Regjeringen øyner positiv fremgang – spanjolene ikke like optimistiske

Ytterligere 426 364 personer mistet arbeidet i 2012, 9,64% flere enn i 2011. Per i dag er 4 848 723 personer uten arbeid i Spania. Til tross for at ar- beidsledigheten er rekordhøy, ble det målt en nedgang i arbeidsledigheten i forbindelse med julen. 59 094 færre ble arbeidsledige målt mot november.

Tekst: Bente Puig

Skatteminister Cristóbal Montero ser dermed en positiv tendens i spansk økonomi. Han mener nedgangen er et resultat av arbeidsreformen som har skapt flere arbeidsplasser. Sekretær i arbeidsdepartementet, Engracia Hidalgo, mener at den høye arbeidsledigheten står i forhold til den vanskelige situasjonen Spania nå befinner seg i, men at arbeidsledigheten ikke stiger like mye som før. Hun mener at ned- gangen i desember er historiens største nedgang i noen desember-måned to- talt. Arbeidsorganisasjonen CCOO på sin side mener at nedgangen ikke er ensbetydende med oppgang i økonomien, men at det skyldes økt aktivitet i forbindelse med julen. Arbeidsorganisasjonen UGT beskylder regjeringen for å “se fremgang der den ikke finnes”. Visesekretær i PSOE, Elena Valenciano, advarte folk mot å “la seg lure” da økningen i arbeidsledigheten på 9,2% i 2012 er svært ugunstig og et resultat av regjeringens politiske feiling.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

6 av 10 arbeidsledige øyner intet håp
60,9% av de arbeidsledige i Spania ser ingen lyse utsikter for 2013. Disse har mistet håpet om å få arbeid i inneværende år. Blant de som har jobb er ikke pessimismen like stor. 68,3% føler seg trygge på å få beholde sine stillinger i 2013, mens 22,3% mener det er meget sannsynlig at de mister job- ben i løpet av året. Dette viser en spørreundersøkelse utført av sosiologisk forskningssenter CIS. Generelt sett mener 65,2% av spanjolene at man må ha tro på fremtiden, men 58,5% mener fremtiden er så usikker at man må leve en dag av gangen og tenke på nåtiden. På CISs måling er arbeidsledighet og korrupsjon det som bekymrer span- jolene mest. 77,1% mener arbeidsledigheten er det største problemet, etterfulgt av korrupsjon (17,2%). I november mente 9,5% at korrupsjon var det største problemet, ved utgangen av desember mente 17,2% det samme. I spørreundersøkelsen gikk det frem at 91,5% av spanjolene opplever den økonomiske situasjonen som dårlig eller svært dårlig, og halvparten mener at bunnen ikke er nådd.

Finansminister Luis de Guindos lover vekst i BNP innen utgangen av tredje kvartal i år, og som følge flere arbeidsplasser. Dette uttalte de Guindos i et radiointervju på Cadena Ser. Han understreket at BNP nådde bunnen i siste trimester av 2012, og at årets første og andre trimester vil fortsette med nega- tive tall for så å blomstre opp i juli til september med positive tall. Dette vil i følge de Guindos bli starten på ny økonomisk vekst og dannelse av arbeidsplasser.CashBackCard TIPS: Visste du at du kan få Cashback på alt av kostnader på reise, opphold og aktiviteter i hele Spania? Med fordelskortet og Appen Cashback, får du penger igjen av det du bruker på blant annet fly, hotell, leiebil, flyplasstransport, bolig, restauranter, shopping, fornøyelsesparker, og mye annet. Fordelskortet er gratis, og er en del av verdens største shopping program, og kan brukes i over 47 land i hele verden. Les mer om Gratis Fordelskort i Spania

Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
Takk for at du deler