterstid. Ta med et ullpledd for de aller minste.

  Andre gullkort

  Beregn god tid når du er ute og reiser med barn, så unngår du stress. Pass på at barnet ikke får lavt blodsukker. Oppskåret frukt og grønt i matboksen, nypresset juice på flyplassen og tørket frukt er mye bedre enn godteri.
  Selv om skrikende barn er noe av det verste folk vet om på fly, så roer du ikke barnet fortere om du stresser og hisser deg opp. Pust dypt og smør deg med en ekstra dose tålmodighet.

  Forbered barna noen dager i forveien at dere skal fly og de skal sitte stille en god stund. Barn forstår mer enn vi aner. Ikke glem at det er like slitsomt for de små å reise som vi kan synes. Mange inntrykk å fordøye, så de kan kanskje være litt grinete av seg underveis. Da er det greit med en liten rosinpakke som nødproviant!
  Dette erfarte jeg her om dagen etter en lang reisevei fra Norge til Spania med mine søte små som kan få meg til å rive meg i håret noen ganger! En ting jeg har hørt er at det blir lettere med tiden. Jeg lever mye på det når det står på som verst. Heldigvis er de så gode at jeg glemmer fort.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.