Regnskogens hemmelighet Acaibærene

Blåbær har lenge vært regnet som en av verdens sunneste matvarer, men det var før forskerne analyserte de fantastiske Acaibaerene fra Amazonas.

Tekst: Bente Puig

Acaibaerene vokser vilt i klaser, og man finner dem i toppen av palmetreet Acaizeiro, også kalt ”Livets tre” av de innfødte. Bærene er svartlilla, nesten sort i fargen, og smaker som en blanding av blåbær og sjokolade. Bærene høstes som mat. Hos de innfødte er Acaiplanten den viktigste næringskilden i det totale matinntaket.

I Brasil har Acaibæret blitt svært populært å bruke i juice og smoothies på grunn av sine høye konsentrasjoner av næringsstoffer og sin krydrede sjokoladesmak. Den brukes også som smakstilsetting i is.

Det er ikke bare bærene som blir brukt på denne planten, som forøvrig er en palme på 15-30 meter. Bladene blir brukt til å lage hatter, matter, kurver, koster og tak til husene. Frøene blir brukt til å lage smykker og souvenirer.

Etter nyere kliniske studier som er offentliggjort viser Acaibaer muligens å være den mest næringsrike av de såkalte ”superfrukter” på vår planet. Urbefolkningen i Amazonas har spist disse bærene i århundrer, og i Syd- Amerika og Brasil har man spesielt anvendt Acai i folkemedisinen. De innfødte mener også bestemt at Acai har magisk styrke som skal øke sexlysten.

Bærene har blitt enormt populære i USA og kalles ”Superfood Number 1”. Acai er flere ganger blitt varmt omtalt  av den populære showdronningen Oprah i USA og flere av de berømte stjernene « Over there» bruker Acai.

Bærene er proppfulle av antioksidanter og i tillegg verdifulle naturlige vitaminer (Vitamin B1, B2, B3, C og E-vitamin). De inneholder også fettsyrer (Omega 6 og 9) fosfor, kalium, kalsium og proteiner. Acai har ellers et naturlig lavt innhold av fruktose og gir en lav GI (glykemisk indeks). Analyser viser at Acai-baer 4:1 ekstrakt inneholder opptil 33 ganger mer antocyaner enn i røde vindruer og mer enn 2 ganger høyere innhold enn blåbær.

Acai er også svært rik på fiber noe som både er stimulerende, rensende og godt for sunn tarmfunksjon. Den stimulerer de hvite blodlegemene som er en viktig del av immunsystemet, samt reduserer kolesterol i blodet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.