Refleksjoner fra et Livsstilskurs

Jeg sitter i skrivende stund og reflekterer over all den gode informasjonen jeg har fått den siste uken. Hovedtema har vært lavkarbo og hva det innebærer.

Melissa Thelwall Bjargo driver Helsekosten Albir. Hun er å finne på Facebook eller på bloggen: www.melissaspania.no

Dr. Hexebergklinikken har holdt kurs på Akinon i La Nucia, hvor selveste teamet fra klinikken har snakket om hvordan lavkarbo påvirker oss. Jeg har vært så heldig å bli kjent med hele gjengen som jobber på klinikken. Det er vanskelig å være uenig med retorikken. Hvem har vel bruk for sukker, hvetemel og andre høyglykemiske matvarer som hever blodsukkeret vårt og til syvende og sist gjør oss syke?

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Jeg har personlig ikke behov for det, og merker selv at kroppen fungerer best på ren og naturlig mat uten for mye karbohydrater. Brødmat gjør meg trøtt og uopplagt, magen blåser opp og jeg føler meg rett og slett ”giddalaus”. Feil drivstoff med andre ord. I løpet av denne uken har vi hatt en kokk som har lært oss om spennende matvarer og vi har laget maten sammen på kjøkkenet. Middagen har vi nytt med et glass kald hvitvin. For jo da, det ER lov å unne seg litt vin selv om man er på lavkarbo!

Så hva innebærer egentlig lavkarbo?
Det betyr naturligvis at man inntar et lavt inntak av karbohydrater, og da spesielt kornvarer og mat som påvirker blodsukkeret dårlig. Når blodsukkeret etter kort tid faller, vil vi føle oss sultne igjen, til tross for at vi nettopp har spist. Og ofte vil blodsukkerfall gjøre at man blir grinete og irritabel på verst mulig måte (jeg snakker av erfaring!)

Fet og proteinrik mat holder deg mett lenge og gir et stabilt blodsukker. Og dessuten sunt fett slik som eksempelvis kokos- og melkefett virker fettforbrennende og positivt på hormonbalansen.

Dette og mye mer har jeg lært på Hexebergkurset. Selv om jeg har spist mer eller mindre lavkarbomat de siste 10 årene så var det utrolig deilig å få en oppfriskning på hvorfor dette er så bra for oss. Nå forstår jeg hva som faktisk skjer med kroppen når store mengder karbohydrater inntas. Det var skremmende og samtidig veldig interessant.

Jeg har lært at det finnes noe som de kalte ”tallerkenmetode” som er en slags mal jeg kan gå etter for å vite hvilke mengder proteiner og fett som er tilnærmet optimal for meg og min kropp. Det er nemlig ingen fasitsvar på HVA som er riktig mengde siden vi alle så forskjellige. Når jeg har spist riktig til frokost så kan jeg gå 4-5 timer før neste måltid uten å kjenne sug etter mat eller den farlige småspisingen.

Proteinpannekaker, omelett, middags-rester, smoothie (med rå eggeplomme) og eller tynne brødskiver med en halv boks makrell i tomat er ikke uvanlig at vi spiser om morgenen.

Og da holder vi oss gode og mette med stabilt blodsukker. Jeg har storkost meg blant likesinnede mennesker som alle har sin historie om hvorfor de har gått over til lavkarbo. Jeg for min del var plaget av migrene, magevondt og lite energi før jeg ”så lyset”. Å spise variert er viktig, men enda mer viktig er det å styre unna den maten vi blir syke av.

Så tommel opp for ren mat med sunt fett, og tommel ned for sukker, hvitt mel, pasta, ris, poteter og bearbeidede produkter med alt det foregående!

Nå skal jeg lage middag. Og i kveld består den av egenkomponert pasta laget av egg, philadelphiaost og fiberhusk med en deilig saus til. Lavkarbo, så klart! Og når barna har lagt seg så skal jeg jommen meg unne meg et glass tørr hvitvin også. Fordi jeg fortjener det!

Hilsen Melissa

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.
One thought on “Refleksjoner fra et Livsstilskurs

  • April 18, 2012 at 2:25 pm
    Permalink

    Det var the herlig widescreen effekt jeg fikk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.