Rabarbra – 1700-tallets ginseng

Rabarbra har som mange av våre kjente planter vært brukt som medisinplante. Det var roten av grønnsaken som ble brukt som medisin. Rabarbra har også vært brukt som prydplante. Nå kjenner vi den kanskje mest som matplante til supper og kompotter. Rabarbraen har en lang og spennende historie som er mindre kjent i dag.

Smugling medførte dødsstraff
Planten kom opprinnelig fra Kina. Det var stor etterspørsel etter rabarbra og all innførsel til Europa ble overvåket av en egen «Rabarbra-kommisjon» i den kinesiske grensebyen Kiachta. Den russiske tsaren kontrollerte all innførsel. Det var lukrativ butikk og strengt regulert. Sverige har fortsatt et utrykk «å legge rabarber» som betyr akkurat det at noe er strengt regulert. På 1700-tallet var rabarbra en ny plante i Europa, og den ble da dyrket til medisinsk bruk. Den ble også dyrket som prydplante. Det var først på 1800 tallet rabarbraen begynte å bli brukt til mat.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Roten av rabarbraen ble tørket og brukt både innvortes og utvortes. Rabarbraen var kjent i 5000 år i Kina for sine helsebringende effekter som en universalplante innen medisin. Den ble da blant annet brukt for å kurere feber og som medisin mot pest.

Spiselige hele sesongen
Rabarbra kjennetegnes lett med store og karakteristiske knopper og blomster. Dersom en fjerner de høye blomsterstenglene om våren holder de spiselige stenglene seg godt gjennom hele sommersesongen.
Mennesker har gjennom tidene vært oppfinnsomme i matveien. Det ble brukt ulike metoder for oppbevaring av rabarbraen. Stilkene ble tørket, splittet og hengt opp. De har vært brukt friske, splittet opp, og lagt i flasker med vann. Den ble kokt og søtet med honning eller andre søte bær og lagt på krukker. Rabarbra brukes fortsatt mye i matlaging i dag. Den brukes blant annet til kaker og is, syltetøy, saft, grøt, suppe, chutney og ikke minst til vin.

Rabarbraens virkninger
Rabarbra har et høyt innhold av C-vitamin og mineraler, spesielt kalium, kalsium, jern, magnesium og klor. Det er lite karbohydratet, fett, protein, men mye eple- og oxalsyre.
Syreinnholdet varierer noe fra sort til sort. Det er ikke bra med for stort inntak av oxalsyre. De unge stilkene har lavest innhold av oxalsyren. De røde stilkene har også et lavere innhold av oxalsyren enn de grønne stilkene. Om du serverer retter med melk eller fløte nøytraliseres det meste av oxalsyren.
Rabarbra har en avførende, styrkende og parasittdrepende effekt. Den hemmer formeringen av bakterier i tarmene og øker utskillelsen av galle.

Planten rabarbra
Det finnes over 70 arter av rabarbra. Matrabarbra er krysning mellom Rheum rhaponticum og Rheum rhabarbarum. Prydrabarbra heter Rheum palmateum, og medisinrabarbra Rheum officinale.
OBS – OBS
Bladene på rabarbraen inneholder store doser av oxalsyren, og er derfor svært giftig. Dødsfall har forekommet der folk har brukt blader i salat. Bladene må ikke spises!Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.